Știri

Diagnosticarea precoce a cancerului este importanta pentru salvarea vieţii

Cancerul este una dintre cele mai grave probleme de sănătate în zilele noastre. În țările dezvoltate, în tratarea cancerului, folosirea de tehnologii inovatoare și proceduri medicale, împreună cu diagnosticarea precoce, ajută la creșterea rezultatelor pozitive cu 50-60 procente. Specialistul în Hematologie oncologică și Oncologie medicală de la Centrul Medical Anadolu Prof. Dr. Necdet Üskent, descrie metodele de control de securitate care joacă rolul cel mai important în diagnosticarea precoce a cancerului.

Cancerul este a doua cauza de deces la nivel mondial.In special  cancerul pulmonar, de stomac, ficat, colon și cancerul de sân provoaca anual cele mai multe decese, în comparație cu alte tipuri de cancer. Printre bărbați și femei tipurile de cancer apar cu frecvență variabilă. In randul femeilor, cu o rată ridicată a mortalității sunt cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de stomac, cancerul de colon și cancerul de col uterin. În timp ce la bărbați mai adesea găsit este cancerul pulmonar, cancerul de stomac, cancerul colorectal și cancerul de esofag.

Diagnosticarea precoce a cancerului salvează și continua viața

După părerea specialistului în Hematologie oncologică și Oncologie medicală de la Centrul Medical Anadolu Prof Dr.Necdet Üskent, diagnosticarea precoce a cancerului salvează și continua viața:

„În țările dezvoltate, prin diagnosticarea precoce a bolii în 55-60 la sută din cazuri se obține o remisiune completă. Deși în țara noastră acest procent este mult mai mic, cu utilizarea de noi tehnologii, forță de muncă calificată și punerea în aplicare a tratamentului adecvat facem progrese enorme în această direcție. Cea mai importantă diferență între noi și țările dezvoltate este că boala este detectată într-o etapă ulterioară. Prin sensibilizare a opiniei publice pot fi create obiceiuri care pot schimba atitudinea oamenilor față diagnosticarea precoce, și, astfel, se vor realiza modificări semnificative la un aspect pozitiv.”

 

Solicită GRATUIT a doua opinie. Răspuns în 48 de ore

  Formular  

 

30% din decesele din cancer sunt cauzate de obiceiuri care pot fi corectate

În cazul cancerului, 30% din totalul deceselor sunt datorate celor cinci obiceiuri care poate fi modificate. Acestea sunt indicele de masa corporala mare; consumul redus de fructe și de legume; inactivitate fizică; fumatul și consumul de alcool. La nivel global, fumatul este printre factorii de risc majori, este un motiv pentru 22% din decesele din toate cazurile de cancer și 71% pentru cancerul pulmonar. Se așteaptă creșterea numărului de decese din cancer din lume și se presupune că în anul 2030 această cifră va ajunge la 13.1 milioane pe an.

Se recomandă efectuarea de teste periodice de screening pentru diagnosticarea precoce a cancerului. Potrivit specialistului Prof. Dr Üskent, screening-ul trebuie să fie pus pe prim plan, mai ales în cazurile de cancer în care diagnosticarea timpurie este de mare importanță pentru punerea în aplicare a controlului bolilor efectiv și de supraviețuire a pacienților.

Tipuri de cancer

Metodele aplicate la tipurile de cancer, specialistul le clarifică după cum urmează:

Screening pentru cancerul de sân: cea mai importantă metodă pentru diagnosticarea precoce a cancerului de sân este mamografia. Studiile arată că la pacienții peste 50 de ani mamografiile anuale și metodă de examinare manuală independentă  reduc rata de mortalitate până la 20-30%. În cazul în care un membru al familiei, în special rudele de gradul întâi sunt diagnosticate cu cancer de sân la o vârstă fragedă, mamografia trebuie să fie însoțită de screenig ecografic, aceste examene trebui să înceapă la 30-35 de ani. Este necesar să se repete mamografia în fiecare an.

Cancerul de col uterin (cancer al cevixului): fiecare femeie, din momentul în care începe viață sexuală activă trebuie să fie supusă unor teste cu frotiu Papanicolau (PAP test), deoarece crește riscul de infecție cu HPV (Human Papilloma Virus). HPV este cel mai important cunoscut până în prezent factor etiologic în dezvoltarea cancerului de col uterin. În cazul în care până la vârstă de 30 de ani rezultatele din 3 PAP teste consecutive sunt normale, screening-ul poate fi redus și efectuat o dată la 2-3 ani. Se recomandă ca procedura să fie realizată până la 70 de ani. Există dezvoltarea științifică a unui vaccin împotriva HPV. Acesta este cel mai popular și aplicabil  test de screening pentru că este ușor, ieftin și nedureros.

Cancerul colorectal (cancerul de colon): În screening-ul de acest tip de cancer cel mai ieftin și mai simplu mod este studiul de hemoragii oculte în scaun. Prin completarea unui test de screening o dată pe an, se înregistrează o scădere de 30% a numărului de decese în acest tip de cancer. Cu toate acestea, este exclusă și pozitivitatea falsă ridicată. Printre excrescente benigne în hemoragii oculte (GGK) doar 2-10% sunt canceroase, în timp ce la 20-30% sunt prezente polipi benigne. La pacienții care au rude de gradul întâi care suferă de cancer de colon sau cancer rectal, pacienții cu colită ulcerativă, sau pacienții care au polipi adenomatoși se recomandă efectuarea de colonoscopie o dată pe an. La alți pacienți normali în vârstă de peste 50 colonoscopia poate fi realizată o singură dată la 3-5 ani.

Cancerul de prostată: metoda cea mai frecventă recomandată pentru screening-ul cancerului de prostată este antigenul specific prostatic (PSA) și examinarea rectală. Datorită ușurinței de aplicare a testului PSA, în Europa și în SUA cancerul de prostată ocupă primul locul din lista cu cele mai frecvente cancere diagnosticate pe an. Datorită rezultatelor acestui studiu, este posibilă diagnosticarea precoce a multor cazuri de cancer de prostată, în cazul în care boala nu a manifestat încă simptome. În unele cazuri, dezvoltarea este lentă, fără a reprezenta o amenințare reală la adresa sănătății, și, prin urmare, nu se necesită un tratament. În timp ce în alte cazuri în care boala este agresivă după determinarea diagnosticului, șansa de tratament reduce.

Cancerul ovarian (carcinom ovarian): testul de screening pentru cancerul ovarian este un examen ginecologic, ecografie transvaginală și teste CA-125. Examinarea bazinului nu este un test sensibil, care ar putea reduce nivelul de decese în acest tip de cancer. Nu au fost încă finalizate lucrările științifice în domeniul cercetării cu ecografie transvaginală și CA-125.

Cancerul pulmonar: pentru screening-ul de cancer pulmonar și diagnosticarea precoce se aplică cercetări ca radiografia toracică, tomografie de computer (CT) și examinare citologică de spută. Deși spirală CT permite diagnosticarea mai devreme din cauza detectării excrescentelor benigne, este discutabil efectul  acestei aplicări privind supraviețuirea pacientului.

Cancer de stomac și cancer al esofagului: Cercetările științifice au arătat că, în acest tip de cancer al stomacului și limfonitelor, tratamentul orientat la infecțiile bacteriene Helicobacter Pylori și Helicobacter Felis previne dezvoltarea cancerului. Ca rezultat de la reflux-esofagită se formează “Esofagul Barrett”, și diagnosticarea precoce și tratamentul cu o endoscopie chirurgicală sau fotodinamică, oprește dezvoltarea a cel puțin unei porțiuni a cancerului de esofag.

 

Tratament cancer la ANADOLU

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions