Știri

Operaţiile dificile pentru tumorile osoase sunt aplicate cu succes

Tumorile sunt definite drept mase sau protuberanţe ce constau din celule divizoare scăpate de sub control, iar aceste tumori pot fi văzute şi în oase. Durerea osoasă persistentă se crede a fi cel mai important indiciu al tumorilor osoase.

Specialistul în ortopedie şi traumatologie din cadrul Centrului Medical Anadolu, profesorul Kaan Erler spune că “în majoritatea cazurilor de tumori osoase, cauza nu este cunoscută şi uneori aceasta este genetică. Ţesuturile sănătoase sunt înlocuite cu ţesuturi anormale. Tumoarea slăbeşte osul şi rezultă într-o fractură patologică. Dacă nu sunt luate prevenţiile necesare, tumorile cu dezvoltare rapidă (agresive) merg mai departe către celelalte ţesuturi şi cauzează metastaza“.

Prof. Dr. Erler spune că majoritatea tumorilor osoase sunt benigne. Acesta adaugă: “Cancerul care porneşte în os (primar) diferă de cancerul care pleacă din alte părţi ale corpului şi ajunge în os (secundar). Dezvoltarea tumorilor şi daunele pe care le pot cauza acestea în ţesuturi depinde de comportamentul lor biologic. Unele sunt detectate incidental, unele cauzează afecţiuni semnificative”. Pro. Dr. Erler ne-a răspuns întrebărilor cu privire la diagnoza şi tratamentul tumorilor osoase.

Care sunt cele mai întâlnite tumori osoase?

Majoritatea tumorilor osoase de origine primară sunt:

  • Mielom multiplu

Este cea mai întâlnită formă de tumoare osoasă primară. Este tumoarea malignă a măduvei osoase. În fiecare an, afectează 20 de persoane la milion. Poate fi întâlnită la vârste între 50 şi 70 de ani şi poate afecta orice os.

  • Osteosarcomul

Este a doua cea mai întâlnită formă de tumoare osoasă primară. Întâlnită frecvent la adolescenţi şi aflată în regiunea genunchiului, rezultă în moartea a 2-3 persoane la milion în fiecare an. Este întâlnită mai puţin frecvent în regiunea bazinului şi umărului.

  • Sarcomul Ewing

Cel mai des este întâlnit la vârste între 5 şi 20 de ani. Acesta prezintă o masă vastă de ţesut moale şi daune osoase. Poate fi întâlnit cel mai frecvent în extremităţile superioare şi joase, osul şoldului şi piept.

  • Condrosarcomul

Cel mai adesea este întâlnit la vârsta de 40-70 de ani. Produce mase în regiunea bazinului, osul şoldului şi umărului.

Solicită GRATUIT a doua opinie. Răspuns în 48 de ore

  Formular  

 

Ce constatări obţinem din analizarea acestor tumori osoase?

Există durere la majoritatea pacienţilor cu tumoare. Durerea este în general percepută ca un disconfort continuu de intensitate mică, denumită durere “surdă”. Durerea persistă deşi pacientul se odihneşte, şi se înrăutăţeşte pe timpul nopţii. Trauma nu este o cauză însă sporeşte durerea. Fractura patologică este întâlnită la oasele slăbite şi aceasta creşte durerea. Unele tumori rezultă în febră şi transpiraţii nocturne. Uneori, sunt întâlnite sub forma unor mase nedureroase. Unele tumori sunt detectate incidental cu raze X după traume ale gleznei.

Ce trebuie făcut în cazul acestui tip de situaţie dureroasă? Dacă persoană crede că poate avea o tumoare osoasă, este neapărat necesar să-şi consulte medicul imediat.

Care sunt paşii de diagnosticare a tumorilor osoase?

Medicul obţine epicriza detaliată a pacientului pentru a afla istoricul său medical. Istoricul include toate detaliile de la medicamente folosite şi până la afecţiuni anterioare ale pacientului.

Mărimea şi mobilitatea tumorii, relaţia sa cu încheieturile şi dacă este fixată, sunt aspecte investigate, fiind necesară şi examinarea celorlaltor sisteme. Se face prima examinare cu raze X a pacientului. Diferite tumori osoase dau imagini diferite în radiografii. Unele prezintă o calcifiere excesivă şi unele prezintă resorbţia osului. Uneori întâlnim cazuri mixte.

Este suficientă radiografierea pentru detectarea tumorii osoase sau sunt necesare şi metode de imagistică?

Unele tumori pot fi văzute prin radiografie, dar pentru a distinge tipul tumorii, folosim metode de imagistică detaliată precum tomografia, RMN, scintigrafia, examenul PET şi tomografia plămânului. Folosim tomografia pentru a vedea detalii ale osului şi RMN pentru a vedea extinderea tumorii în os sau pentru a observa întinderea sa în locuri distante. Scintigrafia osului oferă informaţii cu privire la activarea biologică a tumorii sau dacă aceasta a intrat în metastază.

Ce tip de teste este folosit pentru diagnosticarea tumorilor osoase?

Hemograma completă sau analiza urinei pot fi necesare. Biopsia, care este folosită pentru a obţine o mostră de ţesut, este o altă metodă de prelevare, şi trebuie realizată în centrul în care va fi efectuată intervenţia chirurgicală, de către un specialist în oncologie ortopedică. Aceasta se poate face printr-o biopsie cu ac sau biopsie deschisă. Experienţa patologului este la fel de importantă ca şi metoda folosită.

Cum este efectuat tratamentul tumorilor osoase maligne?

Dacă vedeţi o tumoare osoasă malignă, este bine să obţineţi o a doua opinie. Tratamentul tumorilor osoase se face în echipă. Principalii membri ai acestei echipe sunt oncologul ortopedic, oncologul clinic, radiologul, oncologul radiolog şi patologul. Scopul tratamentului este învingerea cancerului şi protejarea extremităţilor.

Doresc opinia unui medic specialist

Second Opinion

 

Pe măsură ce medicina avansează, ce tipuri de îmbunătăţiri se întrevăd în tratarea tumorilor osoase? Există vreo schimbare în metodele chirurgicale?

Anterior, se efectua amputarea extremităţilor pentru a elimina cancerul din corp. Însă acum există o abordare chirurgicală care protejează extremitatea şi elimină tumoarea. Tratamentul chirurgical poate fi făcut prin îndepărtarea punctului de concentrare al tumorii sau îndepărtarea sa împreună cu partea îngustă sau lată a ţesutului sănătos dimprejur.

Scopul este să se obţină o extremitate funcţională după terapia oncologică. Dezvoltarea în chirurgia reconstructivă este benefică în acest plan. Protezele, grefele osoase care fac parte din os, prelevate din alte părţi ale scheletului, folosite pentru vindecarea zonei bolnave, şi metodele reconstrucţiei biologice sunt deseori folosite.

Care sunt celelalte metode de tratament?

Unele tumori osoase sunt sensibile la radioterapie. Radioterapia trebuie efectuată individual sau împreună cu alte terapii. Chimioterapia poate fi un leac în funcţie de comportamentul biologic al bolii. Aceasta poate fi aplicată înainte sau după operaţie.

Există diferenţe între sexe cu privire la riscul de contractare a bolii?

Putem oferi informaţii pentru Statele Unite pe acest subiect. Tumorile osoase maligne sunt întâlnite în 2500 de cazuri iar cele benigne în 200.000 – 300.000 cazuri pe an. Metastaza osului este întâlnită în 250.000 – 300.000 de cazuri pe an. Nu există diferenţe între sexe cu privire la riscul de contractare a tumorilor osoase.

Ce puteţi spune despre urmărirea pacienţilor după tratament?

Urmărirea pacientului se face în primul rând la intervale scurte de timp, iar apoi va avea loc prin divizarea sa pe parcursul anilor. Prin această metodă, recurența bolii sau întinderea sa la alte organe este detectată din timp şi se poate face un plan de tratament. În acest termen, pacientul trebuie să primească sprijin psihologic şi să se orienteze către viaţa sa socială. Cancerul de plămâni, de sân, de tiroidă şi prostată sunt cele mai mari cauze de metastază de la alte organe, cu excepţia tumorii primare maligne a osului. În plus, durerea osoasă ce survine la vârste înaintate trebuie investigată cu atenţie.

Ce este amputarea?

Amputarea este îndepărtarea zonei bolnave a corpului pentru a salva viaţa pacientului în cazul în care protecţia organului este imposibilă. De exemplu, în cazul piciorului, este necesară tăierea piciorului. Însă acum suntem departe de această abordare chirurgicală datorită inovaţiilor din diagnoză şi metodele de tratament. 90% dintre pacienţii cu cancer din anii 80 au fost trataţi cu această metodă, însă în prezent procentajul este sub 10%.

Ce puteţi spune despre tumorile osoase benigne şi tratamentul lor?

“Cele mai întâlnite tumori osoase benigne sunt fibromul ne-osificator, chistul simplu al osului, osteocondromul, tumoarea cu celule gigant, encondromul şi displazia fibroasă. Şi tratamentul tumorilor osoase benigne depinde de tipul tumorii şi vârsta pacientului, în majoritatea cazurilor urmărirea pacientului fiind suficientă. În unele cazuri, tratamentul medical pune capăt durerii. În unele cazuri, în special la copii, tumorile dispar spontan în timp. Unele tumori benigne pot deveni tumori maligne şi poate surveni metastaza. Uneori, medicul recomandă excizia tumorii. Această abordare previne posibilele fracturi patologice. Unele tumori pot reveni, deşi au fost excizate. Tumoarea cu celule gigant este cea mai agresivă tumoare benignă. În unele cazuri de osteocondrom localizat în multiple zone, aceasta se poate transforma în cancer.

Acordați maximă seriozitate acestor constatări!

Specialistul în ortopedie şi traumatologie, profesor Kaan Erler: Dacă aveţi dureri deşi v-aţi odihnit şi credeţi că aveţi o tumoare în oase, consultați medicul. Oncologii ortopedici de la Anadolu Medical Center vă pot ajuta în orice situaţie”.

Tratament cancer osos la ANADOLU

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions