Știri

Ce este cancerul pancreatic și cum se utilizează “Procedura Whipple” în tratamentul acestuia?

Cancerul pancreatic este unul dintre tipurile de cancer cel mai des întâlnite. Ce este cancerul pancreatic, care sunt semnele acestuia și ce se face în timpul tratamentului? Prof. Dr. Suleyman Yedibela, chirurgul general al Centrului Medical Anadolu, a oferit informații importante în acest sens și detalii despre “tehnica Whipple”, care este una dintre cele mai dificile operații din ramura de chirurgie generală.

Ce este cancerul pancreatic, care sunt simptomele acestuia?

Cancerul pancreatic este un tip agresiv de cancer cauzat de celulele care formează canalele din pancreas. Simptomele sale pot varia în funcție de locul în care este localizată tumora în pancreas. La majoritatea pacienților, tumora este localizată în capul pancreasului și se manifestă prin acuze de icter, mâncărimi, indigestie, pierdere în greutate și durere. Pierderea în greutate în acest caz poate fi și rezultatul presiunii aplicate asupra duodenului de către cancer. Iar durerea progresează din partea superioară a abdomenului spre spate, ca un arc. Totuși, în acest moment, trebuie subliniat acest lucru: dacă se dezvoltă un icter nedureros mai ales în stadii incipiente, acest lucru sugerează în primul rând un cancer la pancreas. Acest lucru se datorează faptului că un icter însoțit de durere este de cele mai multe ori cauzat de calculi la vezica biliară.

Cancerul pancreatic se poate dezvolta prin răspândire în alte organe (metastaze)?


Metastazarea cancerului pancreatic înseamnă, cu excepția metastazelor ganglionare locale, al patrulea stadiu, care este un stadiu în care s-a ratat șansa unui tratament chirurgical. Cancerul pancreatic metastazează cel mai frecvent în ficat.


Care sunt cauzele?


Cauzele acestuia nu sunt cunoscute încă cu exactitate. Cu toate acestea, rezultatele studiilor științifice arată că fumatul și predispoziția genetică se numără printre principalele cauze.


Cine sunt cei care prezintă risc?

Cancerul pancreatic este mai probabil să se dezvolte la cei care fumează produse din tutun, la bărbați și la cei care au peste 65 de ani. Deși se pare că incidența cancerului pancreatic crește în sensul diagnosticării, nu se datorează faptului că acesta crește efectiv, ci mai degrabă speranței de viață a oamenilor a crescut.


Poate fi prevenit?

Nu există o modalitate sigură de a-l preveni, dar evitarea produselor din tutun poate oferi protecție într-o anumită măsură. În plus, activitățile sportive, alimentația sănătoasă și controlul greutății sunt factori care pot oferi o protecție mai puternică.

 

Ce se face în timpul procesului de tratament?


Din nefericire, în cazul cancerului pancreatic, pacienții se adresează de obicei la spital după ce cancerul a progresat deja. Cu toate acestea, diagnosticul precoce este posibil în cazul celor care se adresează la spital în timp util datorită acuzației de icter care apare la inițierea cancerului. Cea mai bună opțiune de tratament pentru cancerul pancreatic este intervenția chirurgicală. Pe lângă aceasta, în tratament pot fi implicate opțiuni precum chimioterapia paliativă sau imunoterapia și radioterapia.


Cum se realizează “procedura Whipple”, care este una dintre cele mai dificile tehnici de chirurgie generală?


Tehnicile chirurgicale care vor fi folosite vor varia în funcție de locul în care este localizată tumora. De exemplu, la pacienții la care tumora este localizată în capul pancreasului, se folosește tehnica “whipple”. În această tehnică, care este dificil de aplicat și are foarte multe complicații, se îndepărtează o treime din stomac, duodenul, capul pancreasului, canalul biliar și vezica biliară. Este esențial să se îndepărteze și ganglionii limfatici din zonă. Procedura este finalizată prin conectarea canalului pancreatic, a canalului biliar și a stomacului la intestinul subțire, ca ultimă etapă.
Este Whipple o tehnică potrivită pentru fiecare pacient?
Utilizarea sau nu a acestei tehnici se stabilește ținând cont de starea generală a pacientului și de anumite criterii. În general, trebuie luate în considerare anumite criterii pentru a utiliza această tehnică la pacienții cu afectare venoasă. Cu toate acestea, implicarea venelor nu reprezintă întotdeauna un obstacol.


Pot pacienții să se întoarcă rapid la viața socială după operație?

Este, desigur, o operație mare și dificilă atât pentru pacienți, cât și pentru chirurgi. Dar pacienții se pot întoarce la viața de zi cu zi în termen de două săptămâni după operațiile efectuate de echipele cu experiență în acest domeniu. Este esențial să informăm pacienții cu privire la diabet, deoarece există riscul de a dezvolta diabet ca parte a pancreasului care este îndepărtat. Capul pancreasului este o parte importantă în care se produc unele enzime vitale și este nevoie de medicamente pentru înlocuirea acestor enzime. Diabetul s-ar dezvolta și trebuie administrată medicație la pacienții la care se îndepărtează corpul sau coada pancreasului, deoarece în aceste părți se produce intensiv insulină.

Dacă în cazul cancerului pancreatic se folosește o altă tehnică decât Whipple, după operație, este posibil să fie necesare diferite restricții care să fie introduse în viața pacienților, în funcție de gradul de afectare a unor părți precum pancreasul sau intestinul. Chimioterapia, imunoterapia sau radioterapia pot fi necesare ca tratament suplimentar, în funcție de stadiul tumorii.

Prof. Dr. Suleyman Yedibela și-a finalizat educația medicală în Germania. A absolvit Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen. Și-a făcut rezidențiatul în cadrul Departamentului de Chirurgie Generală de la Spitalul Universitar din Erlangen În 2007, a început și a gestionat programul de transplant de ficat în viață la Universitatea din Leipzig. De asemenea, a ocupat funcții de conducere în cadrul Centrului certificat pentru cancer colorectal din Leipzig. În 2009, a lucrat ca supervizor de chirurgie hepato-pancreatologică și transplant de organe la Universitatea din Erlangen. Prof. Dr. Suleyman Yedibela a fost director adjunct de chirurgie generală la Spitalul Școlii de Medicină din Oldenburg-Groningen, manager de transplant de organe la Istanbul Kadikoy Florence Nightingale, director adjunct al Departamentului de Chirurgie la
Spitalul Agaplesion Rotenburg și șef al secției de chirurgie esofagiană și hepato-pancreatico-biliară la Clinica Bethel din cadrul Universității Bielefeld. Prof. Dr. Suleyman Yedibela ocupă funcția de chirurg generalist la Anadolu Medical Center din 2022.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions