Chirurgia buzei despicate și a palatului fend

Chirurgia buzei despicate și a palatului fend

Palatul fend și buza despicată sunt defecte ale uniunii feței sugarului care apar din cauza tulburărilor de dezvoltare în săptămânile 8 și 12 în timpul creșterii intrauterine (perioada embriologică).
Cea mai importantă problemă pentru sugarii născuți cu fisura palatului este întârzierea creșterii și apariția infecțiilor tractului respirator superior și inferior cauzate de problemele de hrănire în perioada postnatală timpurie (primele luni după naștere).
O astfel de afecțiune este foarte frecventă și poate fi complet corectată printr-o abordare multidisciplinară bine stabilită, iar copiii născuți cu această afecțiune pot avea o viață normală.
Studiile științifice sugerează că o procedură intrauterină nu poate fi fezabilă, deoarece poate compromite viața bebelușului. Se știe că astfel de tratamente efectuate în timp util pot permite acestor copii să aibă o viață sănătoasă.

De ce este importantă repararea palatului despicat la copii? (Palatoplastia)

Pentru majoritatea sugarilor cu buzele despicate, chirurgul copilului dumneavoastră poate repara anomalia în primele câteva luni de viață. Pentru a repara o buză despicată, chirurgul plastic folosește o tehnică specială pentru a sutura cele două părți ale buzei împreună, lăsând o cicatrice care se amestecă în buză. Cu toate acestea, palatul fend și repararea buzelor despicate sunt proceduri de reconstrucție pentru a asigura funcția de vorbire.
Țesuturile de pe marginile fantei sunt aproximate la linia mediană și mușchii de pe palatul moale necesari vorbirii sunt, de asemenea, reparați. Repararea exactă a acestor mușchi îi permite bebelușului să aibă sunetele numite foneme și funcționarea corectă a trompei lui Eustachio care conectează urechea medie la esofag pentru a preveni obstrucția în urechi. Datorită motivelor menționate mai sus, palatul ar trebui reparat cât mai curând posibil când funcțiile de vorbire ale bebelușului încep să se dezvolte și înainte ca o pierdere permanentă a auzului din cauza disfuncției trompei lui Eustachio să apară în jurul a 6 până la 9 luni de la naștere.

Când ar trebui un copil să sufere o intervenție chirurgicală pentru repararea buzei despicate și a palatului fend?

Există un program de tratament care a fost dezvoltat pentru tratamentul buzelor palatului fend și a buzelor despicate, ca rezultat al cunoștințelor și experienței de ani de zile. Chirurgia buzelor despicate se poate face atunci când copilul are 3-6 luni. Bebelușul va fi anesteziat, astfel încât buzele să poată fi reparate și apoi acoperite cu cusături.
Cea mai urgentă problemă pentru acești bebeluși este legată de hrană. Familiile ar trebui învățate despre poziția, frecvența, forma de hrănire și factorii care trebuie îngrijiți.
A doua etapă este de a începe pregătirile preoperatorii prin aparatul care va fi pregătit de ortodontiști cât mai curând posibil. Toate studiile efectuate au arătat că rezultatele estetice tardive ale bebelușilor care au avut terapie ortodontică înainte de intervenția chirurgicală efectivă, în comparație cu cei care nu au avut nici o terapie ortodontică. Mai mult, testele auditive trebuie făcute imediat și repetate frecvent pentru acești copii până la procedura de reparație.

Acești bebeluși nu sunt, de obicei, operați până nu devin cântăresc 4,5 până la 5 kilograme, deci cam la 3-5 luni după naștere. Repararea palatului fend n cazul bebelușilor care au suferit deja intervenții chirurgicale pentru repararea buzelor despicate se efectuează când au 9 luni, pentru a preveni tulburările de vorbire.
Pacienții cu palat despicat și buzele despicate care sunt monitorizați în timpul creșterii sunt, de asemenea, evaluați pentru a vorbi la vârsta de 2,5 până la 3 ani. Dacă pacientul are tulburări de vorbire și o astfel de tulburare nu este recuperată prin terapii de vorbire, pacientul poate fi operat pentru cauza reală a tulburării de vorbire. Este posibil ca acești copii să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a corecta posibile deformări la nivelul nasului sau buzei în jurul vârstei de 6 până la 7 ani.
Pacienții sunt urmăriți pentru creșterea feței și pot avea nevoie de terapii ortodontice la vârsta școlară, dacă este necesar. Procedurile bărbii (chirurgie ortognatică) și / sau operațiile estetice ale nasului pot fi efectuate în funcție de creșterea feței după perioada adolescenței.
Supravegherea atentă a bebelușilor născuți cu palatul despicat sau cu buza despicată de către o echipă multidisciplinară experimentată ar oferi rezultate funcționale mult mai bune și, de asemenea, ar reduce numărul de proceduri chirurgicale la care trebuie să fie supuși acești copii.

Repararea palatului despicat și a deformării nasului

Chiar dacă repararea palatului despicat și a buzei despicate se efectuează corespunzător și în timp util, se poate dezvolta o deformare specifică pe nas în timpul dezvoltării feței. Toate aceste defecte conduc și la tulburări funcționale, deoarece aplatizarea aripii nasului este adesea asociată cu dificultatea de a respira prin nas.
Modelul unilateral sau bilateral al buzei despicate afectează forma nasului. Maxilarul se dezvoltă insuficient în acest grup de pacienți; baza nazală este prăbușită pe partea despicată, aripile nazale sunt aplatizate, septul intranasal este deviat și poate apărea o posibilă creștere a concha nazală. Mai mult, nările sunt asimetrice. Pot exista cicatrici multiple de incizie pe piele și nas din cauza mai multor proceduri chirurgicale anterioare. Cartilajele nasului sunt asimetrice la pacienții cu fisură unilaterală, în special.
Având în vedere toți acești factori, repararea deformării nasului necesită o experiență largă și o abilitate chirurgicală superioară în comparație cu operațiile estetice ale nasului. Grefele de cartilaj sunt aproape întotdeauna necesare în timpul procedurilor acestor pacienți. . Repararea deformării CLN printr-o tehnică numită rinoplatie deschisă – este definită ca o procedură standard pentru localizarea și fixarea corectă a cartilajelor nasului.
Mai mult, acești pacienți nu ar trebui evaluați doar din perspectiva estetică nazală; ar trebui dezvoltată o abordare terapeutică mai largă, deoarece poate fi detectată întârzierea dezvoltării maxilare. Aproape toți pacienții au o deficiență pe partea fisurii. Baza nazală de pe partea despicată este mai mică decât partea intactă a nasului. Din acest motiv, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală a nasului din cauza deformării pot avea nevoie de grefoane cartilaginoase sau osoase într-o sesiune preoperatorie sau în timpul procedurii pentru a îmbunătăți structura nasului.
Dacă există o problemă severă de închidere între dinții superiori și inferiori și / sau pacienții au probleme cu înălțimea feței, vor avea nevoie de tratament ortodontic și intervenții chirurgicale ortognatice. În acest caz, pacienții trebuie detectați corect, iar tratamentele trebuie planificate cu precizie. În general, procedurile nasului trebuie efectuate după o intervenție chirurgicală ortognatică.

Care este rata de incidență a deformărilor buzelor și a palatului?

Rata de incidență a palatului fend și a buzei despicate este de 1 / 1.000 (una la fiecare 1.000 de nașteri), iar rata de incidență a fantei palatine izolate este de 1 / 2.000 (una la fiecare 2.000 de nașteri vii). Palatul despicat și buza despicată sunt mai frecvente la băieți, în timp ce despicătura izolată a plăcii este mai frecventă la fete.

Se pot observa deformarea palatului și a buzelor despicate la rudele apropiate?

Rata de recurență a palatului despicat și a deformării buzelor despicate la rudele de gradul I (alți frați) este de 4%. O astfel de rată scade la 0,7% la rudele de gradul II (alți veri). O astfel de rată scade la 0,3% la rudele de gradul III (alți veri). Cu toate acestea, dacă există un pacient cu palat despicat și buza despicată într-o familie, incidența unei astfel de deformări este mai mare decât populația normală. Cu alte cuvinte, riscul de a dezvolta această afecțiune este de 40 de ori mai mare la rudele de gradul I, de 7 ori la rudele de gradul II și de 3 ori la rudele de gradul III.

Buzele fante și palatul despicat sunt ereditare?

Nu există nicio legătură directă, cu excepția anumitor sindroame; cu toate acestea, această boală prezintă o creștere decât populația normală. În cazul în care părinții au un copil cu buzele fante înainte, posibilitatea unei astfel de afecțiuni la alți bebeluși este de 4%. Dacă părinții au mai întâi doi bebeluși cu buza despicată, probabilitatea apariției unei astfel de afecțiuni la alți bebeluși crește până la 9%. Dacă unul dintre părinți are palatul fend, posibilitatea unei astfel de afecțiuni la alți bebeluși este de 4%. Dacă părinții au un bebeluș cu buzele despicate, posibilitatea unei astfel de afecțiuni la alți bebeluși este de 4%.

Când sunt operați bebelușii cu palat fend și buza despicată?

Repararea buzelor despicate se poate face atunci când bebelușul are vârsta de 3 luni; repararea palatului fend poate fi efectuată începând cu 9 luni.

Cine poate trata și urmări cazurile palatului fend și ale buzelor despicate?

Pacienții cu palat despicat și buza despicată trebuie evaluați de către ortodontiști și chirurgi plastici în faza incipientă. Chiar și intervenția chirurgicală se efectuează din a 3-a lună de viață, tratamentul ortodontic începe după o scurtă perioadă de la naștere. Tratamentul ortodontic permite pacienților să aibă procedura cu ușurință și să obțină rezultate chirurgicale promițătoare.

Cum ar trebui să fie hrăniți bebelușii cu palatul despicat și buză despicată?

Palatul fend și buza despicată nu afectează funcția de înghițire sau respirație a bebelușului. Acești copii pot înghiți cu ușurință alimentele lichide din gură. În mod similar, dacă nu există nicio afecțiune concomitentă, cum ar fi mandibula mai mică, acești bebeluși nu au nicio problemă în timpul respirației.

Este posibil diagnosticul intrauterin de palatul fend și buza despicată?

Ecografia efectuată pentru screening poate permite detectarea buzei despicate în timpul perioadei intrauterine. Ecografia poate oferi o examinare detaliată pentru a vedea dacă există fisura palatului. Rezonanța magnetică este posibilă din punct de vedere tehnic pentru bebelușul din pântecele mamei în condițiile actuale pentru cazurile suspectate. Pe de altă parte, se știe că astfel de tratamente efectuate în timp util pot permite acestor copii să aibă o viață sănătoasă. Prin urmare, medicii nu sugerează avortul medical al bebelușilor cu probleme cu palatul fend și / sau cu buzele despicate.

 

Chirurgie plastică la ANADOLU

Second opinion

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2022
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions