Știri

Cancer pulmonar – Simptome. Cauze. Tratament

de Altan Kır, Prof. Dr. în Chirurgie Toracică

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect). Majoritatea persoanelor diagnosticate cu cancer de plămân sunt pacienți cu vârste de peste 65 de ani. Riscul de a avea acest tip de cancer este mai puțin întâlnit la persoanele sub 45 de ani. La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

​Tipuri cancer pulmonar 

Există două tipuri de cancer de plămân:

Cancer de plămân fără celule mici sau non-microcelular

Majoritatea persoanelor care au cancer pulmonar au NSCLC (non-small-cell lung cancer). Deși este grav, tratamentul poate ajuta la stoparea înrăutățirii bolii.

Există patru tipuri de tumori NSCLC:

Adenocarcinom în celulele din sacii de aer care produc mucus și alte substanțe, adesea în părțile exterioare ale plămânilor. Este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar atât în rândul fumătorilor, cât și al nefumătorilor și al persoanelor sub 45 de ani. De multe ori crește mai lent decât alte tipuri de cancer pulmonar.
Carcinomul cu celule scuamoase (epidermoide) începe în celulele care acoperă căile respiratorii interioare ale plămânilor. Aproximativ un sfert din cancerele pulmonare sunt de acest gen.
Carcinomul cu celule mari (nediferențiat) crește și se răspândește mai repede. Acest lucru poate face mai dificilă tratarea. Este vorba despre 10% din cancerele pulmonare.
Carcinomul adenoscuamos este relativ rar și se dezvoltă în general în partea exterioară a plămânilor. Fumatul poate crește riscul dezvoltării acestuia

Cancer de plămân cu celule mici

Cunoscut sub prescurtarea de SCLCsmall-cell lung cancer, cancerul pulmonar cu celule mici este cel mai puțin frecvent tip de cancer pulmonar, dar se răspândește mai repede. Depistarea precoce a cancerului pulmonar poate detecta cancerul pulmonar cu celule mici înainte ca acesta să se răspândească, atunci când boala este cel mai tratabilă prin metode precum radioterapia, imunoterapia și chimioterapia.

Cancerul pulmonar cu celule mici are următoarele caracteristici:

– Cancerul pulmonar cu celule mici crește într-un ritm alert
– Cancerul pulmonar cu celule mici se răspândește într-un ritm mai rapid
– Cancerul pulmonar cu celule mici răspunde bine la chimioterapie (utilizarea de medicamente pentru distrugerea celulelor canceroase) și radioterapie (utilizarea de doze mari de raze X sau alte raze cu energie ridicată pentru a distruge celulele canceroase).
– Cancerul pulmonar cu celule mici este frecvent asociat cu sindroame paraneoplazice distincte (o colecție de simptome care rezultă din substanțele produse de tumoare).

Simptome cancer pulmonar

Cancerul pulmonar nu se manifestă de obicei în primele etape. Semnele și simptomele cancerului pulmonar apar de obicei atunci când boala este avansată.
Semnele și simptomele cancerului pulmonar pot include:
– O tuse persistentă, care nu dispare
– Expectorație cu sânge, chiar și în cantități mici
– Dificultăți de respirație
– Dureri în piept
– Subfebrilitate
– Infecții respiratorii repetate (peumonii trenante, repetate)
– Răguşeală
– Pierdere în greutate bruscă, fără intervenția anumitor diete sau exerciții
– Durere la nivelul oaselor
– Durere de cap

Duceți-vă la medicul dumneavoastră dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează.

Dacă fumați și nu ați reușit să renunțați atunci vorbiți cu un specialist pentru a vă putea lăsa de fumat. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda strategii pentru renunțarea la fumat, precum consiliere, medicamente și produse de înlocuire a nicotinei.

Cauze cancer pulmonar

Cauzele cancerului pulmonar sunt diverse și de obicei provocate de substanțele toxice la care oamenii se pot expune. Diferiți factori pot determina apariția acestei mutații (o schimbare permanentă a secvenței ADN a unei gene). Cel mai adesea, această modificare a celulelor pulmonare are loc atunci când oamenii respiră substanțe toxice periculoase. Chiar dacă ați fost expus la aceste substanțe cu mulți ani în urmă, sunteți încă expus riscului de cancer pulmonar. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ați fost expus la oricare dintre substanțele enumerate mai jos și luați măsuri pentru a vă reduce riscul și a vă proteja plămânii. De asemenea, veți găsi și alte cauze ale cancerului de plămân.

Fumatul

Fumatul este prima cauză a cancerului pulmonar. Acesta cauzează aproximativ 90% din cazurile de cancer pulmonar. Fumul de tutun conține multe substanțe chimice despre care se știe că provoacă cancer pulmonar. Dacă fumezi, renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea plămânilor.

Fumătorii nu sunt singurii afectați de fumul de țigară. Riscul de cancer pulmonar scade atunci când renunțați. Chiar dacă aveți cancer, șansa de a muri din cauza acestuia scade cu 30% -40% dacă încetați să fumați. Vă ajută corpul să se vindece mai repede și vă scade șansele ca acest tip de cancer să revină.

De asemenea, nefumătorii pot fi afectați de fumat. Respirarea fumului pasiv vă pune în pericol de a avea cancer pulmonar sau alte boli. Persoanele care nu fumează au un risc cu 20% -30% mai mare pentru cancerul pulmonar, dacă sunt fumători pasivi la locul de muncă sau acasă.

Radon

Nu puteți vedea, mirosi sau gusta acest gaz. Se găsește în sol și roci și emite radiații. Radonul pătrunde în case, școli și alte clădiri prin mici fisuri din fundație. Cei mai expuși sunt cei care locuiesc la parterul blocurilor sau la casă. După țigări, este al doilea cel mai mare factor de risc pentru cancerul pulmonar.
Este ușor și important să vă testați radonul în casă. Vecinul tău poate avea un rezultat pozitiv, iar tu nu. Singura modalitate de a afla dacă o faci este cu un test. Kiturile de depistare a radonului sunt accesibile și puteți comanda unul online sau de la departamentul local de sănătate. De asemenea, pentru a preveni acumularea unor niveluri periculoase de radon este de preferat să aerisiți frecvent camerele, să folosiți aerul condiționat și puteți recurge la etanșarea podelelor printr-o placă de beton de cel puțin 20 cm, pentru a reduce trecerea radonului din sol către locuință.

Poluarea atmosferică cu particule

Acesta este un amestec de mici bucăți de acizi, substanțe chimice, praf și metale în aer. Fiecare particulă este mult mai mică decât un bob de nisip. Se pot bloca în plămâni atunci când îi respiri. Se știe că aceste mici particule provoacă cancer pulmonar.
Există modalități prin care vă puteți reduce șansele de cancer pulmonar din cauza poluării atmosferice cu particule: urmăriți nivelul poluării din ziua respectivă și evitați să vă deplasați în afara casei atunci când nivelul poluării aerului este ridicat.

Azbest

Abestul este o substanță despre care se știe că provoacă cancer persoanelor care se află în jurul ei în mod regulat. Azbestul este alcătuit din minerale găsite în sol și roci. Este utilizat în clădiri, case, mașini și alte produse. Când lucrați cu azbest, acesta se descompune în fibre mici pe care le inhalați. Aceste fibre se blochează în plămâni. Dacă sunteți în preajma lui, azbestul se acumulează în plămâni. Acest lucru face ca respirația să fie dificilă și vă poate afecta sănătatea. Un cancer obișnuit pentru persoanele care lucrează în jurul azbestului este mezoteliomul. Este un cancer al pieptului și al stomacului. Azbestul este, de asemenea, legat de cancerul pulmonar, laringian și ovarian. Expunerea la azbest și alți agenți cancerigeni care pot fi inhalați (praf de lemn, vapori de sudură, arsenic, metale industriale, nichel, beriliu și crom) se numără printre factorii de risc ce pot provoca cancerul pulmonar.

Antecedente familiale de cancer pulmonar

Familiile transmit gene de la o generație la alta. Aceasta include gene mutante care fac ca celulele tale să nu poată repara ADN-ul deteriorat și altele care fac corpul tău să nu poată elimina substanțele chimice cauzatoare de cancer din sistemul tău.
Spuneți medicului dumneavoastră dacă cineva din familia dumneavoastră a avut boala. Acest lucru vă crește șansele de a avea cancer pulmonar. Aproximativ 8% din cancerele pulmonare sunt cauzate de o genă transmisă prin familii.

Factori de risc cancer pulmonar

Fumatul este principala cauza a cancerului pulmonar, însă există și alți factori de risc care cresc șansele de a avea acest tip de cancer, precum:
– poluanți interiori – fum de cărbune
– vârsta – peste 65 de ani
– radioterapia în zona toracelui
– o dietă săracă în fructe și legume (mai puțin de 2/3 porții pe zi)
– consumul de băuturi alcolice într-o cantitate mare
– radon
– azbest
– fumat

Tratament cancer pulmonar

Medicii dvs. vă vor planifica tratamentul pentru cancerul pulmonar în funcție de ceea ce aveți nevoie. Va depinde în mare parte de:
– tipul de cancer
– stagiul de dezvoltare al bolii
– gradul de răspândire a cancerului
– efectele secundare pe care le poate provoca tratamentul
– vârsta și starea generală de sănătate
– preferințele și obiectivele tale
După ce medicul a diagnosticat pacientul cu cancer pulmonar, acesta are nevoie de o echipă multidisciplinară și de o schemă de tratament. Echipa constituită, Tumor Board este formată din medici specialiști în pneumologie, imagistică medicală, anestezie și terapie intensivă, chirurgie toracică și oncologie.

Principalele forme de tratament utilizate sunt:
Intervenția chirurgicală – Aceasta este o opțiune atunci când cancerul nu s-a răspândit prea mult în corpul dumneavoastră. De obicei, este cel mai bun mod de a trata cancerul pulmonar cu celule mici.

Medicul dumneavoastră poate îndepărta partea plămânului care are tumora și țesutul în jurul ei. Sau dacă s-a extins pe o porțiune mai mare, este posibil să vă fie îndepărtat întregul plămân. S-ar putea să aveți nevoie de radiații sau de chimioterapie după operație.

După operație, poate fi necesar să rămâneți în spital aproximativ o săptămână pentru a vă vindeca înainte de a merge acasă pentru a vă recupera. Cu toate acestea, procedurile minim invazive sunt utilizate din ce în ce mai des. Dacă optați pentru una dintre acestea, este posibil să vi se facă o mică incizie în piept. Chirurgul dvs. va folosi un toracoscop, un tub flexibil care este folosit pentru a examina pieptul și a scăpa de țesuturi.
Radioterapia – Medicii folosesc o mașină pentru a îndrepta razele X de mare energie către o tumoare pentru a o distruge. Funcționează atât pentru cancerul pulmonar cu celule mici, cât și pentru celulele mici.
Veți primi tratamente cu radiații câteva zile la rând, timp de câteva săptămâni. S-ar putea să o faceți înainte de operație să micșorați o tumoră pentru a ușura îndepărtarea sau după operație pentru a distruge celulele canceroase rămase în urmă. Unii oameni o iau în combinație cu chimioterapia.
Chimioterapie – Aceste medicamente ucid celulele canceroase din organism. Este o opțiune pentru ambele tipuri de cancer pulmonar.
S-ar putea să obțineți chimioterapie înainte sau după operație, combinată cu radioterapie. Sau ar putea fi tratamentul dvs. principal dacă intervenția chirurgicală nu va funcționa pentru dvs. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un tip de medicament chimio sau un amestec de medicamente diferite. Le veți face prin IV la un centru de tratament sau la un spital. Este posibil să aveți nevoie de câteva ședințe de tratament timp de câteva săptămâni.
Imunoterapie – Este un tip de tratament în care medicii folosesc medicamente pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului să găsească și să distrugă celulele canceroase. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pe baza tipului de cancer pe care îl aveți.

Medicamentele utilizate de obicei pentru imunoterapie includ:
– Atezolizumab (Tecentriq)
– Durvalumab (Imfinzi)
– Nivolumab (Opdivo)
– Pembrolizumab (Keytruda)

Medicii vă vor administra aceste medicamente sub formă de perfuzie IV. Schema de tratament poate varia de la 2 la 6 săptămâni.

Deși este rar, este posibil să aveți reacții grave sau efecte secundare ale imunoterapiei. Dacă aveți febră, frisoane, erupții cutanate, amețeli sau probleme de respirație, avertizați-vă medicul sau echipa medicală cât mai curând posibil.

Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a vă explica planul de tratament recomandat, inclusiv beneficiile, efectele secundare și modul în care vă poate face să vă simțiți în timpul și după acesta.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienți care suferă de cancer pulmonar din întreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions