Știri

Cancerul tiroidian – simptome, factori de risc și tratament

de Necdet Üskent, Prof. Dr. în Medicină Internă şi Hematologie

Cancerul tiroidian este cea mai frecventă afecțiune dintre neoplaziile endocrine, reprezentând 92% din totalul acestora. Cancerul tiroidian este de 3 ori mai des diagnosticat la femei, însă numărul de decese este similar, ceea ce arată faptul că bărbații au un prognostic mai rezervat.

Simptome cancer tiroidian

În geneza cancerului tiroidian intervin o mulțime de factori de risc: 

Iradierea, aportul de iod, afecțiuni ale glandei deja existente sau anumiți factori genetici.

În general, pacienții sunt total asimptomatici, însă majoritatea simptomelor includ:

 • un nodul nedureros în regiunea gâtului, care poate deveni treptat mai mare;
 • probleme de înghițire;
 • dificultăţi respiratorii;
 • răguşeală;
 • tuse constantă persistentă;
 • umflarea gâtului;
 • dureri în regiunea gâtului, cu iradiere spre urechi;
 • umflarea ganglionilor limfatici în regiunea gâtului.

Nodulii tiroidieni

Nodulii tiroidieni, de mici dimensiuni, apar frecvent în diagnostic și, adeseori, nu prezintă riscuri deosebite. Totuși, aceștia nu trebuie neglijați, deoarece unii dintre acești noduli de pe tiroidă sunt susceptibili în a deveni tumori responsabile pentru cancerul tiroidian.

Un nodul tiroidian poate declanșa cancerul tiroidian, dacă are anumite caracteristici. Trebuie să fie în special voluminos (mai mare de 3 cm), dur și fără durere. Acest nodul poate fi, de asemenea, responsabil pentru o modificare a vocii (devine răgușită).

Pe termen lung și în absența tratamentului, nodulii tumorali devin foarte impunători și pot invada ganglionii limfatici cervicali, aproape de tiroidă.

În funcție de tipul de celulă afectată, există următoarele forme de cancer tiroidian:

carcinom papilar (cea mai frecventă formă, afectând peste 80% dintre cazuri; metastazele sunt localizate de obicei în zona ganglionilor cervicali și rareori se extind la distanță) Este o tumoră malignă cu evoluție lentă, care tinde să se răspândească în ganglionii limfatici din zona gâtului.

carcinom folicular (afectează aproximativ 15-20% dintre bolnavii de cancer tiroidian, procesul malign afectează și organe aflate la distanță, având și un caracter invaziv vascular)

carcinom medular tiroidian (tumora se dezvolta din celule de tip C ale glandei tiroide, secretoare de calcitonină, forma mai frecventă la femei.

Diagnosticarea cancerului tiroidian

Diagnosticarea cancerului tiroidian este foarte importantă; cu cât cancerul tiroidian este diagnosticat mai devreme, cu atât pacientul are șanse mai mari de vindecare.

Majoritatea cazurilor de cancer tiroidian prezintă o evoluție favorabilă în prezența tratamentului.

Testele de laborator și procedurile utilizate pentru diagnosticarea cancerului tiroidian includ:

teste ale functiei tiroidiene, inclusiv un test pentru tiroglobulină, utilizat pentru cancerele papilare sau foliculare;

 • ecografia tiroidei;
 • scintigrafia tiroidiană;
 • biopsia tiroidiană;
 • testele pentru identificarea nivelului de calciu și fosfor din sânge;
 • verificarea nivelului de calcitonină din sânge;
 • laringoscopie, pentru eliminarea altor posibile afecțiuni ale laringelui.

Cancerul tiroidian – tratament

În cazuri de boală refractară sau în forme histologice agresive, așa cum este carcinomul anaplazic tiroidian, opțiunile terapeutice din ce în ce mai diversificate în ceea ce privește terapiile țintă, au îmbunătățit semnificativ prognosticul si supraviețuirea fără progresia bolii, făcându-ne să privim cu optimism spre viitor. Tratamentul complex trebuie adaptat fiecărui pacient pentru a asigura maximum de eficienţă.

Chiar dacă majoritatea pacienţilor cu cancer tiroidian au un prognostic de supravieţuire mai favorabil comparativ cu pacienţii cu alte tipuri de tumori solide, incidenţa crescută a cancerului tiroidian obligă la cunoaşterea metodelor de diagnostic precoce şi a principiilor terapeutice eficiente.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienți care suferă de cancer tiroidian din întreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2021
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions