Știri

Colposcopie – depistare cancer col uterin

de Murat Dede, Prof. Dr. în ȘTIINȚE ONCOLOGICE

Procedura de colposcopie este folosită de medicul ginecolog pentru a depista celule canceroase sau celule anormale care pot deveni canceroase în colul uterin. Este o procedură simplă, non-invazivă prin care se examinează mucoasa vaginală și mucoasa colului uterin cu ajutorul unui colposcop (lupă binoculară fixată pe un specul). Cu ajutorul acestui microscop stereoscopic binocular, imaginea este mărită de până la 60 de ori, medicul ginecolog având posibilitatea să vizualizeze imaginea pe un monitor cu ajutorul unei minicamere.

Cancerul de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical, reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor de deces cauzate de cancer. Este cauzat de mutațiile din ADN celular care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin. Acest cancer poate afecta țesuturile mai adânci ale colului uterin și se poate răspândi în alte părți ale corpului (metastază), adesea plămâni, ficat, vezică, vagin și rect.

Simptomele nu se observă de la bun început, astfel că acest tip de cancer trebuie descoperit în stadii incipiente, înainte ca celulele precanceroase să se dezvolte.

Tipuri cancer col uterin 

Există mai multe tipuri de cancer de col uterin.
– Carcinom cu celule scuamoase. Acesta se dezvoltă în celulele din exocervix cu aspect scuamos. Se găsește în până la 90% din cazuri.
– Adenocarcinom. Acesta se formează în celulele care produc mucus, din endocervix.
– Carcinom mixt. Acesta are caracteristici ale celorlalte două tipuri. Acestea sunt denumite carcinoame adenoscuamoase sau carcinoame mixte.

Există și alte tipuri de cancer care se pot dezvolta la nivelul colului uterin și care apar mai frecvent în alte părți ale corpului, cum ar fi melanom, sarcom și limfom.

Importanța colposcopiei

Procedura de colposcopie este una importantă dacă există posibilitatea de atologie cervicală la consultul ginecologic. Colposcopia nu este o procedură de rutină și trebuie efectuată dacă pacienta are un rezultat pozitiv la testarea HPV (Human Papiloma Virus) și un rezultat neobișnuit al testului Babeș Papanicolau. De asemenea, această procedură non-invazivă se realizează pentru a depista motivul anumitor scurgeri vaginale anormale sau de ce colul uterin este inflamat.

De asemenea, această metodă este indicată și în următoarele situații:
• Implantarea unui sterilet
• Sângerări anormale după actul sexual
• Cervicite sau vaginite persistente sau recidivate

Infecția cu virusul HPV este factorul care cauzează în peste 99% din cazuri leziuni precanceroase ale colului uterin, numite displazii.

Colposcopia poate fi efectuată și pentru depistarea:
• Negilor genital
• Polipilor cervicali
• Modificări precanceroase în țesutul vaginal
• Cancerului de col uterin într-un stadiu incipient, vindecabil
• Inflamației colului uterin (cervicita)

Când se poate efectua procedura de colposcopie

Procedura de colposcopie se poate efectua în primele zece zile ale ciclului menstrual, după terminarea menstruației. De asemenea, pacienta nu trebuie să aibă infecție vaginală sau sângerări genitale.

Cum se desfășoară procedura de colposcopie?

Medicul dumneavoastră ginecolog vă va întinde pe o masă de examen și va folosi un speculum pentru a vă menține vaginul deschis. Apoi, medicul va tampona cu ajutorul unui tampon de bumbac îmbibat într-o soluție asemănătoare oțetului și îl vor folosi pentru a vă șterge colul uterin și vaginul.

Poate arde puțin, dar îi va permite va să vadă orice celulă care nu arată normal.
Apoi, vor folosi colposcopul pentru a vă examina colul uterin și vulva.

Cum mă pregătesc pentru această procedură de colposcopie?

Înainte de procedura de colposcopie nu utilizați creme vaginale. Acest lucru va face dificil pentru medicul dumneavoastră să vă vadă colul uterin. De asemenea, nu folosiți absorbante și nu este recomandată întreținerea relațiilor sexuale înainte de această intervenție.

Sună-ți medicul pentru a reprograma dacă menstruația este abundentă în ziua programării. Și spuneți-i dacă luați medicamente care vă subțiază sângele. Acestea pot provoca sângerări abundente în timpul procedurii, mai ales dacă aveți o biopsie, care este realizată prin îndepărtarea unei bucăți mici de țesut pentru testare. De asemenea, informați medicul ginecolog dacă sunteți însărcinată. Puteți face o colposcopie și în cazul în care sunteți gravidă, însă nu vor alege și efectuarea unei biopsii.

Ce arată rezultatele unei proceduri de colposcopie?

Probele de biopsie vor fi trimise spre testare. Rezultatele îi vor oferi medicului dumneavoastră datele necesare în vederea unui tratament adecvat problemei depistate.

Dacă sunt capabili să elimine toate celulele anormale în timpul biopsiei, este posibil să nu aveți nevoie de mai mult tratament.

De asemenea, ei pot sugera una dintre următoarele proceduri pentru a elimina celulele și a preveni cancerul de col uterin:
Biopsie de col uterin – Medicul dumneavoastră taie o bucată de țesut în formă de con din colul uterin pentru a îndepărta orice celule precanceroase. Celulele anormale sunt de obicei precanceroase sau canceroase.
Crioterapia – Medicul dumneavoastră folosește gaz lichid pentru a îngheța celulele anormale din colul uterin.

Care sunt riscurile unei proceduri de colposcopie?

Colposcopia este o procedură de rutină, iar complicațiile sunt rare, deși s-ar putea să aveți ulterior anumite dureri.

Medicul dumneavoastră vă poate aplica un bandaj lichid pe colul uterin după procedură pentru a opri orice sângerare. Nu vă faceți griji – ar trebui să dispară în câteva zile.

Dar sunați imediat medicul dumneavoastră dacă prezentați semne de infecție, cum ar fi:
• Febră de 39°C sau mai mare
• Secreții vaginale abundente, galbene, mirositoare
• Durere severă în partea abdomenului inferior, care nu este atenuată de analgezice fără prescripție medicală
• Sângerare vaginală care durează mai mult de 7 zile

Există întotdeauna riscul ca rezultatele testelor să fie incorecte. Este rar, dar se întâmplă. Și există șansa ca celulele anormale să revină, chiar și după ce medicul dumneavoastră le îndepărtează. De aceea, este important să continuați să faceți periodic examene Papanicolau și controale.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienți care suferă de cancer de col uterin în întreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions