Știri

Tehnologie inteligentă pentru tratamentele împotriva cancerului: MR LINAC 

MR Linac reprezintă o revoluție în tratamentele oncologice, oferind o metodă precisă de a ținti doar tumora și de a proteja calitatea vieții pacienților prin minimizarea daunelor asupra țesuturilor înconjurătoare. Această tehnologie de ultimă generație combină un dispozitiv de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) de înaltă rezoluție cu un accelerator liniar (fascicule de radiații) într-un singur aparat. În acest articol, vom explora detaliile și beneficiile oferite de MR Linac, împărtășite de experții Prof. Dr. Hale Bașak Çağlar și Esra Küçükmorkoç de la Centrul Medical Anadolu. 

Ce oferă MR Linac pentru pacienți 

MR Linac este un dispozitiv de radioterapie care utilizează imagini instantanee de înaltă calitate pentru a ghida fasciculele de radiații către țintele tumorale. Acesta folosește imagini de înaltă rezoluție de la scanerul RMN pentru a determina locația exactă a tumorilor și a organelor intacte. În acest fel, volumele tumorilor tratate pot fi reduse, iar efectele negative ale radiațiilor sunt, de asemenea, diminuate. MR Linac oferă instantanee ale tumorilor în mișcare și ale organelor sănătoase din jur, permițând ajustarea dozei de radiații la fiecare ședință, dacă este necesar. 

Beneficiile cheie ale MR Linac 

 • Precizie extraordinară: MR Linac iradiază cu o precizie deosebită, esențială pentru tratarea tumorilor mici și complexe. 
 • Reducerea daunelor colaterale: Protejează organele sănătoase de expunerea inutilă la radiații. 
 • Adaptabilitate: Permite reajustarea tratamentului în funcție de modificările zilnice ale anatomiei pacientului. 
 • Retratarea zonelor: Poate fi folosit pentru a retrata zone care au primit anterior radioterapie, fără a crește riscul de complicații. 

Bolile pentru care se folosește MR Linac 

MR Linac poate trata o varietate de tipuri de cancer localizate în diferite părți ale corpului. Printre acestea se numără: 

 • Cancer pancreatic 
 • Cancer pulmonar 
 • Cancer de ficat 
 • Cancer de prostată 
 • Cancere rectale 
 • Cancer de rinichi 
 • Cancerul de cap și gât 
 • Cancer de sân 
 • Cancerul de creier 

Diferența față de radioterapia convențională 

Radioterapia convențională necesită utilizarea unor imagini tomografice computerizate (CT) sau proceduri chirurgicale invazive pentru a plasa markeri de referință. În schimb, MR Linac permite obținerea instantanee de imagini RM în timpul tratamentului, fără expunere suplimentară la radiații. Calitatea superioară a imaginii oferite de RMN permite vizualizarea mai clară a tumorilor și ajustarea tratamentului în timp real, prin radioterapie adaptivă. 

Avantajele radioterapiei adaptative 

 • Evaluarea modificărilor zilnice: Adaptarea tratamentului la modificările anatomice ale pacientului, observate zilnic. 
 • Optimizarea tratamentului: Ajustarea dozei de radiații pentru a maximiza eficiența și a minimiza efectele secundare. 
 • Protecția organelor sănătoase: Reducerea dozei de radiații în organele sănătoase, minimizând toxicitatea. 

MR Linac în locul intervenției chirurgicale 

Deși MR Linac și intervențiile chirurgicale sunt abordări de tratament diferite, ele nu se exclud reciproc. În anumite cazuri, procedurile chirurgicale pot fi necesare, dar MR Linac crește opțiunile de tratament prin radioterapie. Decizia finală privind utilizarea MR Linac sau a altor tratamente se face în funcție de starea medicală a pacientului și tipul specific de cancer. 

Durata tratamentului cu MR Linac 

Durata tratamentului variază în funcție de zona care urmează să fie tratată, dar în general, sesiunile sunt finalizate în 30-40 de minute. În cazul în care este necesară pregătirea zonei sau dacă tumora se află într-o zonă cu tranziții mari de mișcare, aceste sesiuni pot dura mai mult. După tratament, pacienții se pot întoarce rapid la rutina zilnică, beneficiind de un timp de recuperare redus. 

Concluzie 

Tehnologia MR Linac reprezintă un pas important în tratamentele oncologice, oferind o combinație unică de precizie și protecție pentru pacienți. Capacitatea de a vizualiza și ajusta tratamentul în timp real îmbunătățește semnificativ rezultatele tratamentului și calitatea vieții pacienților. 

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions