Știri

Tratamentele împotriva bolii Parkinson: Eficacitate și metode de abordare 

Parkinsonul este o boală neurodegenerativă caracterizată prin deficiența dopaminei, un neurotransmițător esențial pentru controlul mișcărilor. Această afecțiune face viața pacienților și a familiilor lor extrem de dificilă. Conform Prof. Dr. Yașar Kütükçü, director al Departamentului de Neurologie de la Spitalul Centrul Medical Anadolu, Parkinsonul este mai frecvent la vârstnici și este influențat de creșterea duratei de viață a populației. Principalele simptome includ încetinirea mișcărilor, tremurul în repaus, rigiditatea musculară și reducerea reflexelor posturale. 

Simptome și diagnostic 

Primele simptome ale bolii Parkinson debutează, de obicei, pe o parte a corpului și se extind pe cealaltă parte în timp. Încetinirea mișcărilor este cel mai semnificativ simptom, modificând mersul pacienților și reducând mișcarea brațelor. Tremurul, un simptom comun, apare în repaus și afectează cel mai frecvent mâinile, dar poate implica și picioarele, buzele și bărbia. Cu toate acestea, nu toți pacienții experimentează tremur. 

Diagnosticul se bazează exclusiv pe examinarea neurologică, neexistând teste de laborator specifice. În stadiile avansate, pot apărea și alte simptome, precum “postura de flexie”, dificultăți în inițierea mișcărilor (înghețare), probleme de memorie, tulburări psihice, simptome digestive, urologice și de somn. 

Tratamente disponibile 

Deși nu există tratament care să oprească complet evoluția bolii Parkinson, metodele actuale de tratament pot menține calitatea vieții pacienților pentru mulți ani. Potrivit Prof. Dr. Yașar Kütükçü, un răspuns pozitiv de 90% poate fi obținut cu tratamentele adecvate. Acestea includ: 

  • Medicamente: Există o varietate de medicamente eficiente care ajută la gestionarea simptomelor prin suplimentarea nivelurilor de dopamină sau prin imitarea efectelor acesteia. 
  • Intervenții chirurgicale: În cazurile avansate, stimularea cerebrală profundă (DBS) este o opțiune. Această procedură implică implantarea unui dispozitiv care transmite impulsuri electrice către anumite zone ale creierului pentru a ameliora simptomele. 
  • Terapie fizică și alte metode: Exercițiile fizice, terapia ocupațională și vorbirea sunt esențiale pentru menținerea mobilității și a funcționalității generale. 

Probleme de somn și alte complicații 

Pe măsură ce boala progresează, pacienții pot experimenta tulburări de somn, cum ar fi dificultăți în inițierea și menținerea somnului. Problemele digestive, cum ar fi constipația, și simptomele urologice sunt, de asemenea, frecvente. Stadiul premotor al bolii poate prezenta simptome precum tulburările de comportament în somnul REM, tulburări olfactive și constipație, care pot prevesti apariția Parkinsonului cu ani înainte. 

Concluzie 

Parkinsonul este o boală complexă și debilitantă, dar tratamentele actuale pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților. Este esențial ca tratamentul să fie personalizat și administrat sub supravegherea unui neurolog cu experiență. Înțelegerea simptomelor timpurii și a complicațiilor pe termen lung poate ajuta la gestionarea eficientă a bolii. 

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions