Știri

Icterul mecanic – cauze, simptome, tratament

Icterul mecanic este cunoscut și ca icter obstructiv sau subhepatic. În literatura științifică se pot găsi sinonime precum colestază extrahepatică sau hepatită mecanică.

Icterul mecanic confirmat se internează în secții de chirurgie generală. În caz de diagnostic incert, bolnavii pot fi inițial internați și în secțiile de boli interne, gastroenterologie, boli infecțioase.

Icterul nu este o boală în sine, ci mai degrabă un semn vizibil al unei boli subiacente. Boala este de obicei depistată atunci când nivelul bilirubinei din sânge depășește 2,5-3 mg / dl. (miligrame pe decilitru).

Bilirubina, la rândul ei, este un produs de excreție ce rămâne în circulația sangvină după ce fierul a fost îndepărtat din hemoglobină în globule rosii (eritrocite). În mod normal, ficatul este cel care ajuta la eliminarea bilirubinei. Atunci când bilirubina este în exces, poate ajunge la țesuturi și le suprasaturează, devenind galbene.

Icterul poate afecta persoanele care au probleme cu ficatul. Aceasta include persoanele care au leziuni hepatice din cauza consumului cronic și excesiv de alcool.

Locul anomaliei, care duce la icter, clasifică boala în funcție de cauza acesteia:

– prehepatic (sau icter hemolitic)
– hepatic sau icterul hepatocelular
– posthepatic sau obstructiv
– icterul mecanic

Principalele investigații paraclinice în cazurile de icter mecanic sunt:

• Ecografia abdominală;
• Colangio-RM-ul;
• Tomografia computerizată;
• Endoscopia digestivă superioară.

Simptomele comune ale icterului mecanic

Simptomele icterului mecanic pot fi date de boala care a provocat icterul, sau de consecințele perturbării eliminării bilei.

Câteva dintre simptomele icterului mecanic sunt:
– o tentă galbenă a pielii și a albului ochilor
– scaune moi;
– urină de culoare închisă;
– mâncărime.

Icter mecanic – factori de risc

Icterul apare cel mai adesea ca urmare a unei tulburari care provoaca producerea de prea multă bilirubină sau împiedică ficatul să scape de ea. Ambele rezultate au ca efect depunerea bilirubinei în țesuturi.

Condițiile de bază care pot provoca icter includ:

– Inflamația acută a ficatului: aceasta poate afecta capacitatea ficatului de a conjuga și secreta bilirubina, ducând la acumulare;
– Inflamația ductului biliar: aceasta poate preveni secreția de bilă și eliminarea bilirubinei, cauzând icter;
– Obstrucționarea canalului biliar: aceasta împiedică ficatul să elimine bilirubina;
– Anemia hemolitica: producția de bilirubină crește atunci când cantități mari de celule roșii sunt defalcate.
– Sindromul Gilbert: aceasta este o afecțiune moștenită care afectează capacitatea enzimelor de a procesa excreția bilei.

Icter la bebeluși

Icterul este o afecțiune care apare frecvent la nou-născuți. În perioada primei luni de viaţă, icterul reprezintă cel mai comun semn în atenţia medicului care are în grijă nou-născutul.

Afecțiunea poate apărea deoarece ficatul copilului este încă în curs de dezvoltare și nu poate elimina bilirubina suficient de repede. De asemenea, globulele roșii ale unui sugar se transformă mai repede decât ale unui adult, astfel încât corpurile lor trebuie să filtreze cantități mai mari de bilirubină.

La fel ca alte forme de icter, icterul sugarului nu este contagios. Mai mult decât atât, cauzele icterului sugarului nu sunt contagioase. Multe mame se pot întreba dacă este vina lor dacă bebelușul lor are icter. Cu excepția cazului în care ceva din stilul lor de viață a dus la naștere prematură, mama nu a contribuit în niciun fel la icterul unui bebeluș.

Tratament icter mecanic

Înainte de orice tratament, dacă observați orice îngălbenire a pielii sau alte simptome de icter, contactați imediat medicul dumneavoastră.

Tratamentul icterului va depinde de cauza care stă la bază și se adresează mai degrabă cauza decât simptomele icterului. În tratarea bolii sunt utilizate medicamente pentru creșterea cantității de fier în sânge, fie prin administrarea de suplimente de fier, fie prin consumul mai multor alimente bogate in fier.

Hepatita indusă de icter presupune medicamente antivirale sau steroizi. Medicii pot trata icterul indus de obstrucție prin îndepărtarea chirurgicală a obstrucției. În cazul în care icterul a fost cauzat de utilizarea unui medicament, tratamentul implică trecerea la un medicament alternativ.

Obiectivul medicilor din Centrul Medical Anadolu este de a îmbunătăți calitatea vieții fiecărui pacient care ne trece pragul și de a asigura servicii medicale profesioniste la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultima generație, în condiții impecabile de siguranță și confort.

Medicii din cadrul Centrului Medical Anadolu nu au doar experienţa necesară în servicii medicale clinice, ci au şi cunoştinţe aprofundate în ştiinţele cercetării clinice.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions