Știri

13 alimente benefice pentru boala petei galbene

de Yusuf Avni Yılmaz, Dr. în Oftalmologie

Boala petei galbene este denumirea populară pentru degenerescența maculară, o afecțiune legată de retină. În articolul de astăzi, vă vom prezenta 13 alimente benefice pentru boala petei galbene. Este indicat să aveți o alimentație care să include aceste alimente, pentru a reduce riscul apariției acestei boli, precum și a altora care vă pot afecta organismul odată cu înaintarea în vârstă. Factorii de risc care pot duce la apariția degenerescenței maculare sunt înaintarea învârstă, fumatul, existența în familie a unei persoane cu degenerescență maculară, hipertensiunea, obezitatea și lipsa mișcării, deținerea unei culori deschise a ochilor, expunere excesivă la lumina soarelui, consumului excesiv de grăsime, efectele secundare ale unor anumite medicamente.

Boala petei galbene evoluează încet și nu există un medicament special pentru combaterea acestei boli. Putem doar să luăm măsuri preventive, pentru a nu ne pierde vederea la bătrânețe. Este recomandat să consumat cele 13 alimente benefice pentru boala petei galbene pe care le vom enumera în cele ce urmează.

13 alimente benefice pentru boala petei galbene

După cum bine știm, este mai bine să prevenim ceva, decât să ne confruntăm cu consecințele aferente condiției care ne-a afectat sănătatea. De aceea, vă vom prezenta 13 alimente benefice pentru boala petei galbene.

1. Nucile

Nucile sunt importante pentru menținerea sănătății la nivelul ochilor. Nucile sunt bogate în acizi grași Omega-3. Este recomandat să consumăm 250-500 mg de Omega 3 pe zi pentru a avea o sănătate de invidiat. De asemenea, consumul alimentelor bogate în Omega-3 (Macrou, somon, hering, stridii, sardine, anșoa, semințe de chia, caviar, semințe de in, soia, sardine) au și alte beneficii pentru organism, pe lângă îmbunătățirea sănătății ochilor. Acestea sunt :combaterea depresiei, contribuie la sănătatea creierului, reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, reducerea simptomelor de ADHD la copii, precum și combaterea declinului mental legat de boala Alzheimer. Nucile conțin și cantități mari de cupru, mangan, vitamina E, precum și compuși importanți ai plantelor. Este indicat să nu îndepărtăm membrana, întrucât acolo se regăsesc majoritatea antioxidanților fenolici din nuci, benefici pentru sănătatea noastră.

2. Varza kale

Varza kale este un alt aliment benefic pentru boala petei galbene. Consumul regulat poate duce la diminuarea apariției degenerescenței maculare, principala cauză a orbirii. Varza kale este bogată în luteină și zeaxatină, care luptă împotriva radicalilor liberi, stabilizează membranele celulare și absoarbe lumina albastră emisă de electronice. Lutina și zeaxantina se regăsesc doar în cristalin și retină. Potrivit studiilor, 6mg/zi de aceste carotenoide reduc riscul apariției degenerescenței maculare. Alte alimente bogate în luteină și zeaxatină sunt broccoli gătit, salata verde, mazăre, spanac gătit, spanac crud, porumb dulce gătit și varză de Bruxelles gătită.

3. Morcovi

Morcovii sunt printre cele mai cunoscute alimente care contribuie la îmbunătățirea vederii. Morcovul are un conținut ridicat de caroten, care se transformă în vitamina A, atunci când este ingerat de organism. Putem consuma acest aliment atât crud, cât și fiert. Morcovul are un conținut ridicat și de vitamina C, potasiu, calciu, magneziu. La nivelul retinei, vitamina A se transformă în rodopsină, un pigment care contribuie la dezvoltarea vederii noaptea. De asemena, betacarotenul prezent în morcov contribuie și la prevenirea cataractei și degenerescenței maculare.

4. Fructe de pădure

Printre alimentele care contribuie sănătatea ochilor se numără și fructele de pădure. Afinele sunt bogate în compuși antioxidanți, și protejează ochii împotriva diferitelor boli ce pot apărea odată cu înaintarea în vârstă: degenerescența maculară, cataracta, miopie și glaucom. Culoarea albastră a afinelor provine de la anticianozide, care sunt niște antioxidanți puternici, cu efecte vizibile asupra corpului uman: stopează apariția cheagurilor de sânge, contribuie la o vedere mai bună, reduc riscul apariției bolilor de inimă și a cancerului, protejează celulele creierului de efectele îmbătrânirii și stopează degenerescența maculară.

5. Avocado

Avocado este un alt aliment ce trebuie inclus în alimentația noastră pentru a avea o vedere optimă și pentru a preveni apariția degenerescenței maculare și a cataractei. Avocado conține vitaminele A și B2 care oprește procesul de degradare a retinei și a corneei și ajută la menținerea unei vederi normale.

6. Semințe de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt printre cele 13 alimente benefice pentru boala petei galbene. Acestea sunt încărcate în vitamina E, care la rândul ei conține 8 antioxidanți solubili în grăsime: 4 tocoferoli și 4 tocotrienoli. Cercetările au arătat că un consum regulat de semințe de floarea soarelui Previn apariția degenerescenței maculare. Acestea sunt consummate în majoritatea țărilor ca o gustare.

7. Roșii

Roșiile sunt un aliat împotriva apariției bolilor oculare, printre care și degenerescența maculară. Această legume contribuie la o vedere mai bună și o acuitate vizuală mărită. Roșiile pot fi incluse cu uțurință în alimentația noastră, fiind o legumă ce poate fi consumată atât crudă, cât și gătită. Roșiile conțin vitamina A și ajută la îmbunătățirea vederii, mai ales la vederea din timpul nopții.

8. Ceai

Ceaiul verde, negru sau oolong este un aliment esențial care contribuie la prevenirea cataractei și degenerescenței maculare prin stoparea apariției vaselor de sânge noi în partea din spate a ochiului.

9. Papaya

Papaya este un fruct delicios, exotic, care contribuie la o vedere mai bună și previne apariția degenerescenței maculare. Conține vitaminele C și E, care mențin vasele sanguine oculare sănătoase. De asemenea, are se regăsesc și vitaminele A si B2, care împiedică procesul de degenerare a corneei ți retinei. De asemenea, există și alte alimente cu un conținut ridicat de vitamina C, precum căpșunile, broccoli, ardeii galbeni, piersicile, kiwi si sucul de grapefruit.

10. Semințe de chia

Semințele de chia sunt recomandate pentru o vedere optimă și pentru prevenirea diferitelor probleme oculare, precum boala petei galbene, degenerescența maculară. Acestea sunt bogate în acizi grași Omega-3, care au efecte neuroprotectoare la nivelul retinei. De asemenea, semințele de chia sunt bogate în grăsimi, carbohidrați, minerale, vitaminele A, B si C și aminoacizi.

11. Spanac

Spanacul este un aliment esențial care contribuie la prevenirea apariției degenrescenței maculare. De asemenea, acest aliment, care este bogat în beta-caroten, luteină, zeaxantină contribuie la o acuitate vizuală optimă. Beta-carotenul este sursa principală de provitamina A. Cercetătorii au făcut un studiu unde au folosit 17mg de beta-caroten, și au observat că împreună cu Vitaminele C și E, zinc și cupru s-a redus riscul de dezvoltare a degenerescenței maculare.

12. Soia

Soia este o sursă bogată de izoflavone, care au proprietăți antioxidante. În soia regăsim acizi grași omega 3, care protejează celulele din retină. Acești acizi reduc riscul apariției degenerescenței maculare și mențin ochii umeziți la persoanele cu sindromul ochiului uscat. Poți consuma și alte alimente care conțin omega-3, printre care pește, semințe de chia, nuci. Soia este potrivită mai ales pentru cei ce sunt vegetarieni.

13. Cartofii dulci

Cartofii dulci se numără printre cele 13 alimente benefice pentru boala petei galbene. Aceștia au în componența lor vitamina A, vitamina C, potasiu, mangan, vitamina B6, vitamina B5 și vitamina E. S-a demonstrat faptul că această legume contribuie la o vedere mai bună, dacă este consumată în mod frecvent. Nu veți avea probleme cu diferite boli ce pot apărea la nivelul ochilor, printre care degenerescența maculară.

Centrul Medical Anadolu – secția Oftalmologie

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Yusuf Avni Yılmaz, Dr. în Oftalmologie este specializat pe tratarea diferitelor afecțiuni oculare, zonele de interes fiind Chirurgia cataractei (implantare multifolică și trifocală de iol), Boli și intervenții chirurgicale ale corneei (transplant de cornee), Diagnosticul și tratamentul keratokonusului, Glaucom și chirurgie, Chirurgia pleoapelor, Tratamentul bolilor retiniene (diabet-hipertensiune-degenerescență maculară), Chirurgie refractivă (LASIK-PRK-SMILE), Strabism, Glandele lacrimale (lacrimale).

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions