Știri

Adenomul de prostată

Adenomul de prostată reprezintă cea mai des întâlnită formă de tumoră benignă la bărbați cu vârsta de peste 60 de ani. Aproximativ 70% dintre bărbați suferă de această afecțiune și se manifestă prin mărirea volumului prostatei, sub influența hormonilor androgeni. Evoluția adenomului de prostată este lentă, pe parcursul mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar fiind treptate.

La Clinica Anadolu medicii specialiști în Urologie vor determina cauzele și vor încerca să găsească, împreună cu pacientul, cea mai bună și eficientă soluție de tratare a acestei afecțiuni.

Departamentul de Urologie al Centrului Medical Anadolu este format din medici şi personal calificat cu experienţă vastă în domeniu. Utilizând tehnologie de ultimă generaţie şi colaborând cu alte departamente, reuşim să furnizăm cele mai avansate şi eficiente servicii de diagnoză şi tratament, atât pentru adulţi cât şi pentru copii, în toate sub-unitățile din cadrul departamentului de urologie. Medicii de aici nu au doar experienţa necesară în servicii medicale clinice, ci au şi cunoştinţe aprofundate în ştiinţele cercetării clinice. Datorită acestui fapt, majoritatea se implică în cercetare şi joacă un rol de top în domeniul urologiei.

Adenomul de prostată – cum se manifestă

Adenomul de prostată sau hipertrofia benignă de prostată este o evoluție cronică, cauzată de influența hormonală asupra prostatei.

Prostata reprezintă o glandă a aparatului reproducător masculin, localizată la baza vezicii urinare și care înconjoară porțiunea inițială a uretrei. Prostata are rolul de a produce cea mai mare parte a lichidului din materialul seminal. Prostata își crește volumul de două ori: prima dată se întâmplă în timpul pubertății, când prostata își dublează mărimea, iar a doua etapă de creștere are loc după vârsta de 25 de ani și continuă pe toată durata vieții. Adenomul de prostată se instalează în a doua etapă de creștere.

Adenomul de prostată se manifestă atunci când celulele prostatei încep să se multiplice, ceea ce duce la inflamarea prostatei și la modificarea actului micțional, prin blocarea fluxului urinar. Din cauza acestei creșteri, se va pune presiune pe pereții uretrei, iar vezica urinară își pierde capacitatea de a se goli complet. Retenția de urină, îngustarea uretrei, precum și golirea incompletă reprezintă câteva dintre problemele cauzate de adenomul de prostată.

Adenomul de prostată poate avea aceleași simptome ca și cancerul de prostată, însă sunt două afecțiuni total diferite. Adenomul de prostată este benign, ceea ce înseamnă că nu există riscul de a evolua în cancer de prostată. De asemenea, simptomele adenomului de prostată se pot ameliora și fără tratament printr-un stil de viață sănătos, însă cancerul de prostată necesită un tratament specializat. De aceea, este esențial să vă prezentați la un medic specialist, dacă observați că ceva nu este în regulă.

Adenomul de prostată – simptome

Simptomele adenomului de prostată sunt unele specifice, care apar în timpul urinării:

 • Un jet urinar intermitent
 • Picurare după finalizarea urinării
 • Presiune slabă a jetului urinar
 • Senzație permanentă de golire incompletă a vezicii
 • Dificultăți de urinare

Există anumite simptome iritative, care pot influența negativ calitatea vieții unei persoane:

 • Scurgere de picături de urină înainte de a ajunge la baie (pseudoincontinență)
 • Nevoie de a urina frecvent, mai ales în timpul nopții
 • Nevoia de a urina frecvent, chiar și atunci când persoana în cauză nu a consumat multe lichide

Adenomul de prostată – cauze

Cauzele sunt legate de factorii hormonali și genetici. Hormonii care declanșează mărirea prostatei sunt Testosteronul și Dihidrotestosteron.

Factorii de risc care pot crește riscul de apariție a adenomului de prostată sunt:

 • Ereditatea – adenomul de prostată poate fi transmis pe cale ereditară
 • Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, crește și riscul apariției adenomului de prostată
 • Stilul de viață – lipsa mișcării, obezitatea
 • Bolile cardiovasculare și diabet
 • Fumatul

Evoluție

Adenomul de prostată se manifestă în 3 faze:

 1. Faza de prostatism – adenomul de prostată poate cauza hipertrofia musculaturii vezicale, care se poate manifesta prin urinări dese noaptea (polakiurie nocturnă) și scăderea forței jetului urinar.
 2. Faza de retenție incompletă fără distensie vezicală – se manifestă prin urinări dese în timpul zilei (polakiurie diurnă) și dusurie (urinare cu dificultate)
 3. Faza de retenție incompletă cu distensie vezicală – se instalează din cauza creșterii reziduului vesical (capacitatea de stocare a vezicii urinare – peste 300ml) apare distensia vezicii, ce se manifestă prin disurie marcată, polakiurie nocturnă și diurnă, incontinență urinară prea mare, decât este capacitatea de depozitare a vezicii urinare.

Diagnostic

Adenomul de prostată se diagnostichează printr-un cumul de 3 investigații:

–         Ecografia endorectală sau abdominală suprapubiană

–         Tuseu rectal

–         Determinarea PSA (antigen specific prostatic)

De asemenea, mai pot fi utilizate și alte explorări imagistice pentru a stabili evoluția adenomului de prostată: UIV, RMN sau CT. Aceste investigații sunt folosite și pentru a identifica eventualele complicații.

Adenom de prostată – tratament

Adenomul de prostată se poate trata prin tratament medicamentos și necesită o urmărire îndeaproape pentru depistarea posibilelor complicații. Se poate recurge și la tratament chirurgical:

 • Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) – atunci când adenomul de prostată este mai mic de 90 gr
 • Chirurgie endoscopică – pentru adenoamele care depășesc 90 gr

Adenomul de prostată – alege Centrul Medical Anadolu

Adenomul de prostată este o afecțiune ce poate provoca mult disconfort și poate afecta negativ viața unei persoane. Cei din cadrul Clinicii Medicale Anadolu stau la dispoziția dumneavoastră cu tehnici de ultimă generație, toți chirurgii din această secție având pregătirea și experiența necesară pentru a efectua proceduri moderne.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions