Știri

Alimentele ambalate trebuie evitate în timpul chimioterapiei

Chimioterapia este o metodă de tratament care are ca scop oprirea sau distrugerea creșterii și răspândirii celulelor canceroase care proliferează necontrolat cu ajutorul unui tratament medicamentos special. Specialistul în oncologie medicală de la Anadolu Medical Center, Prof. Dr. Serdar Turhal, care a declarat că nu există un program de nutriție specific pentru perioada de cancer sau de chimioterapie, a declarat: “Este foarte important să avem o dietă săracă în sare, grăsimi și zahăr, să consumăm alimente de sezon și proaspete pe cât posibil, adică să mâncăm sănătos. Pe lângă o dietă sănătoasă, pacienții aflați în tratament pentru cancer ar trebui să evite pe cât posibil alimentele ambalate, să nu fumeze, să ducă o viață activă și mobilă și să se apropie de greutatea ideală.”

Prof. Dr. Serdar Turhal, specialist în oncologie medicală la Centrul Medical Anadolu, a declarat că numărul de celule sanguine va scădea aproximativ o săptămână după chimioterapia intravenoasă și a adăugat: “În această perioadă, se poate lua în considerare decojirea sau gătitul legumelor care nu pot fi spălate foarte bine. Deoarece unele medicamente de chimioterapie vor crește nivelul de sânge în ser cu grapefruit și rodie, ar putea fi sigur să se evite aceste două fructe pentru chimioterapie și în următoarele câteva zile”.

Cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei sunt greața, vărsăturile și oboseala
Subliniind că chimioterapiile au multe efecte secundare, Prof. Dr. Serdar Turhal a declarat: “În general, cele mai frecvente efecte secundare pot fi considerate greață, vărsături, oboseală, căderea părului, diaree, răni în gură, febră și sângerări. În special efectele secundare legate de tratament încep la câteva ore după tratament și se termină în 2-3 zile. Cu toate acestea, la unii pacienți acest lucru poate dura mai mult. În acest caz, se pot prevedea tratamente suplimentare pentru a reduce efectele secundare ale medicamentului sau o reducere a dozei de chimioterapie.”

Atunci când se observă febră de peste 38 de grade Celsius, trebuie consultat de urgență un medic
Subliniind faptul că cel mai mare efect secundar care necesită consultarea urgentă a unui medic este febra, Prof. Dr. Serdar Turhal a declarat: “Febra care depășește 38 de grade este importantă. Se pot lua medicamente antipiretice. Totuși, în cazul febrei care depășește 38 de grade, mai ales în prima săptămână după chimioterapie, deoarece hemograma scade, este necesar să se meargă rapid la spital, să se facă o hemogramă, să se examineze pacientul, să se facă analize de urină și, dacă este necesar, să se facă o radiografie pulmonară. În acest caz, dacă sistemul imunitar al pacientului este suprimat și se crede că există o infecție activă, poate fi oportună începerea tratamentului cu antibiotice. Alte efecte secundare care necesită internare în spital includ diaree severă, hemoragii, tulburări de vedere, greață și vărsături extreme. În mod standard, pacienților li se administrează medicamente preventive după tratament. Cu toate acestea, dacă aceste probleme persistă sau se accentuează în ciuda acestor tratamente, trebuie contactat medicul, iar dacă acest lucru nu este posibil, trebuie consultat serviciul de urgență.”

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions