Știri

Boala arterială coronariană (cardiopatia ischemică) – ce trebuie să știi

de Altan Kır, Dr. Conferenţiar în Chirurgie Toracică

La nivel mondial, bolile cardiovasculare (BCV) sunt pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea. Infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral reprezintă 85% dintre decesele cauzate de BCV.

În România, mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare ischemice prezintă valori ridicate, țara fiind printre primele ţări din Europa la mortalitate de cauză cardiovasculară.

Ce este cardiopatia ischemică?

Cardiopatia ischemică (sau boala cardiacă coronariană) este un termen general folosit pentru a descrie bolile inimii cauzate de alimentarea insuficientă cu sânge a miocardului, cum ar fi ateroscleroza coronariană, angina pectorală, angina pectorală instabilă (preinfarctul) și infarctul miocardic. Potrivit specialiștilor, cardiopatia ischemică apare ca o consecință a aterosclerozei coronariene, ceea ce are drept efect oxigenarea insuficientă a inimii. Cardiopatia este însoțită de angina pectorală și, într-un final, duce la infarct miocardic.

Diagnosticarea cardiopatiei ischemice

Cardiologul poate identifica boala arteriala coronariană (cardiopatia ischemică) după ce:

• află care sunt simptomele tale, istoricul medical si factorii de risc în cazul tău;

• efectuează un examen clinic

• efectueaza o serie de teste de diagnosticare, cum ar fi o electrocardiogramă (ECG sau EKG), o ecocardiografie, teste de efort, cateterism cardiac si altele. Aceste teste îl ajută pe medicul specialist să cunoască amploarea cardiopatiei ischemice (bolii coronariene), efectul acesteia asupra inimii si care este cel mai bun tratament pentru pacient.

Factorii de risc ai cardiopatiei ischemice

Factorii de risc pentru cardiopatie ischemică sau boala coronariană sunt reprezentați de obicei de:
– diabetul zaharat
– hipercolesterolemia
– hipertensiunea arterială
– fumatul
– obezitatea
– stresul
– consumul excesiv de alcool
– sedentarism

Boala arterială coronariană poate determina:

– Durere in piept (angina).
– Infarct de miocard
– Insuficiență cardiacă
– Bătăi cardiace anormale (aritmie)

Boala cardiacă ischemică este o afecțiune des întâlnită care poate avea consecințe grave, prin urmare trebuie diagnosticată și tratată din timp. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, renunțarea la fumat și tratarea tuturor factorilor de risc asociați aterosclerozei și control periodic la medic, această boală poate fi prevenită sau ținută sub control.

Prevenirea cardiopatiei ischemice

Un stil de viață sănătos te va ajuta să îți menții arterele puternice și va contribui la prevenirea formării plăcii de aterom.
Pentru a-ți îmbunătăți sănătatea inimii, poți aplica următoarele sfaturi:

– Renunță la fumat
– Ține sub control afecțiuni precum hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia și diabetul
– Menține-te activ fizic
– Adoptă o alimentație cu conținut scăzut de grăsimi, sare si bogată in fructe, legume si cereale integrale
– Gestionează mai bine stresul

Departamentul de Cardiologie al Centrul Medical Anadolu în lupta împotriva cardiopatiei ischemice și bolilor arteriale

Departamentul de cardiologie şi afecţiuni vasculare din cadrul Centrului Medical Anadolu oferă servicii complete de cea mai înaltă calitate pentru toţi pacienţii cu afecţiuni cardiace, de la făt la cel mai în vârstă pacient. Pacienții beneficiază de expertiza medicilor cardiologi, și de tehnologia și materialele de ultimă generație, care permit o abordare interdisciplinară a unei game vaste de patologii.

Activitatea secţiei de Cardiologie cuprinde diagnosticul și tratamentul oricărui tip de cardiopatie, precum și al complicaţiilor medicale la pacienţii cardiaci. Medicii şi personalul Institutului de Cardiologie şi Afecţiuni Vasculare din cadrul Centrului Medical Anadolu sunt angajaţi în îmbunătăţirea vieţii prin diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare, prin predare şi cercetare.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienţi din întreaga lume, fiind o organizaţie cu dezvoltare constantă, implicată în proiecte de responsabilitate socială corporativă. Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui pacient care ne trece pragul și să asigurăm servicii medicale profesioniste la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultima generație, în condiții impecabile de siguranță și confort. Respectarea nevoilor pacienților și oferirea unei asistențe speciale în fiecare fază a tratamentului se numără printre prioritățile noastre. Fiecare pacient este tratat cu o dedicare maximă de către o echipă formată din experţi în medicină, iar tehnologia de ultimă generaţie este oferită într-un mediu prietenos.

Dorești să afli mai multe despre afecțiunile ginecologice?

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions