Știri

Cancer de prostată – Cauze. Simptome. Tratament

de İlker Tınay, Prof. Asociat in Urologie

Cancerul de prostată este cea mai întâlnită afecțiune malignă la bărbați. În Europa, un bărbat din 10 este predispus să facă cancer de prostată. De asemenea, este a doua cauză de deces prin cancer la bărbați, după cancerul de plămâni. Acest tip de cancer apare la nivelul prostatei, o mică glandă, de dimensiunile unei nuci, localizată sub vezica urinară și anterior de rect. Prostata sprijină activitatea masculină, întrucât produce lichidul seminal care hrănește și transportă sperma, fiind străbătută de uretra masculină.

Cancerul de prostată se dezvoltă destul de lent, în special la bărbații mai în vârstă.

Semne timpurii ale cancerului de prostată

Nu există semne de avertizare ale cancerului de prostată precoce. Nu puteți simți tumora în creștere împingând altceva, deci nu există durere. Puteți avea boala de ani de zile și nu o știți. De aceea, screening-urile regulate ale cancerului de prostată sunt atât de importante.

Odată ce o tumoare determină umflarea glandei prostatei sau odată ce cancerul se extinde dincolo de prostată, este posibil să aveți simptome, inclusiv:
  – Nevoia de a urina des, mai ales noaptea
  – Probleme la pornirea sau oprirea unui flux de urină
  – Un flux slab sau unul care pornește și se oprește
  – Scurgeri urinare când râzi sau tușești
  – Incapacitatea de urinare din picioare
  – Durere sau arsură când urinați
  – Durere sau arsură când ejaculați
  – Mai puțin lichid când ejaculați
Acestea nu sunt simptome ale cancerului în sine. Acestea se întâmplă deoarece creșterea tumorii vă blochează prostata.

Simptomele cancerului de prostată avansat

Simptomele cancerului de prostată avansat includ:
  – Durere surdă, profundă sau rigiditate în bazin, spate, coaste sau coapse superioare; durere în oasele acelor zone
  – Pierderea în greutate și apetit
  – Oboseală, greață sau vărsături
  – Umflarea membrelor inferioare
  – Slăbiciune sau paralizie la nivelul membrelor inferioare, adesea cu constipație
  – Probleme ale tractului intestinal

Tipuri de cancer de prostată

Mai mult de 95% din cancerele de prostată sunt adenocarcinoame. Dacă aveți cancer de prostată, este aproape sigur acest tip. Există mai multe alte forme de cancer de prostată care sunt extrem de rare. Diferitele tipuri de cancer de prostată încep în diferite celule. Medicii vă analizează țesutul prostatic într-un laborator pentru a vedea ce tipuri de celule au cancer în ele. Medicul dumneavoastră folosește aceste informații împreună cu stadiul bolii pentru a decide schema de tratament pe care să o urmați.

Cel mai frecvent cancer de prostată: adenocarcinomul

Aceste tipuri de cancer încep în celulele glandei prostatei. Celulele glandei produc lichidul prostatei. Acest fluid se combină cu sperma pentru a produce material seminal. Când suferiți de cancer în aceste celule, puteți avea unul dintre cele două tipuri:
  1. Adenocarcinom prostatic acinar – majoritatea oamenilor primesc acest tip. Se dezvoltă în celulele glandei care acoperă glanda prostatică.
  2. Adenocarcinomul prostatic ductal – Acest tip începe în celulele care acoperă canalele (sau tuburile) glandei prostatei. De obicei este mai agresiv decât celălalt tip. Asta înseamnă o creștere și o răspândire mai rapidă.

Există și alte tipuri de cancer de prostată, însa acestea sunt foarte rare:
  – Sarcoame
  – Carcinoame cu celule mici
  – Tumori neuroendocrine, altele decât carcinoamele cu celule mici
  – Carcinoamele cu celule de tranziție

Cauzele cancerului de prostată

De la caz la caz, medicii nu pot spune cu certitudine ce cauzează cancerul de prostată, dar, în general, experții consideră că dieta contribuie la dezvoltarea acestui tip de cancer. Bărbații care consumă cantități mari de grăsimi – în special din carne roșie și alte surse de grăsimi animale gătite la căldură mare – pot avea mai multe șanse să dezvolte cancer de prostată avansat. Boala este mult mai frecventă în țările în care carnea și produsele lactate sunt produse de bază decât în țările în care dieta de bază constă din orez, produse din soia și legume precum broccoli, conopidă, sau varză acră.

Cazurile de cancer ereditar la care mutațiile apar in celulele germinale (ovul, spermatozoizi) sunt principala cauză de dezvoltare a acestui de cancer. Cancerele ereditare de prostată sunt adesea diagnosticate la o vârstă mai tânără decât în mod obișnuit și pacienții afectați pot dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Mutatiile germinale ale BRCA1 si BRCA 2, două gene supresoare tumorale, în special mutațiile BRCA2, sunt puternic asociate cu cancerul de prostată ereditar la bărbați și, de asemenea, cresc riscul de boli agresive, moarte timpurie din cauza cancerului de prostată și anumite tipuri de cancer secundar.

Variantele patogene germinale BRCA2 reprezintă majoritatea cazurilor de cancer de prostată moștenite.

De asemenea, genele sindromului Lynch (MLH1, MSH2, MSH6, PMS2 si EPCAM) au fost legate de un risc crescut de cancer de prostată cu transmitere ereditară.

​Factori de risc ale cancerului de prostată

Factorii care pot creste riscul de cancer de prostata, includ:
  – Vârsta înaintată – Riscul de cancer de prostată crește pe masură ce înaintăm în vârstă. Este cel mai des întâlnit după vârsta de 50 de ani, dar apare în special după 80 de ani. Aproximativ 6 din 10 cazuri sunt diagnosticate la bărbații peste 65 de ani, boala fiind rareori depistată înainte de 40 de ani. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de aproximativ 66 de ani.
  – Etnia – Din motive încă nedeterminate, oamenii de culoare au un risc mai mare de cancer de prostată decât oamenii de alte rase și fac forme mai agresive sau avansate.
  – Istoric de familie – Dacă o rudă de sânge a fost diagnosticată cu cancer de prostată, riscul dumneavoastră poate fi crescut
  – Hormoni – Principalul hormon masculin, testosteronul ajută organismul să se dezvolte și să mențină funcția sexuală. Testosteronul este schimbat în dihidrotestosteron (DHT) de o enzimă din organism. DHT este important pentru creșterea normală a prostatei, dar poate provoca și o creștere anormală a acesteia.
  – Obezitatea – Persoanele care suferă de obezitate sunt mai predispuse să facă acest tip de cancer și să sufere de o formă mai agresivă.

Stadiile cancerului de prostată

Medicul dumneavoastră va realiza mai multe teste pentru a determina stadiul cancerului de prostată. Stadiile cancerului de prostată sunt indicate prin cifre romane variind de la I la IV. Cele mai joase etape indică faptul că procesul neoplazic este limitat la prostată. În stadiul IV, cancerul s-a extins dincolo de prostată și există riscul de răspândire și în alte părți ale corpului.
  I – cancerul este limitat la o zonă mică a prostatei. Analizate la microscop, celulele canceroase nu sunt considerate agresive.
  II – tumora este în continuare mică, dar poate fi considerată agresivă atunci când celulele canceroase sunt examinate la microscop. De asemenea, în acest stadiu, tumora poate fi mai mare si poate invada ambele părți ale prostatei.
  III – cancerul s-a extins în afara prostatei, la veziculele seminale sau la alte țesuturi din apropiere
  IV – cancerul fie a invadat organele din apropiere, cum ar fi vezica urinară, fie s-a extins la ganglionii limfatici, oase, plămâni sau alte organe.

Tratamente cancer de prostată

Nu există o singură variantă de tratament pentru pacienții cu cancer de prostată. Unele tumori cresc foarte lent sau deloc, deci este posibil să nu aveți nevoie niciodată de tratament. Alte tumori cresc mai repede și se răspândesc în diferite locuri din corpul tău. În ambele cazuri, dumneavoastră și medicul dumneavoastră veți lucra împreună pentru a decide care tratament este cel mai potrivit.

Tratamentul de care aveți nevoie va depinde de câteva lucruri:
  – Vârsta, sănătatea și stilul tău de viață
  – Cât de grav și avansat este cancerul de prostată (cât de mare este tumora și dacă s-a răspândit în corpul dumneavoastră)
  – Reacții adverse posibile
  – Șansele de eficacitate ale tratamentului

Cele mai întâlnite tipuri de tratament sunt:
  – Supravegherea activă – Este posibil să vi se efectueze periodic teste de sânge PSA (antigen specific prostatei), examene rectale, ultrasunete și biopsii pentru a vedea dacă cancerul se înrăutățește. Dacă începe să crească sau să se răspândească, puteți apela la alte tratamente.
  – Intervenție chirurgicală. Este o opțiune dacă sunteți sănătos și cancerul nu s-a răspândit. Există mai multe tipuri. Medicul dumneavoastră vă poate îndepărta numai prostata. Sau ar putea să ia și țesutul din jur.
  – Terapie cu radiații. Acest tratament folosește fascicule cu energie ridicată (asemănătoare cu razele X) pentru a ucide cancerul. Este adesea o alegere pentru bărbații în vârstă și pentru cei cu alte probleme de sănătate. De asemenea, s-ar putea să aveți nevoie de terapie cu radiații după operație pentru a scăpa de celulele canceroase rămase în urmă. De asemenea, ajută la cancerul care s-a răspândit până la os.
  – Terapia hormonală. Celulele canceroase de prostată au nevoie de hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul, pentru a continua să crească. Celulele maligne prostatice sunt susținute de testosteron în procesul de creștere și înmulțire, de aceea, scăderea afluxului de testosteron poate duce la încetinirea creșterii tumorale sau chiar apoptoza (moartea) celulelor maligne.

Optiunile de terapie hormonală includ:
  – Medicamente care vor împiedica organismul să producă testosteron. Anumite medicamente – cunoscute sub numele de hormoni care eliberează hormoni luteinizanți LHNR (agoniști LHRH) sau antagoniști ai hormonului care eliberează gonadotropina (GnRH) – împiedică producerea de testosteron de către testicule.
  – Medicamente care blochează testosteronul să ajungă la celulele canceroase. Aceste medicamente, cunoscute sub numele de anti-androgeni, sunt administrate de obicei împreună cu agoniștii LHRH. Aceasta pentru că agoniștii LHRH pot provoca la inițierea tratamentului o creștere temporară a testosteronului, înainte ca nivelul de testosteron să scadă.
  – Chirurgie pentru îndepărtarea testiculelor (orhiectomie)

Tratamentul hormonal este adesea utilizat dacă cancerul s-a răspândit în afara prostatei. Este, de asemenea, utilizat dacă cancerul rămâne sau revine după tratamentul cu intervenții chirurgicale sau radiații. Nu vindecă cancerul. Scopul terapiei hormonale este de a încetini creșterea cancerului și de a crește supraviețuirea, maximizând în același timp calitatea vieții.
  – Crioterapia – Dacă aveți cancer precoce de prostată, medicul dumneavoastră ar putea alege să distrugă celulele canceroase prin înghețarea acestora. Vor pune ace mici sau sonde în prostată pentru a furniza gaze foarte reci care distrug celulele. Medicul dumneavoastră vă poate sugera criochirurgia glandei întregi pentru pacienții cu cancer de prostată localizat cu risc scăzut și mediu, care nu sunt potriviți nici pentru prostatectomie radicală, nici pentru radioterapie.
  – Chimioterapie – Acest tratament folosește medicamente pentru micșorarea sau distrugerea celulelor canceroase de prostată. Puteți lua medicamentele pe cale orală sau le puteți injecta în fluxul sanguin. Majoritatea bărbaților cu cancer precoce de prostată nu suferă de chimioterapie. De obicei, este doar pentru cazuri avansate sau când cancerul s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienți care suferă de cancer de prostată în întreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions