Știri

Cancerul la copii

de Alp Özkan, Prof. de Oncologie Pediatrică

În 2003, Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer.
Deși numărul de cazuri de cancer în rândul copiilor este mult mai redus decât la adulți, iar șansele de tratament sunt mult mai mari, cuvintele „copil” și „cancer” nu sună niciodată bine împreună. Depistat la timp si tratat corect, cancerul la copii răspunde mult mai bine la tratament decât la adulți.
Oncologia pediatrică este o specialitate medicală separată axată pe îngrijirea copiilor cu cancer. Specialistul în Oncologie Pediatrică al Centrului Medical Anadolu, prof. Alp Özkan, vă explică tot ce trebuie să știți despre tipurile de cancer la copii.

Tipuri de cancer la copii

Leucemie

Leucemia este prezentă în 35% din toate cancerele la copii; aproximativ 1 din 1000 de copii este diagnosticat cu leucemie înainte de a împlini 19 ani, deși aceasta este mai des întalnită la copiii mai mici de 10 ani.
Profesorul Alp Ozkan afirmă că ,,în cazul leucemiei, celulele albe anormale se divid incontrolabil în detrimentul celulelor normale din fluxul sanguin, celulele albe anormale nu sunt suficient de dezvoltate și, prin urmare, nu pot îndeplini funcția de luptă împotriva infecțiilor. Aceste celule sufocă celulele albe sănătoase, ca și celulele roșii care duc oxigen in corp și trombocitele care controlează coagularea sângelui.” Leucemia poate provoca uneori umflături articulare inexplicabile. De aceea trebuie făcută o examinare detaliată înainte de a diagnostica copiii cu reumatism.
Un copil in primele stadii ale leucemiei poate prezenta unele sau toate simptomele de mai sus. Aceleași simptome sunt atribuite si gripei. Acest fapt face ca diagnosticul să fie extrem de dificil. Părinții copiilor bolnavi de leucemie își amintesc ca, în săptămânile dinainte de a fi diagnosticat, copilul lor era mai obosit ca de obicei. Un copil bolnav de leucemie poate întâmpina probleme în a-și continua activitățile la nivelul normal și poate să nu aibă energia pentru activitățile lor preferate.
Centrul Medical Anadolu dispune de echipamentele moderne și de precizie necesare și utilizează abordări inovatoare pentru tratarea pacienților. Programul de tratament se desfășoară sub supravegherea medicilor de diferite specialități. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire, de servicii de înaltă calitate la prețuri accesibile.

Limfoame

Limfoamele sunt infiltrații de celule maligne în sistemul limfatic. Sistemul limfatic include ganglionii cu care mulți părinți sunt familiarizați. Acești ganglioni sunt localizați în gât, sub axile și în zona inghinală. Ganglionii sunt doar o componentă a sistemului limfatic, fiind conectați unii cu alții precum și cu splina, timusul, părți din amigdale, stomac și intestinul subțire. Odată ce o malignitate apare într-o parte a sistemului limfatic, în multe cazuri se răspândește rapid în restul sistemului.
Limfoamele sunt clasificate în Hodgkin și non-Hodgkin. Acestea se diferențiază după tipul celulelor.

Tumori cerebrale

Tumorile cerebrale sunt cele mai comune tumori solide care apar în rândul copiilor. Copiii de orice vȃrstă pot fi afectați, iar datele statistice aratǎ cǎ bǎieții sunt mai afectați decȃt fetele. Tumorile cerebrale pot fi primare sau secundare. Tumorile cerebrale primare sunt tumorile care se dezvoltǎ ȋn creier, ȋn timp ce tumorile cerebrale secundare apar atunci când celulele canceroase din alte părţi ale corpului ajung la creier.
Prof. Alp Özkan spune că cel mai neglijat simptom al tumorilor cerebrale sunt durerile de cap. „Mulți copii vin la clinică și se plâng de dureri de cap. Vărsăturile eruptive pe stomacul gol pot însoți această durere. În plus față de durerea cauzată de volumul ocupat de tumoră, celulele cerebrale de la locul tumorii pot provoca unele semne și simptome. De exemplu, o tumoare de pe „lobul temporal” al creierului (pe părțile laterale) poate determina pacientul să leșine sau să aibă convulsii.
Faptul că oasele craniului nu sunt complet unite și fontanelele nu sunt complet închise oferă un avantaj bebelușilor în diagnosticul precoce al tumorilor în comparație cu copiii mai mari. În măsurătorile obișnuite ale circumferinței capului, o curbă în creștere cu două puncte peste medie pentru vârsta copilului sau o creștere bruscă ar trebui să avertizeze medicul cu privire la posibilitatea creșterii de masă în interiorul creierului pacientului. Acest lucru permite măsurările circumferinței capului, un test valoros și costisitor de screening pentru copiii cu fontanele neincluse. Dacă nervii cranieni sunt zdrobiți de tumora creierului, acești nervi pot provoca paralizie, strabism brusc sau probleme de vedere.

Tumora Wilms

Tumora Wilms, denumită și nefroblastom, este o tumoră malignă (canceroasă) ce se formează în celulele rinichiului. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer renal la copii și reprezintă aproximativ 6% dintre toate cazurile de cancer la copil.
Prof. Alp Özkan spune că “Această tumoare este văzută cel mai frecvent la copiii cu vârsta de 2-3 ani și prezintă iritabilitate și dureri osoase ulterior la copii. Copilul care a început să meargă poate refuza să meargă din cauza durerilor. Unii copii pot prezenta umflaturi moi pe piele.

Centrul Oncologic de la Anadolu oferă servicii de diagnoză şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului. Centrul Oncologic permite desfăşurarea tuturor disciplinelor şi le combină: pacienţii care vin la Centrul Medical Anadolu pot fi consultaţi de departamentele de chirurgie, oncologie medicală, oncologie radiologică, patologie, medicină nucleară şi biochimie, cu obiectivul stabilirii şi furnizării celui mai bun plan de tratament.

Tumori osoase

În general, tumorile osoase nu sunt foarte frecvent întâlnite la copii, iar etiologia lor nu este încă stabilită. dTumorile osoase reprezintă aproximativ 0,2% in totalul formelor de cancer la copiii din Europa și America. Cancerul osos poate fi depistat precoce prin teste de screening ce pot identifica prezența unor leziuni pre canceroase sau stadiile incipiente ale tumorilor în cazul bolnavilor asimptomatici.

Prof. Alp Özkan subliniază că mulți copii cad frecvent și obișnuiesc să se lovească la picioare, iar familiile consideră că aceasta este cauza durerii, dar durerea tumorală este atât de intensă încât trezește copilul noaptea. „Astfel de dureri nu trebuie confundate cu durerile în creștere. În etapele ulterioare ale bolii, pot fi observate mase pe oase și umflături în articulații.
În Secția de oncologie ortopedică a Centrului Medical Anadolu se tratează tumorile maligne osoase și de țesut moale, inclusiv osteosarcomul, sarcomul Ewing, condrosarcomul, fibrosarcomul, carcinomul metastatic, mielomul si alte tumori osoase metastatice. Echipa specializată și experimentată de la Anadolu efectuează operații chirurgicale pentru protecția extremităților, pentru a proteja membrele după îndepărtarea tumorii.

 

Diagnostic și tratament cancer la ANADOLU

Second opinion

 

Tratamentele oncologice dedicate copiilor au evoluat mult în ultimii ani

În ultimii 40 ani, terapiile oncologice destinate tipurilor de cancer pediatric au evoluat foarte mult. În consecință, a crescut și rata de supraviețuire. Prof. Alp Özkan spune că: “80% dintre copiii pacienți cu cancer supraviețuiesc în Occident, în timp ce acest raport este de 63% în țara noastră pentru că familiile ajung mult prea târziu la medic sau nu observă simptomele anumitor tipuri de cancer. Cea mai eficientă armă în lupta împotriva cancerului este diagnosticarea într-un stadiu curabil“.
Rata de vindecare în tipurile de cancer la copii conform valorilor universale este de 90% în leucemia limfoblastică acută (ALL), 50% în leucemia mieloblastică acută (AML), 90% în limfomul Hodgkin, 75% în limfomul non-Hodgkin, 70% în tumorile osoase , 95% în retinoblastoame, 70% în tumorile țesuturilor moi și 50-60% în tumorile cerebrale. Prin comparație, în ceea ce privește tipurile de cancer la adulți, raportul de supraviețuire este de aproximativ 40%.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copiilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

De ce se îmbolnăvesc copiii de cancer?

Prof. Alp Özkan spune că există trei cauze fundamentale în toate cazurile de cancer, iar primele sunt factorii genetici.
,,În primul rând, ne referim la bolile genetice (congenitale sau ereditare) și iată de ce este foarte important să cunoaștem istoricul întregii familii: dacă au existat cazuri de cancer este clar că este nevoie să apelăm la screening-uri periodice pentru a preveni un eventual cancer la copil.
Al doilea factor este mediul înconjurător, iar al treilea este interacțiunea geneticii cu factorii de mediu. Expresia genetică se modifică în funcție de radiații, unde electromagnetice, poluare a mediului, agenți chimici și factori nutriționali.

Recomandări pentru părinți – preveniți apariția cancerului la copiii voștri!

  • Alăptarea este recomandată în primii doi ani;
  • Alegeți întotdeauna alimente proaspete, naturale și de sezon;
  • Reduceți câmpurile electromagnetice acasă;
  • Asigurați-vă că copilul doarme în întuneric;
  • Alege jucării din lemn;
  • Folosiți materiale din lemn și podele din lemn acasă;
  • Nu folosiți frecvent substanțe chimice pentru curățare;
  • Nu țineți copiii în centrele comerciale care conțin cantități excesive de câmpuri electromagnetice și viruși;
  • Nu uitați că toate gazele otrăvitoare se acumulează la 90 cm înălțime. Acesta este motivul pentru care nu ar trebui să vă duceți copilul la plimbări în zone cu trafic intens.

Căutați un medic specialist în diagnosticarea și tratarea cancerului la copii?

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions