Știri

Cancerul limfatic – cauze, simptome și tratament

de Zafer Gülbaş, Prof. Dr. în Medicină Internă şi Hematologie

Cancerul limfatic sau limfomul este un tip de cancer care afectează în principal sistemul imunitar, mai exact este un cancer al celulelor sistemului imunitar, numite limfocite, care se dezvoltă în ganglionii limfatici și în sistemul limfatic.

Limfomul poate avea două forme principale care pot fi detectate în funcție de celulele afectate, rapiditatea prin care acționează maladia și aranjamentul celulelor canceroase ce poate fi văzut la microscop:

– Limfomul Hodgkin
– Limfomul non-Hodgkin

Cancer sistem limfatic

Sistemul limfatic este o rețea de vase și ganglioni interconectați. Acesta drenează limfa si elimină o parte din produșii toxici din organism. Ganglionii limfatici sunt organizați în stații ganglionare, ce functionează precum niste filtre si pot opri microorganismele cu potential patogen.

În cele mai multe cazuri, cauza cancerului limfatic nu este cunoscută. Este nevoie de mai multe schimbări înainte de a se dezvolta limfomul. Însă, exista mai multi factori de risc care pot contribui la apariția cancerului limfatic. Unele persoane care suferă de limfom pot să nu aibă niciunul dintre factorii de risc.

Diagnosticarea cancerului limfatic

Diagnosticarea cancerului limfatic presupune:

– CT (Computer tomograf)
– RMN (Rezonanța magnetică nucleară)
– Biopsie

Deoarece simptomele limfomului sunt rare și comune, uneori poate dura mult până este diagnosticat.
Pentru a stabili stadiul al bolii, medicii țin cont de următoarele: numărul și localizarea ganglionilor limfatici afectați; dacă ganglionii afectați sunt de o parte sau de ambele părti ale diafragmei, dacă boala s-a extins la nivelul măduvei, splinei sau în alte părți (spre exemplu la nivelul ficatului).
Medicii mai pot folosi și alte teste pentru diagnosticare ce mai includ biopsii la nivelul ficatului, ganglionilor limfatici, măduvei și la nivelul altor țesuturi.

Care sunt stadiile cancerului limfatic?

Determinarea stadiului cancerului limfatic este esențială pentru stabilirea planului de tratament. Stadializarea se bazează pe rezultatele testelor de laborator și a investigațiilor imagistice.

Stadiul I – cancerul se găsește în apropierea unui nodul limfatic sau la nivelul unui singur organ sau zone din exeriorul nodulului;
Stadiul II – cancerul se găsește în apropierea a doi sau mai mulți noduli sau în apropierea nodulilor de pe aceeași parte cu diafragma;
Stadiul III – cancerul se găsește în regiunea nodulilor limfatici de pe ambele părți ale diafragmei;
Stadiul IV – cancerul s-a răspândit în exteriorul sistemului limfatic în mai multe organe, precum splina, ficatul sau pielea.

Cancer limfatic Hodgkin

Limfomul Hodgkin, cunoscut și sub numele de boala Hodgkin, este un cancer al sistemului limfatic care face parte din sistemul imunitar. În boala Hodgkin, celulele sistemului limfatic se înmulțesc anormal și se răspandesc dincolo de acesta. Pe măsură ce boala progresează, aceasta afectează capacitatea corpului de a lupta împotriva infecțiilor. Limfomul Hodgkin afectează nodulii limfatici de la nivelul gâtului, zonei axilare și zonei inghinale.

Hodgkin este unul dintre cele două tipuri comune de cancer ale sistemului limfatic. Celălalt tip, limfomul non-Hodgkin, este mult mai des întâlnit. Diferența dintre limfomul Hodgkin și cel non-Hodgkin este prezența celulelor Reed-Stenberg, care sunt specifice limfomului Hodgkin.

Simptome cancer limfatic

– umflarea ganglionilor limfatici la nivelul gâtului, axilei sau în zona inghinală
– oboseala excesivă
– scăderea în greutate dintr-o cauză inexplicabilă
– astenie.

Cum se poate preveni cancerul limfatic?

Deși este greu de prevenit, există anumite obiceiuri pe care puteți să le faceți pentru a reduce riscul de apariție al cancerului limfatic. Prin urmare, este recomandat să aveți un stil de viață sănătos, bazat pe:

– o dietă echilibrată, bogată în alimente cât mai naturale, fructe, legume și cereale integrale
– exercițiile fizice efectuate în mod regulat, cel puțin 30 de minute pe zi, 5 zile pe săptămână
– odihnă suficientă, cel puțin 7 ore pe noapte
– evitarea expunerii la substanțe periculoase, precum pesticide, insecticide sau altele.

Dacă aveți o rudă de gradul întâi în familie care suferă sau a suferit de cancer limfatic, este necesar să discutați cu medicul pentru a vedea ce metode de investigație timpurie există și ce trebuie sa faceți în acest sens. Dacă este diagnosticat într-un stadiu timpuriu, șansele de vindecare sunt mai mari, iar prognosticul mai bun.

Tratamentul cancerului limfatic cuprinde:

Chimioterapia;
– Radioterapia;
– Operația;
– Aplicarea unor doze mari de chimioterapie însoțite de transplantul de celule stem. Programul de transplant de celule stem din cadrul Centrului Medical Anadolu a fost inaugurat în anul 2010 și de atunci s-au realizat cu succes peste 700 de transplanturi.

Rata de supraviețuire cancer limfatic

Rata de supraviețuire în cazul pacienților diagnosticați cu cancer limfatic este mai mare decât în cazul altor tipuri de cancer. Mai mult de două treimi dintre persoanele diagnosticate cu limfom non-Hodgkin supraviețuiesc cel puțin încă cinci ani. Ratele de supravietuire de peste cinci ani sunt chiar mai dese în cazul limfomului Hodgkin, fiind posibile în cazul a cel puțin 85% dintre pacienți.

Tratament cancer limfatic la Centrul Medical Anadolu

Anadolu Medical Center înţelege necesitatea dezvoltării tratamentelor noi și inovatoare. Din acest motiv asigurăm pacienţii din România și din întreaga lume că vor primi cele mai bune soluții care au beneficii demonstrate în tratarea cancerului.
Tratamentul de care veți beneficia depinde de tipul de limfom pe care îl aveți, precum și de stadiu sau localizare. În ultimii ani, tratamentele au evoluat și s-au îmbunătățit, iar multe persoane se simt bine după tratament.
Tratamentele celor două forme de limfom variază. Unele persoană necesită un tratament unic, în timp ce altele necesită o combinație de terapii.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.
Având avantajul de a fi cel mai complex și modern centru de sănătate din regiune, oferim servicii atât pentru pacienți naționali cât și internaționali din peste 65 de țări în spitalul nostru situat într-o zonă liniștită departe de agitația orașului.

Centrul Medical Anadolu dispune de echipamentele moderne și de precizie necesare și utilizează abordări inovatoare pentru tratarea pacienților. Programul de tratament se desfășoară sub supravegherea medicilor de diferite specialități. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire, de servicii de înaltă calitate la prețuri accesibile.

Centrul Medical Anadolu

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions