Știri

Cancerul testicular – importanța diagnosticării precoce

Conștientizarea cancerului testicular a crescut în ultimii ani. Posibilitatea de diagnosticare timpurie prin autoexaminare și nivelul de succes în tratament sunt, desigur satisfăcătoare. Cu toate acestea, există și o altă sursă de fericire. Deși bărbații sunt îngrijorați, cancerul testicular nu creează un obstacol în calea de a avea copii la o mare parte dintre pacienți.

Directorul Centrului de Urooncologie al Centrului Medical Anadolu, Prof. Dr. İlker Tinay;
Ceea ce este cancerul de sân la femei, cancerul testicular este la bărbați. La fel ca și în cazul cancerului de sân, diagnosticul precoce este asigurat de autoexaminarea în cazul cancerului testicular.

Cancerul testicular, care afectează în special bărbații tineri cu vârste cuprinse între 16 și 40 de ani, este un tip de cancer în care autoexaminarea este de o importanță critică, la fel ca și cancerul de sân la femei. Ca și în cazul simptomelor cancerului de sân, o umflătură sau o masă palpabilă în testicule poate fi tratată mult mai ușor și mai eficient atunci când pacientul o recunoaște din timp și consultă un medic. Din acest motiv, se recomandă ca bărbații, în special cei din grupa de vârstă tânără, să acorde atenție examinărilor manuale regulate și să meargă imediat la medic atunci când observă schimbări neobișnuite.

În ultimii ani, cu sprijinul mijloacelor de comunicare socială și al organizațiilor neguvernamentale, gradul de conștientizare socială a cancerului testicular a crescut. Cu toate acestea, este nevoie, desigur, de mai multe activități de sensibilizare. Afirmând că în țara noastră ar trebui să existe un flux de informații care să pornească de la centrele de sănătate ale familiei, la fel ca în țările europene, directorul Centrului de Urooncologie al Centrului Medical Anadolu, Prof. Dr. İlker Tinay, a declarat: “Cancerul testicular este unul dintre tipurile de cancer pentru care suntem norocoși să avem rezultate de succes în tratamentul său. Însă, desigur, acest succes are o legătură puternică cu diagnosticarea timpurie.” Prof. Asoc. Dr. İlker Tinay a spus că acest tip de nu îi împiedică să aibă copii și a împărtășit ceea ce trebuie să știm despre procesul de diagnosticare și tratament al bolii.

Cancerul testicular – care sunt principalele simptome?

Un simptom precoce al cancerului testicular este o umflătură sau o masă palpabilă . În general, testiculul care are masa tumorală este mai mare. În cazul pacienților care nu pot avea copii, testiculele tumorale pot fi mai mici decât în mod normal. Cu toate acestea, în stadiile avansate ale bolii apar și alte simptome. De exemplu, atunci când cancerul testicular trece la un stadiu în care ganglionii limfatici din abdomen se umflă, acesta apasă pe rinichi și provoacă durere. În funcție de organele la care se răspândește, apar simptome diferite. Atunci când se răspândește la plămâni, se observă simptome tardive, cum ar fi tusea și expectorația cu sânge. Atunci când se răspândește la creier, se observă mase tumorale în cap. Cu toate acestea, în ciuda tuturor acestor aspecte, cancerul testicular nu este un cancer dificil. Mai ales în stadiul incipient, când este depistat doar în testicul, poate fi soluționat prin intervenție chirurgicală.

Cancerul testicular – depistare și metode de tratament

Așa cum am menționat la început, autoexaminarea și consultarea unui medic în cazul unor schimbări neobișnuite sunt foarte importante în procesul de diagnosticare. În acest context, procesul care începe cu ecografia pentru diagnosticul definitiv trebuie planificat în cel mai bun mod până la îndepărtarea chirurgicală a testiculului. De asemenea, se poate aplica chimioterapia, în funcție de răspândirea bolii. Cu toate acestea, există două aspecte importante la începutul acestui proces. În primul rând, pacientul poate fi sfătuit să își înghețe spermatozoizii pentru a nu fi afectați de tratamentele care urmează să fie aplicate. Pentru că este posibil ca bărbații tineri să dorească să aibă copii în viitor. Al doilea este psihologia pacientului. Prin urmare, nu este o situație ușoară pentru un om aflat în perioada sa productivă să piardă unul dintre organele care îi asigură reproducerea. Prin urmare, ar fi benefică planificarea sprijinului psihologic încă de la început și adăugarea acestuia la tratament.

În anii trecuți, nu era preferabilă îndepărtarea doar a masei tumorale în locul testiculului. În prezent, însă, doar masa poate fi îndepărtată la pacienți special selectați. Cu toate acestea, partea dificilă în astfel de cazuri este că testiculul care nu este îndepărtat trebuie să fie urmărit în mod constant. Din acest motiv, devine foarte important să se pună diagnosticul corect, să se creeze un plan de tratament corect și să se urmărească cu atenție mai degrabă decât să se facă o intervenție chirurgicală. În cazurile metastatice, în care boala s-a răspândit în alte organe, cum ar fi plămânii sau creierul, se folosește o metodă de tratament stabilită de mult timp.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că există protocoale de chimioterapie cu rezultate foarte satisfăcătoare și intervenții chirurgicale secundare de succes după aceea.

Grijile bărbaților: Dacă nu voi putea avea copii?

Ca şi în cazul tuturor tipurilor de cancer, un stil de viață echilibrat, cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice, este important şi în cazul cancerului testicular. Este important să rețineți că acest tip de cancer nu este o boală care limitează viața. În plus, deși provoacă îngrijorări în ceea ce privește reproducerea, vă reamintim că mulți pacienți au copii după tratament, prin metoda de congelare a spermei, așa cum am menționat mai sus.

Care sunt bărbații care fac parte din grupul de risc?      

Atunci când ne întrebăm “De ce apare cancerul testicular?”, desigur că există unele răspunsuri la această întrebare. Cu toate acestea, atunci când întrebăm “Cine face parte din grupul de risc pentru această boală?”, vedem deja motivele în răspunsuri.

Antecedentele de cancer testicular la frați sau în familie și faptul că testiculul nu se află la locul său normal (fie coboară în timp, fie este corectat prin intervenție chirurgicală) sunt cauze care stau la baza dezvoltării cancerului testicular. Un testicul sănătos ar trebui să aibă o temperatură adecvată și, prin urmare, nu ar trebui să se afle în interiorul cavității abdominale; acest lucru este important atât pentru a nu scădea calitatea spermei, cât și pentru a nu dezvolta o tumoare. Să spunem că unele sindroame genetice pot provoca, de asemenea, cancer testicular, dar un alt rezultat remarcabil din ultima vreme este că acest cancer este în creștere la bărbații care solicita examinare din cauza incapacității de a avea copii. Din acest motiv, bărbații care vin la tratament pentru a avea un copil ar trebui să fie examinați mai în detaliu în ceea ce privește cancerul testicular.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions