Știri

Ce este cancerul de ficat (hepatic) și cum se poate trata?

de Şeref Kömürcü, M.D. Prof. în Oncologie Medicală

Cancerul de ficat este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer la nivel mondial și este mai des întâlnit în rândul bărbaților. Cancerul de ficat a devenit o problemă majoră de sănătate publică, iar în 90 – 95 % din cazuri, carcinomul hepatocelular apare la pacienţii cu o boală hepatică preexistentă. Incidența maximă a cancerului hepatic are loc în decada a cincea de viață.
Deoarece ficatul este format din mai multe tipuri diferite de celule, se pot forma mai multe tipuri de tumori. Unele dintre acestea sunt benigne (necanceroase), iar unele sunt canceroase și se pot răspândi în alte părți ale corpului (metastaze). Aceste tumori au cauze diferite și sunt tratate diferit.

​Factorii de risc ai cancerului de ficat

Mecanismul exact şi motivele pentru care apare cancerul hepatic nu sunt pe deplin înţelese. Principalii factori de risc sunt cei responsabili de apariţia cirozei, însă exista şi alţii care nu au legatură cu ciroza. Există anumiți factori care pot crește riscul de dezvoltare a bolii. Aceștia pot fi:

  • Hemocromatoza ereditară – este o boală ereditară a metabolismului fierului, cu transmitere autozomala recesivă, care se caracterizează prin absorbţia crescută a fierului la nivelul duodenului şi depunerea sa în ficat, cord, pancreas, tiroidă, gonade, hipotalamus, articulaţii, piele
  • Boala ficatului gras nonalcoolic – caracterizată prin depuneri de grăsime la nivelul organului
  • Steroizi anabolizanți – utilizați de sportivi pentru susținerea dezvoltării masei musculare. Consumul pe termen lung a steroizilor anabolizanți (hormonii masculini) poate crește ușor riscul de apariție a cancerului la ficat.
  • Fumatul – tutunul poate crește riscul de apariție al cancerului hepatic
  • Expunerea la anumite substanțe chimice – expunerea la clorură de vinil (o substanță chimică utilizată la fabricarea unor tipuri de materiale plastice), dioxidul de toriu (o substanță chimică utilizată anterior pentru testarea cu raze X), aflatoxine sau arsenic.
  • Genul – bărbații sunt mai predispuși riscului de a dezvolta cancer la ficat decat femeile, cu un raport de 2 la 1
  • Obezitatea – în cazul persoanelor obeze, la fel ca și în cazul persoanelor cu diabet zaharat, are loc încărcarea ficatului cu grăsimi și de aici, în timp, se poate ajunge la dezvoltarea cirozei hepatice și în cele din urmă, la apariția leziunilor canceroase.
  • Deprimarea sistemului imunitar – persoanele infectate cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sunt de cinci ori mai predispuse apariției leziunilor canceroase la nivel hepatic, spre deosebire de persoanele sănătoase.

​ Cum este diagnosticat cancerul de ficat?

  • Analize – Cancerul de ficat poate produce în anumite cazuri anumiți hormoni ce sunt în mod normal produși de alte sisteme din corp. Acești hormoni pot cauza teste anormale sangvine, precum creșterea hematiilor, scăderea glicemiei, creșterea calciului și colesterolului.
  • Teste imagistice – Cel mai des folosite sunt: ecografia, tomografia computerizata și RMN-ul.
  • Biopsie hepatică – Este prelevată o bucată de țesut din ficat și trimisa la laborator. Diagnosticul definitiv de cancer de ficat se pune pe baza confirmării microscopice (histologice), deși persoanele cu ciroza au multi noduli mici pe ficat, unii canceroși, alții nu.

Oncologie intervențională în tratamentul cancerului hepatic

Second opinion

Oncologie intervențională în tratamentul cancerului hepatic

Tratament cancer ficat la Anadolu

Prima linie de terapie pentru cancerele hepatice primare și metastazele colorectale la ficat este rezecția chirurgicală a metastazelor. Cu toate acestea, din cauza numărului, dimensiunii și localizării leziunilor, precum și a stării de sănătate generale a pacientului, doar aproximativ 20% dintre pacienți sunt eligibili pentru operație.
Oncologia intervențională este o subspecialitate emergentă care oferă tratamente tumorale sub îndrumarea imaginii radiologice, cum ar fi tomografia computerizată, ultrasonografia, angiografia. Ca tratament de primă linie în multe tumori hepatice, acesta oferă un risc mai mic, mai puțina durere și mai puțin timp de recuperare în comparație cu operația deschisă. Mai mult, oncologia intervențională poate duce la creșterea duratei de viață, îmbunătățirea calității vieții și ar putea fi curativă în cazurile diagnosticate în timp util.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.
,,În ultimul deceniu, oncologia intervențională este fundația tratamentului pentru cancerul hepatic. Cu toate acestea, pentru a crește fiabilitatea și reproductibilitatea acestor tratamente cu o precizie ridicată, tehnicile inovative trebuie să fie implementate în practica noastră de rutină.” a declarat domnul doctor Murat Dökdök de la Centrul Medical Anadolu.
Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

​ Radioembolizarea pentru cancerul de ficat primar și metastatic

Radioembolizarea pentru cancer de ficat primar și metastatic este o metodă de embolizare exclusivă, executată cu ajutorul unor microsfere care conțin material radioactiv (Ytriu 90). Aceste microsfere care conțin Ytriu 90 sunt introduse direct în țesutul canceros prin vasele sanguine și energia radioactivă omoară celulele canceroase.
Radioembolizarea este utilizată pentru tratarea cancerului hepatic. Se poate aplica pentru tratarea cancerului primar (carcinom hepatocelular, colangiocarcinom) care provine din ficat sau la tratarea determinărilor secundare (metastaze) care se răspândesc dintr-o altă zonă cum ar fi colonul, sânii, tumorile neuroendocrine, etc. la ficat. Aproximativ 70-95% din pacienții care suferă de diverse tipuri de cancer hepatic răspund pozitiv la această metodă de tratament.

Tratament cancer ficat

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions