Știri

Chirurgia robotică

de Altan Kır, Dr. Conferenţiar în Chirurgie Toracică

Chirurgia robotică cunoscută şi sub denumire ”chirurgia asistată de robot”, care este practicata complet sub controlul chirurgului, este în zilele noastre aplicată în siguranță și cu succes în nenumărate boli .

De ce este preferată chirurgia robotică?

Medicii chirurgi preferă chirurgia robotică, întrucât acest sistem le oferă mișcările de care au nevoie, inaccesibile mâinii umane, în spații anatomice înguste, limitând astfel lezarea structurilor sănătoase.
Printre beneficiile acestei tehnologii se numără:
– Incizie mică
– Mai puțină durere
– Mult mai puține pierderi de sânge
– Risc scăzut de infecție
– Aspect mai estetic
– Recuperare mai bună și mai rapidă

Mișcări de 540 de grade controlate și sigure

Brațele robotizate utilizate în chirurgia robotică mişcându-se la 540 de grade sunt prevăzute cu capacitatea de a executa toate mișcările mâinii. În afară de instrumente, chirurgul controlează el însuși şi camera de luat vederi și dacă dorește poate mări imaginea de cel puțin 10 ori.

Sistemul da Vinci Xi – inovație în domeniul științei

Chirurgia robotică sau chirurgia asistată de robot este o metodă chirurgicală care constă în efectuarea unor intervenții chirurgicale prin orificii mici cu utilizarea sistemul „da Vinci Xi”. După intervențiile toracoscopice și laparoscopice care au urmat operațiilor clasice, chirurgia robotică este următorul pas în chirurgia minim invazivă, care oferă nenumărate facilități atât pacienților cât și chirurgilor. Este utilizată în tratamentul chirurgical al multor boli, în special al cancerului. În acest articol, explicăm modul în care sunt efectuate practicile de chirurgie robotică, în special în 5 specialități. Acest articol a fost elaborat prin prisma informațiilor oferite de Prof. Dr. Altan Kır Specialist în chirurgie toracică, Prof. Dr. Murat Dede Specialist în Ginecologie, Obstetrică Și Oncologie Ginecologică, Prof. Dr. Hașim Üstünsoy Specialist Chirurgie Cardiovasculară, Doctor Docent İlker Tinay Specialist În Urologie Și Director Al Centrului De Urooncologie şi Dr. Ayhan Erdemir Specialist Chirurgie Generală din cadrul Centrului Medical Anadolu.

Caracteristicile generale ale chirurgiei robotice

Roboții, pe care suntem obișnuiți să îi vizionăm de ani de zile în filmele șțiintifico-fantastice, în zilele contemporane oferă importante facilități vieții noastre de zi cu zi în nenumărate domenii. Utilizarea tehnologiilor robotizate, în special în domeniul medical, este de fapt o mare revoluție. Acestea se aplică cu un succes şi mai mare împreună cu chirurgia robotică. Metoda de chirurgie robotică are diferite avantaje față de abordările chirurgicale tradiționale. Chirurgia robotică, care face posibil lucrul cu mai multe brațe în același timp, permite și aplicarea unor tehnici care în mod normal sunt foarte complexe sau imposibile. Putem enumera caracteristicile generale după cum urmează:

– Chirurgii, datorită camerei de pe brațul robot pot vedea zona de operare mai clar și cu o precizie ridicată, fapt care sporește succesul intervenției chirurgicale. Deoarece operațiile pot fi realizate prin incizii mici (metodă chirurgicală minimală), posibilitatea de a dezvolta complicații legate de zona supusă operației este de asemenea foarte scăzută.

– Țesuturile importante, cum ar fi nervii și vasele din zona supusă operației care trebuie protejate, sunt depistate mai ușor datorită camerei de înaltă rezoluție de pe brațul robotului; chirurgul are posibilitatea să examineze câmpul operațional mai clar și în profunzime, într-un mod holistic.

– După intervenția chirurgicală, durerile sunt mai mici şi pierderile de sânge mai reduse iar timpul de recuperare este accelerat. Totodată şi cicatricea rămasă în urma acesteia este mult mai mică. De asemenea şi timpul internării în spital se reduce în mod considerabil, astfel încât pacientul poate fi externat mult mai curând. După intervenții chirurgicale majore cum ar fi chirurgia cancerului, tratamentul medicamentos poate fi început mai devreme.

– Datorită imagisticii de înaltă rezoluție, operațiunile de restaurare a țesuturile și vaselor sanguine de dimensiuni mici, care nu pot fi identificate de ochiul uman şi asupra cărora intervenție cu ochiul liber este imposibilă, pot fi realizate cu ușurință. Deoarece sistemul de chirurgie robotică este adecvat utilizării ergonomice, crescând confortul de lucru al chirurgului în procedurile chirurgicale de lungă durată, contribuie pozitiv la succesul intervenției chirurgicale.

Cum funcționează sistemul „da Vinci Xi”?

Desigur, unul dintre aspectele legate de chirurgia robotică care trezește cea mai mare curiozitate, este modul de aplicare a acesteia. În metoda chirurgiei robotice, chirurgul efectuează intervenția chirurgicală controlând patru brațe robotizate cu ajutorul consolei. Brațele robotului îndeplinesc funcțiile de tăiere, prindere, ardere și retracție. Imaginea din interiorul corpului este urmărită tridimensional pe consolă de către chirurg cu ajutorul camerei. În timp ce brațele robotului sunt pe pacient, mai este prezent şi un alt chirurg care stă la capul pacientului pentru a da brațelor robotului instrumentul necesar. În acest timp chirurgul care realizează intervenția chirurgicală, efectuează operația prin intermediul consolei poziționată la o distanță de 3-4 m de pacient. Cele două brațe ale consolei au fost proiectate în așa fel încât chirurgul să poată folosi cele 4 brațe aflate pe pacient.

În timp ce unul dintre cele patru brațe aflate pe pacient acționează precum o cameră iar două dintre se mișcă la fel ca brațul drept şi stâng al chirurgului, al patrulea braț este utilizat pentru îndepărtarea (retracția) țesuturilor din câmpul chirurgical. Pe lângă faptul că este posibil ca medicul să imobilizeze după cum dorește oricare dintre brațe, totodată este posibil şi să țină brațele nemișcate, să le miște la 540 de grade un nivel la care o mână umană nu o poate face şi de asemenea să elimine tremurăturile din mâna umană.

Domeniile medicale în care este folosită chirurgia robotică

1. CHIRURGIE TORACICĂ

Prof. Dr. Altan Kır
Specialist Chirurgie Toracică
Centrul Medical Anadolu

„Cel mai important motiv pentru care chirurgia robotică este preferată în cazul cancerul pulmonar este acela că permite îndepărtarea mai ușoară și mai precisă a ganglionilor limfatici.”

Chirurgia robotică este o metodă frecvent utilizată, în special la pacienții cu cancer pulmonar. Beneficierea de chirurgia robotică este posibilă în intervențiile chirurgicale în care trebuie îndepărtat un segment al plămânului, un lob sau întregul plămân indiferent dacă tumoarea este benignă sau malignă, intervențiile chirurgicale esofagiene, chisturi și tumori ale mediastinului, diafragme flacide şi paralizate.

Pe parcursul intervențiilor chirurgicale în cazurile de cancer pulmonar, ganglionii limfatici din jurul bronhiilor și din mediastin trebuie neapărat să fie îndepărtați. Deoarece depistarea existenței sau inexistenței unor metastaze în ganglionii limfatici eliminați este important din punct de vedere al stadializării bolii. Unul dintre cele mai importante motive pentru care chirurgia robotică este preferată în cancerul pulmonar este acela că permite îndepărtarea mai ușoară și mai precisă a ganglionilor limfatici. În acest fel, se obțin informații în sensul dacă este sau nu necesar un tratament suplimentar adică chimioterapie și / sau radioterapie şi modul în care urmează să evolueze boala.

2. CHIRURGIE GINECOLOGICĂ

Prof. Dr. Murat Dede
Specialist în Ginecologie, Obstetrică Și Oncologie Ginecologică
Centrul Medical Anadolu

„Tehnologia robotică oferă posibilitatea suturării confortabile în interiorul abdomenului, prin rotirea instrumentelor într-o manieră în care încheietură unei mâini nu o poate executa.”

O mare parte a intervențiilor chirurgicale ginecologice extrem de grave, cum ar fi intervențiile chirurgicale în cazurile de cancer, îndepărtarea uterului, îndepărtarea fibroamelor de dimensiuni mari, corectarea și reconstrucția prolapsurilor genitale, reanastomoză tubară (desfacerea legăturii trompelor uterine după legarea tubară) poate fi efectuată printr-un sistem chirurgical robotizat. Tehnologia robotică oferă posibilitatea suturări confortabile în interiorul abdomenului, prin rotirea instrumentelor într-o manieră în care încheietură unei mâini nu o poate executa. Imaginile detaliate obținute prin mărirea țesuturilor de 10 ori reprezintă un mare confort pentru chirurg.

3. CHIRURGIE GENERALĂ

Dr. Ayhan Erdemir
Specialist în Chirurgie Generală
Centrul Medical Anadolu

„La fel ca în toate celelalte proceduri, sistemele de chirurgie robotică oferă beneficii suplimentare atât medicilor cât și pacienților, pe parcursul intervențiilor chirurgicale generale alese.”

Chirurgia generală este unul dintre domeniile în care sistemele de chirurgie robotică sunt utilizate pe scară largă. La fel ca în toate celelalte proceduri, sistemele de chirurgie robotică oferă beneficii suplimentare pe parcursul intervențiilor chirurgicale generale alese, atât medicilor cât și pacienților. Cu ajutorul robotului Da Vinci Xi, şi în procedurile chirurgicale generale incizia este mai mică și prin urmare reducerea dureri şi sângerării respectiv scurtarea timpului de recuperare se numără printre avantajele oferite pacienților. Cu toate acestea, principalul beneficiu îl reprezintă vederea mai ușoară a țesuturile profunde greu de accesat şi observat prin metode tradiționale. De asemenea, este posibilă efectuarea procedurile necesare într-un mod mai detaliat și fără imperfecțiuni.

În chirurgia generală există o serie întreagă de proceduri chirurgicale care pot fi efectuate ajutorul robotului Da Vinci:

– Bolile colonului și ale rectului, în special cancerele
– Boli de stomac și esofag
– Boli pancreatice
– Boli ale splinei
– Boli ale ficatului și ale tractului biliar
– Unele boli ale organelor endocrine, în special glanda suprarenală
– Chirurgia obezității
– Mastectomia cu reconstrucția imediată a pielii

4. CHIRURGIE CARDIOVASCULARĂ

Prof. Dr. Haşim Üstünsoy
Specialist Chirurgie Cardiovasculară
Centrul Medical Anadolu

„Chirurgia robotică este aplicată în siguranță în înlocuirea și reparările valvei mitrale, înlocuirea și reparările valvei tricuspidiene, închiderea ASD-ului, VSD, PDA și tumorile cardiace.”

Chirurgia robotică creează de asemenea un confort deosebit chirurgiei cardiovasculare. Efectuarea intervențiilor chirurgicale se realizează prin incizii mici fără deschiderea toracelui. În mod normal, apar mai puține pierderi de sânge, există un risc mai mic de infecție, mai puțină durere, un aspect mai estetic și o perioadă de recuperare foarte confortabilă și rapidă. În consecință, pacientul revine la viața de zi cu zi într-o perioadă de aproximativ un sfert din timpul normal de recuperare în cazul intervențiilor chirurgicale cardiace.

Chirurgia robotică este aplicată în siguranță în înlocuirea și reparările valvei mitrale, înlocuirea și reparările valvei tricuspidiene, închiderea ASD-ului, VSD, PDA și tumorile cardiace.

La pacienții cărora li se face by-pass prin chirurgie cardiovasculară robotică, inima este accesată prin 3 orificii milimetrice și o mică incizie de aproximativ 3-4 cm deschisă pe partea stângă a pieptului. Intervențiile chirurgicale de valve, îndepărtare a unor tumori cardiace și de înlăturare a unor defecte septale, pot fi şi ele efectuate prin 4 orificii milimetrice şi o incizie mică tot de 4 centimetri.

5. BOLI UROLOGICE

Dr. İlker Tinay
Specialist În Urologie Și Director Al Centrului De Uro-oncologie
Centrul Medical Anadolu

„Cea mai frecventă și mai reușită utilizare a chirurgiei robotice în urologie este prostatectomia radicală (îndepărtarea prostatei), care constituie tratarea chirurgicală a cancerului de prostată.”

Urologia este unul dintre domeniile în care chirurgia robotică se utilizează cel mai frecvent. Operația de prostatectomie radicală (îndepărtarea prostatei), care reprezintă tratamentul chirurgical al cancerului de prostată, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite bărbați, este cel mai răspândit și cel mai reușit domeniu de utilizare a aplicațiilor de chirurgie robotică din lume. Frecvența utilizării sale crește datorită beneficiilor pe care le oferă pacientului și medicului. Desigur, există multe alte utilizări și în uro-oncologie: în anumite intervenții chirurgicale efectuate pentru îndepărtarea părții tumorale în cazurile de cancer renal, cistectomie radicală și vezica artificială aplicate în cazurile de cancer vezical, îndepărtarea împreună a rinichilor și a ureterului în cazurile de cancer al sistemului urinar superior, eliminarea maselor retroperitoneale în cancerele testiculare, corectarea stricturilor uretero-pelvine, îndepărtarea săculețului format în vezica urinară și prolapsul vezicii urinare la femei.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions