Știri

Controlul medical de rutină – de ce este important

Çağatay Öktenli, Prof. de Medicină Internă

Stilul de viaţă, alimentația, utilizarea substanţelor nocive, factorii ereditari de risc, factorii legaţi de mediu, nivelul activităţii fizice efectuată zilnic sau a celei sportive şi capacitatea de a face faţă stresului sunt factorii determinanţi pentru o persoană pentru a duce o viaţă sănătoasă. Toate aceste elemente produc schimbări la nivelul diferitelor sisteme ale organismului. Din acest motiv, este esențial să ne planifcăm controale medicale de rutină, în funcție de sex și vârstă pentru a depista din timp diferite anomalii ce ne pot pune în pericol sănătatea.


Tipurile de investigaţii efectuate la un control medical de rutină


În general, controlul medical de rutină este solicitat de persoanele care nu prezintă simptome, şi care doresc să obţină informaţii cu privire la starea lor de sănătate sau să facă anumite teste cu privire la posibilii factori de risc.


Tipurile de investigații efectuate la un control de rutină vor fi alese în prealabil de un doctor specialist, în funcție de persoana în cauză. Examinările inutile pot duce la creşterea costurilor, şi pot cauza daune pacientului. În special în cazul examinărilor radiologice, se urmăreşte expunerea pacientului la cea mai mică doză posibilă de radiaţii. Totodată, unele investigaţii sunt efectuate pentru a examina cauzele care stau la baza afecţiunilor suferite sau în cazul în care pacienţii prezintă simptome. Prin urmare, astfel de indicatori specifici ai afecţiunilor sau examinările radiologice adesea nu sunt incluse în investigaţiile care fac parte din controlul medical de rutină. Desigur că persoanele care suferă de o boală cronică sau care prezintă unele simptome şi doresc să obţină informaţii despre starea lor generală de sănătate pot face, de asemenea, un control medical de rutină. Apoi, pe lângă lista prestabilită de investigaţii, la programul de control medical de rutină pot fi adăugate examinări pentru acuzele pacientului sau pentru boli cronice de care suferă acesta, după care pacientul poate fi direcţionat către medicii specialişti care se ocupă de afecţiunea respectivă.


Teste efectuate în cadrul pachetului de control medical de rutină


Deşi cuprinsul variază în funcţie de conţinutul pachetului selectat, toate pachetele de control medical de rutină, acoperă practic următoarele:

  • Analize biochimice
  • Investigaţii cardiologice
  • Imagistică radiologică
  • Teste de screening pentru diabet, colesterol, funcţii hepatice, funcţii renale, investigaţii tiroidă, vitamine de bază minerale, unele teste de screening pentru cancer


Următoarele investigaţii sunt cuprinse în analizele biochimice:

  • hemograma completă
  • analiza completă a urinei
  • indicatori ai afecţiunilor reumatice şi inflamatorii (cum ar fi sedimentare şi CRP)
  • nivelul de proteine
  • colesterol
  • nivelurile de triglicerid
  • teste ale funcţiei renale şi hepatice
  • teste de screening pentru diabet
  • minerale şi vitamine esenţiale

 

Următoarele investigaţii sunt cuprinse în toate pachetele de control medical de rutină pentru imagistica radiologică:

  • radiografie pulmonară
  • ecografie abdominală
  • ecografie tiroid


Cuprinsul celorlalte pachete este după cum urmează:


În cadrul programelor de control medical de rutină pentru persoane cu vârsta sub 40 de ani, examenele cardiologice se efectuează cu ecocardiografie (ECO Doppler) şi investigaţii EKG.


În cadrul programelor de control medical de rutină pentru persoane cu vârsta sub 40 de ani, manager şi exclusive sunt efectuate investigaţii ECO Doppler şi EKG de efort (test de stres cardiovascular cu efort).


În cadrul programului de control medical de rutină pentru bărbaţi manager, în locul radiografiei toracice se foloseşte tomografia toracică împreună cu scorul de calciu coronarian. Totodată, ecografia Doppler carotidiană este inclusă în acest pachet.


În plus faţă de testele de bază, pachetul de control medical de rutină Exclusive include teste de screening pentru infecţii cronice, tomografie toracică, angiocoronarografia CT, ecografie Doppler carotidiană.


În programele de control medical de rutină de geriatrie (persoane cu vârsta peste 65 de ani), se testează şi densitatea osoasă.


Opţiunile din pachetele de control medical de rutină


Vârsta şi sexul sunt avute în vedere atunci când cuprinsul programelor de control medical de rutină este stabilit. Pentru adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, dacă persoana nu are un factor de risc genetic, nu suferă de vreo boală cronică cunoscută sau nu are obiceiuri precum fumatul, este suficientă aplicarea programelor standard de control medical de rutină pentru femei sau bărbaţi cu vârsta sub 40 de ani. Persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40-65 de ani li se aplică programele de control medical de rutină pentru persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Dacă persoana are factori de risc genetici sau antecedente de consum de substanţe nocive, se recomandă programe de control Executive sau Exclusive, aceste programe fiind întocmite într-un domeniu mai amplu în scopul investigării factorilor de risc pentru posibile afecţiuni cardiologice sau alte boli cronice. Programele de control medical de rutină geriatrice sunt disponibile pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani şi includ investigaţii specifice pentru această grupă de vârstă.


Există programe de control medical de rutină care pot fi achiziţionate în plus faţă de pachetele clasice, indiferent de grupa de vârstă. Acestea cuprind investigaţii de screening pentru afecţiunile cardiace, investigaţii de screening pentru cancer, investigaţii pentru alergii şi intoleranţă alimentară, investigaţii de screening pentru afecţiunile infecţioase, investigaţii de screening pentru fumători, investigaţii pentru sănătatea oaselor, sănătatea somnului, memorie, investigaţii anti-aging şi evaluarea sistemului imunitar, investigaţii de screening pentru afecţiunile reumatice etc. Există şi investigaţii suplimentare, cum ar fi pachetele de control medicale de rutină de bază iar acestea pot fi aplicate în completare la acuzele pacientului.


Alegerea pachetului de control de rutină


Conţinutul controlului medical de rutină este prezentat în detaliu într-un mod care facilitează alegerea pacienţilor. Persoanele pot alege întotdeauna pachetele de control medical de rutină pe care le consideră necesare, în funcţie de vârsta lor, de bolile cronice de care suferă, de factorii de risc ereditar şi de stilul de viaţă. În mod ideal, conţinutul pachetului de control medical de rutină ar trebui să fie determinat de pacient împreună cu medicul după ce pacientul discută la prima întâlnire cu medicul despre preocupările şi aşteptările sale.


Evaluarea controalelor de rutină


Controlul medical de rutină este o procedură multidisciplinară şi necesită analiza şi interpretarea unui număr mare de cunoştinţe constând în examene de laborator, radiologice, microbiologice şi de medicină nucleară, luând în considerare opinia multor medici cu diferite specializări şi planificarea monitorizărilor viitoare. Este foarte important ca aceste informaţii să fie oferite într-un limbaj pe care pacientul îl poate înţelege şi ca informaţiile să fie monitorizate. În general, în centrele de control medical de rutină lucrează medici de boli interne. Un medic de control medical de rutină este ca un dirijor de orchestră. Acesta este responsabil pentru compilarea tuturor datelor, informarea pacientului, a răspunde la posibilele întrebări, coordonarea cu alţi medici specialişti şi planificarea monitorizărilor. Astfel, apariţia posibilelor probleme care sunt trecute cu vederea, neînţelegerilor şi trimiterilor inutile este evitată.


De la ce vârstă se efectuează controlul medical de rutină?


Nu există o anumită vârstă. Programele de control medical de rutină pentru copiii sănătoşi sunt stabilite şi monitorizate de medici pediatri. Adulţii pot participa la programele de control medical de rutină începând cu vârsta de 18 ani.


Repetarea controlului de rutină


Dacă la controlul medical de rutină pentru adulţi cu vârsta sub 40 de ani nu sunt obţinute rezultate negative şi dacă nu există factori de risc cunoscuţi sau constataţi (cum ar fi chistul, nodulul sau fibroadenomul etc., care se recomandă a fi monitorizaţi prin investigaţii precum ecografie tiroidiană, ecografie abdominală, ecografie mamară), este suficient ca controlul să se repete la fiecare 2 ani.


Pentru adulţii cu vârsta peste 40 de ani, este recomandat ca un astfel de control să se efectueze anual, în cazul în care nu există nicio problemă care trebuie monitorizată la intervale mai scurte. Cel mai important element al controlului medical de rutină este „monitorizarea”. Multe afecţiuni sau factori de risc pot fi diagnosticate şi tratate din timp pe baza monitorizărilor regulate. Monitorizările specifice factorului de risc sunt stabilite lunar, trimestrial, semestrial sau anual. Înţelegerea pacientului este foarte importantă în acest sens. Persoana ar trebui să fie conştientă de importanţa acestor acţiuni de monitorizare şi să îşi facă timp pentru a face examinările necesare la termenele stabilite.


Controlul medical de rutină – testarea afecţiunilor cardiace


Printre cele mai importante aspecte din timpul unui control medical de rutină se numără investigarea factorilor de risc legaţi de afecţiunile cardiace, stabilirea stării de sănătate cardiovasculară, monitorizarea şi tratamentul factorilor de risc identificaţi şi a afecţiunilor cardiace. În acest sens, cardiologii şi medicii responsabili de controlul medicale de rutină cooperează îndeaproape.


În cazul în care nu există factori de risc ereditar şi persoana nu fumează, ecocardiografia şi EKG sunt adesea suficiente pentru persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Dacă există factori de risc ereditar, utilizarea pe termen lung a produselor din tutun sau dacă la examinările de bază sunt constatate anumite probleme, se poate solicita EKG de efort, scorul coronarian de calciu şi, în unele cazuri, chiar şi angiocoronarografia CT . Toate aceste decizii vor fi luate de cardiolog. Aici scopul este de a dezvălui prezenţa plăcii de colesterol care predispune la ocluzie vasculară şi atac de cord în vasele coronariene şi gradul de stenoză cauzată de această placă, dacă ea există. Acumularea acestor substanţe grase şi a reziduurilor de colesterol, numite plăci aterosclerotice, pe peretele vaselor de sânge va fi motivul pentru producerea unui eventual atac de cord.


EKG de efort şi ecocardiografia sunt utilizate standard în evaluările cardiace pe bază de screening la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Dacă persoanele au factorii de risc cardiaci specificaţi sau există la examinările de bază a fost identificată o problemă, persoanei respective i se vor recomanda pachete de control care includ scorul coronarian de calciu sau angiocoronarografia CT. Doppler carotidian este o altă examinare care este frecvent utilizată pentru a evalua starea sistemului cardiovascular la persoanele cu vârsta peste 40 de ani şi la fumători. Arterele carotide sunt arterele de pe ambele părţi ale gâtului, care asigură circulaţia sângelui bogat în oxigen din inimă în creier. Prezenţa plăcii aterosclerotice în artera carotidă, la fel ca în vasele coronare, poate provoca ocluzia vasculară,și care poate fi cauză pentru care cheagurile de sânge să ajungă la creier iar, în cele din urmă, poate creşte riscul de accident vascular cerebral. Cu excepţia afecţiunilor cardiovasculare aterosclerotice, în cadrul controlului medical de rutină pot fi constatate şi tratate şi bolile valvei cardiace, hipertensiunea şi tulburările de ritm cardiac. În acest sens, ca supliment la testele de control medical de rutină se utilizează holterul de ritm cardiac şi tensiunea arterială în ultimele 24 de ore. Examinările Doppler la nivelul extremităţilor inferioare şi superioare (un tip de ecografie vasculară efectuată pentru a investiga starea venelor din partea superioară a corpului sau picioare) nu sunt incluse în pachetele de control medical de rutină, persoanele cu simptome de varice sau insuficienţă vasculară sunt trimise la secţia de chirurgie cardiovasculară şi dacă este cazul aceste analize sunt adăugate suplimentar la analizele efectuate în cadrul controlului medical de rutină.


Care este rolul medicilor ginecologi şi obstetricienilor în procedura de control medical de rutină?


În pachetul de control medical de rutină pentru femei este inclus un pachet de control ginecologic, indiferent de vârsta acestora. Pe lângă examinarea ginecologică şi ecografia ginecologică, separat sunt recoltate testele de frotiu cervico-vaginal şi virus papilomului uman (HPV). Este recomandat ca acest control şi examinările aferente să fie efectuate anual. Există mai mult de o sută de tipuri de HPV şi este una dintre cele mai frecvente infecţii cu transmitere sexuală în prezent. Prezenţa HPV (în special unele tipuri) este asociată cu un risc crescut de cancer de col uterin. Din acest motiv, pacientele care au rezultate pozitive la frotiu şi/sau frotiu HPV în timpul controlului, precum şi cele care au o masă, polip, chist ovarian riscant sau fibrom constatate în timpul examinărilor sunt evaluate separat de către chirurgul oncologic ginecologic al spitalului nostru cu metode avansate de diagnosticare şi pentru tratament atunci când este cazul.


Controlul medical de rutină – mamografie și ecografia mamară


Mamografia și ecografia mamară sunt importante în cazul unui control medical de rutină. Efectuarea anuală a acestor proceduri în acelaşi centru oferă cunoştinţe importante despre starea problemelor monitorizate de-a lungul anilor. Prin controalele de rutină efectuate se examinează meticulos dacă există vreo modificare a problemelor la nivelul sânului atunci când persoana vine pentru control. Femeile cu vârsta sub 40 de ani sunt examinate cu ecografie mamară şi, dacă este necesar, prin RMN mamar, femeile peste 40 de ani sunt examinate prin ecografie mamară şi mamografie şi, dacă este necesar, prin RMN mamar. Se recomandă monitorizări anuale, iar dacă au fost constatate patologii care trebuie monitorizate la intervale de 3 sau 6 luni, pacienta este monitorizată îndeaproape. Dacă se decide evaluarea ulterioară cu biopsie a leziunilor suspecte constatate la monitorizarea radiologică, diagnosticul se stabileşte rapid solicitând avizul specialiştilor în chirurgie generală care lucrează în Centrul de sănătate a sânului.


Care este rolul medicilor urologi în procedura de control medical de rutină?


Toate pachetele de control medical de rutină pentru bărbaţi includ testul antigenului specific prostatei (PSA) şi examinarea prostatei prin ecografie abdominală, însă numai bărbaţii cu vârste cuprinse între 40-65 de ani şi din grupa de vârstă geriatrică sunt examinaţi de un medic specialist urolog. La controalele pentru bărbaţi cu vârsta sub 40 de ani, dacă pacientul are un PSA ridicat sau are o acuză urologică, se poate efectua un examen suplimentar de urologie. Medicul specialist urolog va solicita suplimentar de la pacienţii care prezintă niveluri ridicat de PSA, RMN multiparametric de prostată şi , dacă este necesar, biopsia prostatei. Acest investigaţii sunt efectuate nu numai pentru determinarea cancerului de prostată, ci şi pentru diagnosticarea şi tratamentul măririi benigne a prostatei. Dacă este necesar, suplimentar poate fi efectuat şi testul de uroflowmetrie (testul de debitmetrie urinară), care este un test care măsoară viteza şi puterea fluxului de urină în timpul urinării. La pacienţii cu hematurie (sânge în urină), suplimentar poate fi efectuată examinarea tomografică a tractului urinar şi, dacă este necesar, cistoscopia (examinarea tractului urinar cu o cameră). Ecografia testiculară (ecografia scrotală) nu este inclusă în pachetele de control medical de rutină, dar se poate face suplimentar dacă medicul urolog constată o problemă în timpul examinării sau dacă pacientul are o acuză de acest tip.


Controlul medical de rutină şi afecţiunile tiroidei


Toate pachetele de control medical de rutină includ ecografia glandei tiroide şi testul pentru hormonii tiroidieni. Nodulii din glanda tiroidă situată în partea din faţă a gâtului sunt uşor de detectat prin ecografie, iar starea de risc poate fi stabilită în funcţie de aspectul acestora la ecografie. Pentru nodulii cu risc ridicat din punct de vedere al aspectului, dimensiunii şi evaluarea riscului se poate efectua biopsie prin ecografia glandei tiroide. Pacienţii care au noduli care prezintă un risc crescut de cancer sau sunt atacaţi de cancer, fapt stabilit în urma examinării patologice a probei de biopsie, sunt îndrumaţi către chirurgii de medicină generală. O altă problemă comună cu tiroida este „tiroidita cronică”. Aceasta este un tip de tiroidită autoimună şi este adesea descoperită întâmplător în timpul controlului. Poate fi tratat în funcţie de creşterea sau scăderea funcţiilor tiroidiene.


Este necesar ca persoanele care fumează să facă un control medical de rutină mai detaliat?


Da, a fost creată o „grupă de teste de screening pentru cei care folosesc tutun şi produse din tutun” pentru a investiga efectele negative cauzate de acestea asupra organismului. Prin cele cuprinse în acesta se numără testele radiologice precum „Tomografia computerizată toracică”, “Scorul coronarian de calciu”, „ecografie Doppler carotidiană”, şi suplimentar, testul funcţiei pulmonare şi consultul pentru afecţiunile toracice. Astfel, se urmăreşte crearea unui grupe care investighează nu numai efectele cancerigene sau aterosclerotice ale fumatului, ci şi măsura în care aceasta afectează funcţiile pulmonare. Această grupă poate fi adăugată la alte controale medicale de rutină, sau poate fi aplicată independent celor care doresc doar să afle despre efectele negative ale fumatului.


Controlul medical de rutină – servicii de dietă și nutriție


Nutriţia reprezintă comportamentul care trebuie desfăşurat în mod conştient pentru a administra substanţele nutritive necesare organismului în cantităţi suficiente şi la momentele adecvate pentru a proteja şi dezvolta sănătatea şi a îmbunătăţi calitatea vieţii. Pe lângă aceasta, terapia individualizată pentru nutriţie medicală reprezintă un sprijin important pentru recuperarea diferitelor boli diagnosticate. Pacienţii care au făcut controlul medical de rutină, vor primi recomandări nutriţionale adecvate rezultatelor testelor, care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora.
Testele efectuate pentru pacienţi în cadrul controlului medicale de rutină la policlinica pentru nutriţie şi dietă sunt evaluate ca urmare a examinării, diagnosticului şi stabilirii planurilor de tratament. Cu ajutorul aparatului de analiză corporală se măsoară valorile greutăţii, grăsimii, muşchilor şi apei. Se ia un istoric al nutriţiei, activităţii fizice şi stilului de viaţă al pacientului. Pe baza tuturor acestor informaţii colectate, se oferă recomandări personalizate de nutriţie.


Controlul medical de rutină cu privire la anti-aging şi evaluarea sistemului imunitar


Grupa de anti-aging şi evaluare a sistemul imunitar poate fi achiziţionată suplimentar la pachetele de control de bază şi, pe lângă constatarea nivelului de vitamine şi minerale esenţiale din aceste pachete, este posibil să se obţină informaţii detaliate despre capacitatea antioxidantă a corpului şi starea sistemului imunitar. Antioxidanţii, mineralele şi vitaminele lipsă sunt determinate din rezultatele testelor efectuate în cadrul controlului medical de rutină stabilindu-se un plan cu privire la modul de completare a acestora şi modul de utilizare a medicamentelor de susţinere în cadrul unui program stabilit. Astfel este vizat un metabolism şi un sistem imunitar mai puternic. Scopul este minimizarea daunele aduse organismului nostru în urma stresului, poluarea mediului, boli cronice şi obişnuinţe nocive.

Centrul Medical Anadolu oferă servicii complete pentru efectuarea controlului de rutină

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.

În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions