Știri

Coronavirus: Care este importanța renunțării la fumat?

de Esra Sönmez Duman, Dr.

Consumul de tutun este un obicei dăunător care provoacă moartea a peste 8 milioane de oameni pe an și provoacă probleme de sănătate foarte importante.Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cele mai importante cauze de deces sunt înfometarea și consumul de tutun.Specialistul în boli toracice al Centrului Medical ANADOLU, Dr. Esra Sönmez dă informații în legătură cu acest subiect: „Persoanele cu bolile cardiovasculare, cancer, astm subiacent, care au la baza boli respiratorii sunt acceptate în grupul cu risc ridicat pentru Covid-19, iar riscul acestora crește exponențial cu consumul de tutun. Este important să încurajăm pacienții să renunțe la fumat mai ales în acest context al pandemiei. ” Cu ocazia zilei de 31 mai, Ziua Mondială a Tutunului, Specialista în boli toracice Esra Sönmez a oferit informații despre consumul de tutun și despre Covid-19.
Datele Turciei 2020 arată că 25,95 la sută din populație consumă tutun. Această rată este de 39,5% pentru bărbați și de 13,4% pentru femei. Deși cel mai frecvent tip de cancer de sex masculin din lume este cancerul de prostată, nu este o coincidență faptul că în țara noastră din păcate, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer. Fumatul dăunează nu numai persoanei în cauză, ci și oamenilor din jurul său. Conform studiilor, riscul de a dezvolta cancer pulmonar este de 1,2-2 ori mai mare la femeile al căror soț fumează, față de cei care nu fumează.

Covid-19 (Virusul Corona) este mai sever la fumători


Deși consumul de tutun este un factor de risc pentru multe infecții respiratorii, are de asemenea şi un efect de a crește severitatea bolii. În analiza studiilor de sănătate publică ale Organizației Mondiale a Sănătății publicate pe 29 aprilie 2020, reiese că infecția cu Covid-19 a fost mai severă la consumatorii de tutun decât la cei ce nu utilizează tutun. Întrucât imunitatea locală în tractul respirator este scăzută la persoanele care consumă tutun, atacul microorganismelor precum Covid-19 poate fi mai sever.

Încurajăm pacienților să renunțe la fumat în timpul procesului de pandemie

 

În prezent, circulă informații speculative conform cărora consumul de tutun reduce riscul de infecție cu Covid-19. Cu toate acestea, nu avem date științifice care să arate că consumul de tutun sau nicotină are un rol în prevenirea sau tratarea Covid-19. Mai ales în contextul pandemiei, este necesară informarea și încurajarea pacienților de a renunța la consumul de tutun. Clinicile de renunțare la fumat din fiecare provincie a Turciei, ajută atât din punct de vedere farmologic cât şi psihologic pacienții pentru a putea depăşi această situație şi a -şi putea reveni după această perioadă grea.

Circulația și funcția pulmonară revin la normal în 2-12 săptămâni după eliberarea tutunului

 

În primele 20 de minute de renuntare la tutun, tensiunea arterială creşte iar pulsul începe să scadă. După 12 ore, nivelul dioxidului de carbon din sânge revine la normal. În 2-12 săptămâni, circulația sângelui și funcțiile pulmonare revin la normal. După 1-9 luni dispare tusea şi dispneea.

 

Centrul Medical Anadolu

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions