Știri

Viața după coronavirus: acceptarea noii normalități

E posibil ca pentru mulți oameni care stau în casă de mult timp și nu sunt activi din punct de vedere social să nu se obișnuiască cu ,,noua normalitate” potrivit specialiștilor Centrului Medical Anadolu. Chiar dacă oamenii păstrează distanța socială și respectă regulile de igienă atunci când ies afară, este posibil să fie încă temători cu privire la coronavirus. Domnul doctor specialist în boli infecțioase dr.Elif Hakko şi domnul doctor psiholog dr.Ezgi Dokuzlu fac recomandări în legătură cu acceptarea şi revenirea la normalitate.
În perioada pandemiei de coronavirus, persoanele care respectă interdicțiile și au grijă să stea cât mai mult posibil ın casa pot avea anxietate atunci când trebuie să folosească din nou transportul în comun. Din cauza anxietății crescute, oamenii devin neglienți în viata de zi cu zi. De exemplu, un pacient obsesiv care are grijă să nu se infecteze, poate face dimpotriva mai multe greșeli comportându-se neglient, iar acest lucru poate face ca persoana sa se simta mult mai rau. Această situație poate fi destul de dificilă mai ales pentru persoanele care în trecut au suferit tulburări obsesiv-compulsive și sunt obsedati de curățenie. Din acest motiv, le recomandăm să apeleze la ajutorul medicilor specialiști, pentru a căuta ajutor specializat.


Cea mai mare greșeală în procesul de acomodare cu noul sistem normal este să trăiești fără măsuri de precauție


Una dintre cele mai mari greșeli făcute în procesul de acomodare cu noul normal este să trăiești fără luarea măsurilor de precauție, crezând că riscul de a lua boala a fost depășit. Trebuie să fim atenți la regulile de igienă personală, şi sa trecem de la procesul de carantină la procesul normal pas cu pas și, cel mai important, trebuie să îi avertizăm pe cei care nu acordă atenție măsurilor și regulilor de igienă din jurul nostru. În loc să acuzăm, ar trebui să-i avertizăm politicos pe cei care nu respectă regulile și să îi informăm pe cei care nu știu. Suntem într-o perioadă în care oamenii își doresc să socializeze unii pe alții dar în acelaşi timp se tem unii de alții din cauza bolilor.Trebuie să fim cât mai înțelegători în acest proces. Putem tânji după perioada înainte de COVID-19, dar trebuie să acceptăm această situație, acest nou sistem de ordine și să îmbrățișăm un nou stil de viață.

Copiilor trebuie să li se spună clar de ce poartă măști


În acest proces, copiii se pot speria atunci când văd oameni care poartă măști.Trebuie să le explicăm clar copiilor de ce toată lumea poartă o mască, la ce foloseşte masca și când trebuie sa o poarte.

Cei care au atacuri de panică ar trebui să obțină sprijin dacă întâmpină dificultăți în trecerea la normal


Persoanele cu tulburare de panică sau tulburări obsesiv-compulsive pot avea dificultăți în a se obișnui cu această nouă ordine.Unii oameni cred ca toti ceilalti sunt bolnavi sau purtatori de boala sau pot crede că oamenii din jurul lor ,în ciuda luării măsurilor de precauție,se apropie de ei în scopul de a transmite boala în mod deliberat .Persoanele cu astfel de probleme ar trebui să primească cu siguranță sprijin psihologic dacă au dificultăți în trecerea la procesul de normalizare.

Trecerea la normalizare reduce anxietatea


În zilele noastre ,măsurile luate și răbdarea tuturor,au contribuit foarte mult la rezultatele pozitive ale luptei împotriva virusului.Cu toții trebuie să recunoaștem că vom trăi în conformitate cu regulile de distanță socială mult timp.Probabil că noua ordine ne va schimba obiceiurile sociale și multe dintre tiparele cu care suntem obișnuiți.În perioada de combatere a virusului au fost zile grele de anxietatea şi frica.Acum vedem că trecerea treptată la normalizare reduce anxietatea.


Specialistul de Boli Infecțioase Assoc. Dr. Elif Hakko al Centrului Medical Anadolu explică ce trebuie luat în considerare în perioada „noii normalități” după coronavirus


În această nouă perioadă, subiecte precum ‘ce ar trebui avut în vedere referitor la revenirea la muncă?’ Este riscant să pleci în vacanță, să înoți în mare sau în piscină? La ce ar trebui să acordăm atenție în transportul în comun ” sunt extrem de discutate. Cele trei reguli ale procesului de normalizare care nu se schimbă sunt: respectarea regulilor de utilizare a măștilor, distanțarea socială și respectarea normelor dă igiena. Întrebarea dacă efectul virusului scade odată cu încălzirea aerului este, de asemenea, foarte des întâlnită. Se știe că virusul nu este rezistent la razele ultraviolete. Un studiu realizat în SUA a arătat că efectul proliferativ al virusului scade odată cu creșterea temperaturii aerului. Totuși, acest lucru nu înseamnă că putem renunța la măsurile de precauție.

1.Atenție la pauzele de cafea sau ceai


Utilizarea măștilor este necesară nu numai atunci când mergeți la muncă, ci și în mediul de lucru.În mediile de lucru, este important să folosiți masca pentru a acoperi complet gura și nasul, să vă spălați frecvent pe mâini, să vă curățați cu dezinfectant pentru mâini și să păstrați distanța de 1,5 metri între colegi. Este necesar să se acorde atenție regulilor de distanță socială la întâlniri, birouri deschise, pauze de mâncare și ceai sau cafea, mai ales atunci când masca este îndepărtată.Măștile nu trebuie îndepărtate până când mâinile nu sunt dezinfectate și nu trebuie lăsate în jur.

2. Aerul conditionat este riscant


Aerul condiționat este riscant în ceea ce privește răspândirea virusurilor.Dacă aparatul de aer condiționat furnizează aer curat, nu există nicio problemă, dar riscul crește dacă aparatul filtrează și eliberează aerul rece. Din acest motiv, dacă este posibil, asigurati ventilația prin deschiderea geamurilor.Este în regulă să folosești doar aparatele de aer condiționat pe care le folosești acasă sau în mașină privată.

3. Alegeți centrele comerciale cu spații deschise


Pe cat posibil trebuie evitate centrele comerciale. Dacă va trebui totuşi sa mergeți, preferați centrele comerciale în aer liber. Este important să nu stați mult la centrul comercial, să preferați scările rulante în locul ascensoarelor și să evitați contactul cu suprafețele.Dacă se va face o proba în cabina de dressing, este necesar să vă asigurați că cabina este curățată după fiecare client, să nu rămâneți mult timp în interior și după contactul suprafețelor, mâinile trebuie curățate.

4. Nu purtați mănuși


Asigurați-vă că măștile sunt puse corect și că nu atingeți masca. Atunci când se poartă mănuși, puteți contacta cu uşurință microbi si viruși care se pot transmite pe mască şipe față. Articole speciale, cum ar fi gențile și telefoanele mobile pot fi contaminate cu mănușile murdare.De aceea, este mai bine să nu purtați mănuși și să dezinfectați frecvent mâinile.

5. Marea și piscina nu sunt riscante


Odată cu sosirea lunilor de vară există o mulțime de întrebări cu privire la posibilitatea de a intra în mare sau în piscină .Virusul nu este transmis prin înot în piscina unde apa conține clor sau în mare, apa nu este contaminata,dar trebuie luată în considerare distanța socială după ieșirea din apă. Prosoapele trebuie să fie personale,sezlongurile trebuie șterse după fiecare utilizare.


6. Virusul nu se transmite prin alimente


Există, de asemenea, multe semne de întrebare despre restaurante și locuri de divertisment. Există o opinie comună conform căreia mersul la restaurant este riscant, deoarece lingurile și farfuriile sunt folosite de toată lumea. Pe de altă parte, dacă vasele sunt spălate la temperaturi ridicate, vasul, farfuria, sticla, furculița și lingura nu pot conține viruși. Cu toate acestea, după spălare, este important să le transmiteți direct clientului, fără să fie atinse de toată lumea. De asemenea, virusul nu este transmis prin alimente.

 

Centrul Medical Anadolu

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions