Știri

Cum diferențiem o tumoră cerebrală benignă de una malignă?

Prof dr Prof. Serdar Kahraman

Ce sunt tumorile maligne?

Tumora, neoformația sau neoplasmul este o proliferare anormală, excesivă, de celule, care se poate asocia mai mult sau mai puțin cu țesutul de origine (tumori bine diferențiate sau nediferențiate/anaplazice), având comportament benign sau malign.

Spre deosebire de creşterea celulară normală – unistratificată, cu păstrarea continuităţii şi a integrităţii morfo-funcționale a ţesutului, în cazul tumorilor maligne:

– creşterea se face în multistrat,
– depăşește ţesutul afectat,
– se pierde continuitatea şi integritatea tisulară,
– întreg ţesutul este compromis morfologic (structural) şi funcţional

Rolul genetic în apariţia şi dezvoltarea cancerului

Modificările genetice care pot cauza apariţia cancerului pot fi moştenite de la părinţi sau pot fi dobândite pe parcursul vieţii. Modificările genetice dobândite pe parcursul vieţii apar din cauza unor erori genetice care rezultă în momentul multiplicării celulare. În plus, modificările genetice sunt rezultatul unor leziuni la nivelul ADN-ului, cauzate de expunerea la anumiţi factori de mediu, de exemplu expunerea la anumite substanţe nocive cum este tutunul, expunerea la radiaţii cum sunt razele ultraviolete etc.

Tipuri principale de cancer

– carcinomul este cancerul ce apare la nivelul pielii sau în țesuturile care formează sau învelesc organele interne
– sarcomul este cancerul ce apare la nivelul oaselor, grăsimii, mușchilor, vaselor sanguine sau țesutului conjunctiv
– leucemia este cancerul ce apare la nivelul țesutului care formează elementele sanguine (de exemplu, la nivelul măduvei osoase)
– limfomul si mielomul multiplu sunt cancere care apar la nivelul celulelor sistemului imunitar
– cancerul sistemului nervos central este cancerul care apare la nivelul creierului si măduvei spinării.

Tumori maligne – caracteristici

În evoluţia naturală a cancerului, una sau mai multe celule maligne se pot “dezlipi” de tumora principală şi pot ”emigra” în circuitul sanguin sau limfatic. Prin aceste circuite, celulele maligne ajung în alte organe sau ţesuturi îndepărtate faţă de tumora primară, formând tumori maligne de acelaşi tip. Tumorile metastatice reprezintă stadiul final al bolii maligne. Ele alterează funcţiile normale ale organelor afectate, cauzând daune severe. Tumorile metastatice sunt, de cele mai multe ori, fatale, în lipsa unui tratament oncologic adecvat.

Care e diferența dintre tumorile maligne și tumorile benigne?

Tumorile benigne sunt cele care nu se pot răspândi, nu cauzează frecvent complicații grave pentru sănătate, îmsă atunci cand se dezvoltă exagerat, se pot prezenta sub forma unor leziuni unice sau multiple, bine localizate, și care de cele mai multe ori au o dezvoltare lent-progresivă.

În cazuri rare, tumorile benigne pot degenera în tumori premaligne, cu potențial canceros, având nevoie de monitorizare medicală permanentă.

Tumorile maligne sunt tumorile canceroase, care au capacitatea de a se răspândi în alte regiuni alte corpului (cel mai frecvent la nivelul oaselor, creierului, ficatului si plămânilor) prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic. Tumoarea malignă care începe să se extindă în afara zonei sale de origine este numită tumoră secundară.

În stadii incipiente, tumorile maligne pot fi îndepărtate chirurgical, însă riscul recidivei nu poate fi scos din calcul. Prin urmare, tratamentul oncologic în acest caz presupune utilizarea radioterapiei și a chimioterapiei pentru distrugerea celulelor canceroase încă prezente în organism.

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu

Datorită celor mai noi descoperiri științifice din domeniul oncologiei precum și a noilor medicamente, șansele de vindecare ale cancerului au crescut considerabil în ultimii ani.

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Oncologic este accesat separat şi independent de circulaţia principală a spitalului. Această configuraţie oferă pacienţilor noştri oportunitatea de a primi tratament într-un mediu privat izolat de alte zone ale spitalului. Centrul Oncologic permite desfăşurarea tuturor disciplinelor şi le combină: pacienţii care vin la Centrul Medical Anadolu pot fi consultaţi de departamentele de chirurgie, oncologie medicală, oncologie radiologică, patologie, medicină nucleară şi biochimie, cu obiectivul stabilirii şi furnizării celui mai bun plan de tratament.

Avem în dotare aparatură de înaltă performanţă şi un personal medical cu experienţă în efectuarea investigaţiilor imagistice funcţionale şi morfologice, acoperind întreaga paletă de scintigrafii şi ecografii necesare pacienţilor oncologici.

De asemenea, oferim şi un program complet de screening dezvoltat să identifice persoanele sănătoase şi să informeze publicul cu privire la prevenirea cancerului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions