Știri

Depistarea precoce a cancerului la sân prin screening

Metin Çakmakçı, Prof. Dr.

Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor.
La nivel global, la fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una decedează din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77.000 de decese anual.

Din păcate, România este una dintre puținele ţări europene care nu au implementat un program de screening populațional organizat pentru cancerul de sân.

Cancerul la sân reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

În cele mai multe cazuri, screening-ul cancerului de sân include 3 teste:

Mamografia – la 1-3 ani, începând cu vârsta de 40-50 de ani sau chiar mai devreme dacă există cazuri de cancer de sân în familie
Examenul clinic al sânului efectuat de medicul ginecolog – anual, începând cu vârsta de 40-50 de ani
RMN de sân – recomandat femeilor cu un risc crescut de cancer de sân

Este important de știut faptul că doar medicul oncolog va alege testele corespunzătoare, pe baza circumstanțelor pacientei, ținând cont de simptomele pacientei.

Stadiile cancerului la sân

Stadiile cancerului de sân variază de la 0 la IV și indică gravitatea cancerului la sân, tipul de tratament și șansele pacientei de vindecare.

Stadiul 0 al cancerului la sân – indică o tumoare neinvazivă sau care este localizată în glandele mamare și nu este extinsă;

Stadiile I până la III – indică tipuri de cancer extinse la alte țesuturi în apropierea glandei mamare, cancer de sân localizat sau regional;

Stadiul IV – indică un cancer cu metastaze și cu extinderea sistemică a afecțiunii la alte organe și țesuturi.

Diagnosticarea precoce a cancerului la sân salvează vieți

Strategiile recomandate pentru detectarea timpurie a cancerului la sân includ informarea populației cu privire la primele semne și simptome și implementarea unor procese de screening prin examinare clinică.

De ce este diagnosticarea precoce a cancerului la sân atât de importantă?

Aproximativ 90% dintre cazurile de cancer la sân diagnosticate în stadiu incipient pot fi tratate cu succes. Prin urmare, investigațiile efectuate la timp sunt extrem de importante pentru diagnosticarea din timp a cancerului la sân și stadializarea cancerului mamar.

Care este probabilitatea ca un cancer de sân să nu fie depistat la screening?

Mamografia nu depistează toate tipurile de cancer de sân, de aceea este importantă participarea la screening în mod regulat. Probabilitatea ca un cancer de sân să nu fie depistat la screening depinde de vârsta femeii, momentul apariției menopauzei și de densitatea țesutului mamar. Din această cauză, mamografia este rareori indicată femeilor tinere întrucât țesutul mamar al acestora este în mod obișnuit mai dens.

Mamografia nu poate depista toate tipurile de cancer de sân, prin urmare este importantă participarea la screening în mod regulat, iar probabilitatea ca un cancer la sân să nu fie depistat la screening depinde de vârsta femeii, momentul apariției menopauzei și de densitatea țesutului mamar, așadar mamografia este rareori indicată femeilor tinere.

Cancer la sân – tratament

Tratamentul cancerului mamar variază în funcție de tipul de cancer de sân, stadiul cancerului la sân, vârsta pacientei, sensibilitatea hormonală și poate include:

– chimioterapie
– radioterapie
– chirurgie
– terapie hormonală (pentru a reduce o tumoră în dimensiuni sau după intervenția chirurgicală)

O opțiune renumită pentru tratarea cancerului la sân: Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu

Depistat la timp, cancerul la sân are semnificativ mai multe șanse de a răspunde pozitiv la tratamentul primit, ceea ce, în final, va reduce atât perioada de tratament, cât și costurile acestuia.

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu este un spital de ultimă generație, multispecializat în diagnosticare și tratare pentru toate tipurile de cancer precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului la sân.

Centrul Medical Anadolu dispune de echipamentele moderne și de precizie necesare și utilizează abordări inovatoare pentru tratarea pacienților. Programul de tratament al cancerului la sân se desfășoară sub supravegherea medicilor de diferite specialități. Pacienții beneficiază de cea mai bună îngrijire și de cele mai bune servicii medicale la prețuri accesibile.

Având avantajul de a fi cel mai complex și modern centru de sănătate din regiune, oferim servicii atât pentru pacienți naționali cât și internaționali din peste 65 de țări în spitalul nostru situat într-o zonă liniștită, departe de agitația orașului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions