Știri

Diagnostic rapid, tratament rapid în cancer

de Hüseyin Baloğlu, Profesor Dr. în Patologie

Nu este nevoie să vă stresați în timp ce așteptați rezultatele patologiei. Diagnosticul definitiv se pune în doar 24 de ore. Subtipul cancerului, dacă există, și chiar stabilirea medicamentelor care urmează să fie administrate în tratament sunt decise în aceeași perioadă. Astfel, se previne pierderea timpului în începerea tratamentului.

DIAGNOSTIC ÎN 24 DE ORE!
ÎN CAZURILE DE CANCER

În patologie sunt utilizați mai mulți anticorpi dezvoltați împotriva unui grup de molecule numit „biomarkeri”. Atunci când acești anticorpi sunt utilizați la locul lor și corect, rezultatele sunt şi ele certe. De exemplu, atunci când este examinată o probă prelevată din osul unui pacient care prezintă dureri osoase, acum s-a ajuns să se înțeleagă că acest lucru nu este legat de os, ci este vorba de metastaza cancerului de sân.
Importanța specialității de patologie în gestionarea tratamentelor împotriva cancerului este fără îndoială enormă. În departamentul de patologie, locul în care se pune diagnosticul definitiv cu privire la cancer, prima prioritate este rularea procedurilor rapid, dar și complet și fără imperfecțiuni. În Centrul Medical Anadolu acţionându-se de asemenea ţinându-se cont de această prioritate, diagnosticul este pus în timp de 24 de ore prin folosirea unor tehnologii noi şi metode avansate iar tratamentul împotriva cancerului începe fără a se pierde timp. Prof. Dr. Huseyin Baloglu, Prof. Dr. Önder Öngürü și Prof. Dr. Zafer Küçükodacı, specialiști în patologie în cadrul Centrului Medical Anadolu explică ce se face în departamentul de patologie, care sunt cele mai recente evoluții în acest domeniu și detaliile studiilor minuțioase efectuate în fundal.

CANCERUL NU ESTE UN SINGUR TIP DE BOALĂ!

O parte importantă a realizărilor medicinei moderne în procesul de boală și recuperare este adunată în jurul patologiei. Lupa, a cărei utilizare a început în anii 1200, s-a transformat în timp într-un instrument auxiliar sofisticat. În zilele noastre acest instrument pe care îl numim microscop a devenit acum un element indispensabil în diagnosticul patologic. Practic, acesta ne permite să examinăm părți mici (definite drept biopsie) prelevate din corpul nostru. Este posibilă examinarea biopsiilor prelevate din țesuturi considerate a fi canceroase prin subțierea acestora până la punctul în care lumina poate trece prin ele. În etapele următoare, prin aplicarea diferitelor tehnici de colorare histochimică pot fi create contraste adecvate, iar celulele și țesutul intermediar din zona bolnavă pot fi examinate.

În primul rând, cancerul nu este o singură boală, ci un grup de boli. Este un domeniu larg care cuprinde aproximativ 200 de grupe principale și multiple subgrupe ale acestora. Prin urmare, în momentul stabilirii unui diagnostic există numeroase detalii care trebuie luate în considerare. Din acest punct de vedere este de asemenea esențial stabilirea denumirii corecte pentru fiecare tip de cancer. Deoarece tratamentele care trebuie aplicate după punerea diagnosticului pot varia în funcție de tipul de cancer și de fiecare pacient în parte. Prin urmare, nu este suficient să spunem doar că biopsiile prelevate sunt anormale, adică conțin celule canceroase.

Totodată trebuie dată în mod specific şi denumirea cancerului. Numai în acest fel, tratamente specifice pot fi planificate. De exemplu, după examinarea patologică o biopsie prelevată de la sân nu este numită doar cancer la sân. În același timp se determină şi ce tip este. În plus, se clarifică şi ce medicamente pot fi utilizate pentru tratament și se elaborează planul de tratament. Un alt punct important îl constituie faptul că toate aceste procese se desfășoară în conformitate cu standardele internaționale. Cu alte cuvinte, chiar dacă biopsia prelevată este examinată în orice țară, poate fi creat un raport de patologie care conține același diagnostic și informații. Acest lucru este posibil numai prin aplicarea și urmărirea meticuloasă a regulilor bazate pe informaţii centralizate.

DIAGNOSTICUL SE PUNE IN 24 DE ORE!

Cu cât mai rapid, cu atât mai puțin stres

Este foarte normal ca pacienții să se streseze în timpul așteptării rezultatelor patologiei. Prin urmare, este important să fiți dotat cu toate echipamentele necesare pentru diagnosticarea pacientul şi direcționarea acestuia către tratament cât mai curând posibil, fără a-l stresa. În acest scop atât echipamentul dispozitivului, cât și personalul calificat și suficient trebuie să existe împreună. Sunt necesare consumabile de calitate și funcționarea corectă a laboratorului. Când toate acestea se reunesc, procesul devine mult mai eficient și mai rapid. De exemplu cu rare excepții, pentru o biopsie mamară de rutină diagnosticul poate fi pus în timp de 24 de ore. În acest fel, stresul pacienților din timpul de așteptare este minimizat iar tratamentul adecvat este început fără a se pierde timp. Desigur, medicamentele și metodele de tratament sunt un subiect care variază în funcție de fiecare pacient în parte. În Centrul Medical Anadolu, cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient este determinat dintr-o perspectivă multidisciplinară, în cadrul comisiilor tumorale în care toate ramurile relevante se reunesc. Acesta este de asemenea, unul dintre standardele internaționale ale Organizației Institutelor Europene pentru Cancer (OECI), la care Centrul Medical Anadolu este membru. În laboratorul de patologie al Centrului Medical Anadolu, testele de patologie moleculară sunt de asemenea finalizate rapid. În plus, datorită aplicațiilor de biopsie lichidă, prin examinarea probele de sânge prelevate, celulele și materialul genetic aferente tumorii pot fi detectate chiar şi când tumora are încă dimensiuni foarte mici.

Centrul Medical Anadolu
Specialist Patologie
Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu

“ Atât echipamentul dispozitivului, cât și personalul calificat și suficient trebuie să existe în laborator. Sunt necesare consumabile de calitate și funcționarea corectă a laboratorului… Când toate acestea se reunesc, procesele de diagnosticare şi tratament devin mult mai eficiente și mai rapide.

CARE SUNT INOVAȚIILE ÎN ȘTIINȚA PATOLOGIEI?

Patologia nu este doar un departament care contribuie activ în etapa de diagnosticare. Nu numai cancerul, ci și multe alte boli sunt diagnosticate de patologie. Patologia este un domeniu care ne ghidează în diagnosticarea detaliată bolii, în determinarea caracterului de recidivă a bolii, în monitorizare, adică în aproape fiecare pas. În trecut, când medicina nu era la fel de dezvoltată ca în zilele contemporane, era considerat esențial ca boala să fie diagnosticată cu microscopul și să se asigure că aceasta este recidivă. Începând cu anii 1970 au ieșit în evidență anumite modificări în special în legătură cu tratarea cancerului, informații noi și reflectarea acestor informații în procesul clinic. În primul rând putem spune că ele au debutat în cancerul la sân prin terapia hormonală. În momentul actual, analizarea receptorilor care transmit în celulă hormonul estrogen la femei a devenit o procedură standard. În zilele noastre, sunt efectuate teste biomarker HER2 în scopul determinării dacă medicamentele care urmează să dezactiveze receptorii care contribuie la proliferarea celulelor tumorale vor avea sau nu efecte benefice iar pentru cazuri speciale sunt aplicate metode genetice moleculare mai sensibile (analiza HER2 FISH).

INTELIGENȚĂ ARTIFICIALĂ IN PATOLOGIE

Desigur, să realizezi cu ajutorul mașinilor, pe probe mai complete, mai repetabile și mai mari o lucrare care poate fi făcută şi de ochiul uman este o putere care oferă încredere . De exemplu, dacă un copil de 10 ani este diagnosticat cu glioblastom, software-ul de inteligență artificială întrebă: „Vrei să te mai gândești odată?”. Acesta este de asemenea, un mecanism de control care arată dacă toți algoritmii necesari în procesele de diagnosticare au fost sau nu realizati pe deplin. Desigur, acest tip de aplicații de inteligență artificială există de ani de zile, însă deocamdată nu există nicio aplicație care să-și poată asuma rolul medicului.
Putem vorbi despre o aplicație aprobată de FDA în domeniul patologiei. Acest sistem, care este utilizat pentru evaluarea testului numit „Testul PAP Smear”, s-a dovedit a fi suficient de abil și de sigur încât să poată arhiva direct 1 din 4 cazuri. În momentul actual acesta, este utilizat mai ales în centrele mondiale cu un număr mare de cazuri.

Centrul Medial Anadolu
Specialist Patologie
Prof. Dr. Önder Öngürü

“ În Centrul Medical Anadolu, cel mai potrivit tratament pentru fiecare pacient este determinat dintr-o perspectivă multidisciplinară, în cadrul comisiilor tumorale în care toate ramurile relevante se reunesc.”

O NOUĂ MĂSURARE: CE ADUCE CTDNA?

Celulele canceroase mor după un timp în zona în care cancerul se dezvoltă sau se răspândește și în timp ce unele dintre ele se contopesc în vasele sanguine, altele dintre ele sunt distruse de celulele de apărare și uneori unele dintre ele se amestecă în sânge în formă vie. Una dintre componentele tumorii care devin circulabile în sânge indiferent de modul în care acest lucru se întâmplă, este ADN-ul celulei tumorale (Circulating tumor DNA-ctDNA). Să presupunem că o anumită cantitate de ADNct este prelevată din sângele unei persoane care nu a beneficiat de tratament. În momentul în care aceleiași persoane va începe să îi fie administrat tratament împotriva cancerului, cu cât mai multe celule tumorale vor muri la finalizarea tratamentului eficient, cu atât mai mare va fi şi cantitatea de ADNc detectate în sânge. Această măsurare făcută înainte de tratament poate fi aplicată în timpul respectiv după finalizarea tratamentului și este posibilă analizarea comparativă a rezultatelor. După finalizarea tratamentului, atunci când celulele tumorale care vor muri s-au redus foarte mult sau nu mai există, valoarea care la început era de exemplu 10 scade brusc sub 10 sau dispare. Această modificare intervenită la nivelului ADNct-ului acționează drept un bun parametru de urmărire pentru răspunsul la tratament. Cu alte cuvinte, datorită acestei măsurători, răspunsul la orice tratament al cancerului poate fi prevăzut mai devreme.

Progresia în cancer este „reală sau nu?”

La pacienții cărora le este administrată imunoterapie, progresia în cancer este monitorizată prin PET-CT înainte și după tratament. Deși se observă un răspuns bun la aproximativ o treime din pacienți, uneori poate apărea la fel de activ ca și cum la PET-CT nu s-ar fi obținut niciun răspuns. Prin urmare, devine dificil să se distingă dacă această activitate aparține tumorii sau limfocitelor de acolo. Progresie sau Pseudoprogresie? Într-un astfel de caz, în momentul examinării ADNct, dacă componentele tumorale sunt prea puține, se dovedește că acesta este înșelător. Astfel, datorită acestei măsurători devine clar că tratamentul trebuie continuat. ADNct-ul, al cărui rezultat se obține în 24 de ore, poate fi aplicat tuturor pacienților, în special celor cărora le este administrată imunoterapie. Prin urmare, poate fi utilizat în toate tumorile solide la care administrarea imunoterapiei este posibilă (cum ar fi sân, vezică, rinichi, sarcoame, melanom, cap și gât, pancreas, ovar, colon și uter). Drept urmare, măsurarea ADNct în tratamentele împotriva cancerului:

Va ajuta la această distincție prin stabilirea dacă cancerul care la PET-CT pare să fi progresat a progresat sau nu în realitate.

Va asigura o monitorizare mai clara a răspunsului la tratament .

Centrul Medial Anadolu
Specialist Patologie
Prof. Dr. Önder Öngürü

„În laboratorul nostru de patologie, testele de patologie moleculară sunt de asemenea finalizate rapid. În plus, datorită aplicațiilor de biopsie lichidă, prin examinarea probele de sânge prelevate, celulele și materialul genetic aferente tumorii pot fi detectate chiar şi când tumora are încă dimensiuni foarte mici”.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions