Știri

Endometrioza – una dintre pricipalele cauze ale infertilității

de Prof. dr. Murat Dede, Obstetrică şi Ginecologie

Endometrioza este o afecțiune ginecologică care poate duce la infertilitate. Statisticile arată că un procent mare de femei nu a auzit niciodată de această boală și, totodată, multe femei nici nu știu că o au.

Endometrioza este o afecțiune debilitantă (care slăbește organismul) care afectează multe femei și se caracterizează prin prezenţa ţesutului endometrial în afara cavităţii uterine: vagin, col uterin, ovare, trompe, pelvis, dar şi în zone mai îndepărtate, cum ar fi plămânul sau creierul.

Endometrioză- simptome

Principalele simptome ale endometriozei sunt:

– Dureri menstruale intense
– Durere în timpul contactului sexual
– Dureri în timpul urinării și a scaunului
– Dureri cronice la nivelul abdomenului inferior – independent de ciclul menstrual
– Sângerarea menstruală devine din ce în ce mai lungă și mai dureroasă

Factorii de risc ai endometriozei

Printre factorii de risc ai endometriozei, amintim:

– absența nașterilor;
– vârsta;
– debutul precoce al primei menstruații;
– menopauza tardivă;
– cicluri menstruale scurte;
– nivel crescut de estrogen;
– indice mic al masei corporale;
– cazuri de endometrioză în rândul familiei.

Tipuri de endometrioză

Există patru tipuri principale de endometrioză:

Endometrioză peritoneală superficială – în cazul acestui tip de boală, țesutul endometrial ectopic se implantează pe peritoneu, acea membrană foarte subțire care căptușește peretele cavității abdominale precum și majoritatea organelor intra-abdominale; această este formă cea mai puțin severă de endometrioză.

Chisturi ovariene endometriozice – sunt chisturi ce au un conținut ciocolatiu, vâscos, sunt unice sau multiple și se află dispuse la nivelul unui singur ovar sau al amândurora. Dimensiunile lor pot să ajungă și la 10-15 cm.

Endometrioză care se infiltrează profund – în cazul acestui tip de boală, țesutul endometriozic invadează organele atinse de boală, afectându-le inițial structura și ulterior și funcționalitatea. Forma această a bolii poate să afecteze rectul, vezica urinară, ureterul și intestinele. Procesele inflamatorii și evoluția în sine a bolii pot să producă aderențe majore ale organelor în cauză, ajungându-se în faze severe la așa numitul „pelvis înghețat”, situație găsită la doar 1-5% dintre pacientele cu endometrioză.

Endometrioză care afectează peretele abdominal – În unele cazuri, țesutul ectopic endometrial poate să se dezvolte în peretele abdominal, cel mai frecvent această situație apărând la o oarecare distanță în timp după o cezariană, în zona cicatricei postoperatorii.

În funcție de numărul leziunilor de endometrioză și întinderea aderențelor și țesutului cicatricial există mai multe stadii:

– minimă – stadiul 1
– ușoară – stadiul 2
– moderată – stadiul 3
– severă – stadiul 4


Departamentul de Ginecologie Obstetrică de la Centrul Medical Anadolu

Păstrează-ți sănătatea și depistează afecțiunile în lipsa simptomelor!

Dacă bănuiești că ai putea suferi de endometrioză, e bine să mergi la medicul specialist, care să te diagnosticheze și să îți indice modalitatea cea mai bună de control al bolii. Oferim tuturor femeilor o evaluare corectă a stării de sănătate, într-un cadru cald și intim, unde acestea să se poată relaxa și scăpa de anxietatea tipică altor centre medicale.

Departamentul de Ginecologie Obstetrică este dedicat sănătății femeii prin controale de rutină anuale, teste de screening și alte metode de prevenire.
Departamentul tratează toate problemele de sănătate care afectează femeile dispunând de personal cu experiență pe plan internațional şi experți specializaţi în problemele sănătăţii femeii.

Expertiză de top în sănătatea femeii

Medicii de la Centrul Medical Anadolu pun mare accent pe conturarea unei bune relatii cu pacientele, implicandu-le activ in procesul de evaluare si de luare a deciziilor cu privire la propria sanatate.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienţi din întreaga lume, fiind o organizaţie cu dezvoltare constantă, implicată în proiecte de responsabilitate socială corporativă. Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui pacient care ne trece pragul și să asigurăm servicii medicale profesioniste la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultima generație, în condiții impecabile de siguranță și confort.

Dorești să afli mai multe despre afecțiunile ginecologice?

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions