Știri

Fertilizarea in vitro – procedură și recomandări

de Ebru Öztürk Öksüz, Specialist în Obstetrică şi Ginecologie şi Fertilizare în Vitro

La femeile cu probleme de infertilitate, înainte de tratamentul FIV este foarte important să se diagnosticheze factorii care afectează negativ concepția. Deoarece majoritatea acestor factori au o soluție prin tratamente chirurgicale, iar aceste soluții sporesc succesul tratamentului FIV și cresc șansele de a deveni mamă.

Dr. Docent Tayfun Kutlu,
Directorului Centrului de Fertilizare în Vitro
Din cadrul Centrului Medical Anadolu
„Problemele legate de uter, trompe uterine si ovare avute înainte de tratamentele FIV sunt cele trei subiecte principale care aduc in discuție opțiunile de tratament chirurgical.”


Dr. Ebru Öztürk Öksüz
Specialist în Obstetrică şi Ginecologie şi Fertilizare în Vitro
Din cadrul Centrului Medical Anadolu
„Deși după unele intervenții chirurgicale cuplurilor le este recomandat să beneficieze de șansa unei sarcini naturale timp de un an, tratamentul de fertilizare in vitro trebuie început în cazul în care sarcina nu apare la sfârșitul acestei perioade.”

O sarcină sănătoasă depinde fără îndoială, de armonia dintre uter și embrion. Din acest motiv, atât calitatea embrionului, cât și sănătatea uterului reprezintă doi factori importanți în acest proces. La cuplurile care nu pot avea copii; Dacă există probleme legate de uter, trompe uterine sau ovare, aceste probleme trebuie eliminate mai întâi și abia apoi trebuie început tratamentul de fertilizare in vitro. Dacă în anii anteriori, atunci când un cuplu infertil apela la fertilizarea in vitro, pentru prima dată erau planificate şi aplicate proceduri cum ar fi laparoscopia diagnostică sau histeroscopia diagnostică, în zilele contemporane, în lumina noilor informații dobândite s-a ajuns la concluzia că aceste examinări diagnostice nu au un rol în creșterea succesului tratamentului. Prin urmare, nu este corect să recomandați direct laparoscopie sau histeroscopie de diagnostic unui cuplu care spune că nu poate avea copii.
Deci, ce fel de intervenții chirurgicale sunt recomandate înainte de tratamentele FIV, în ce situații, când și pentru cine? Dr. Docent Tayfun Kutlu, Directorului Centrului de Fertilizare în Vitro şi Dr. Ebru Öztürk Öksüz Specialist în Obstetrică şi Ginecologie şi Fertilizare în Vitro din cadrul Centrului Medical Anadolu, în cuprinsul acestui articol, ne povestesc despre metodele de tratament existente în zilele noastre și răspund la întrebările adresate frecvent din partea cuplurilor care se gândesc să aibă copii.

CE INTERVENȚII CHIRURGICALE POT Fİ NECESARE ÎNAINTE DE TRATAMENTUL FIV?

Fiecare femeie care dorește să aibă copii este supusă unui examen ginecologic detaliat și unei examinări cu ultrasunete. În acest fel, pot fi depistate probleme la nivelul uterului sau ovarelor. Histerosalpingografia (HSG) pe de altă parte, este o metodă de diagnosticare foarte valoroasă care ne permite să înțelegem starea anatomică a uterului și a trompelor uterine.
Cu toate acestea, deși acest film se numără printre examinările de bază, acuratețea sa este de 60%. Şi asta înseamnă că: 40% dintre ele pot da rezultate insuficiente sau înșelătoare. Dacă există probleme la nivelul uterului, ovarelor sau trompelor uterine, înainte de începerea tratamentelor FIV , se poate apela la opțiuni chirurgicale menite creșterii șansei de a rămâne gravidă, prin eliminarea problemelor existente. În acesta etapă, drept intervenții chirurgicale sunt utilizate histeroscopia, laparoscopia sau metodele de chirurgie deschisă. Pe scurt; Înainte de aplicarea tratamentelor FIV, problemele la nivelul uterului, trompelor uterine și ovarelor sunt cele trei subiecte principale care aduc în discuție opțiunile chirurgicale.

PROBLEMELE DIN INTERIORUL UTERULUI SUNT REZOLVATE PRIN HISTEROSCOPIE

Chirurgia cu histeroscopie care este utilizată în tratarea problemelor din interiorul uterului, este o procedură realizată sub anestezie generală prin intrarea în cavitatea uterină prin canalul uterin cu o cameră optică.
Prin această procedură chirurgicală pot fi eliminate anumite anomalii ale mucoasei uterine (sinechii, polip, deformare, fibrom), care afectează implantarea embrionului.

În acest fel, este posibilă creșterea șanselor de sarcină. Metoda nu poate fi utilizată la persoanele cu uter dublu (două jumătăți uterine complet separate). Cu toate acestea, dacă există un septum uterin care îngustează cavitatea uterină, dacă cavitatea uterină este în formă de T, se poate recomanda deschiderea acesteia printr-o intervenție chirurgicală de histeroscopie pentru a crește șansele de sarcină și pentru a reduce riscul unor posibile avorturi spontane sau a unei nașteri premature. În eșecurile recurente ale FIV-ului, histeroscopia pentru diagnostic poate fi de asemenea efectuată pentru căutarea unei probleme care nu poate fi văzută prin examinare cu ultrasunete sau Histerosalpingografie.

LAPAROSCOPIA CREȘTE ȘANSA DE SARCINĂ ?

După cum se știe, un alt factor important de natură să provoace deformări și disfuncții în uter este miomul uterin (fibromul uterin). Această situație este atât de frecventă încât putem confirma că una din 4 femei are această formă de patologie asimptomatică. Desigur, intervenția chirurgicală nu este necesară pentru fiecare miom în parte. Dacă acest lucru nu provoacă un obstacol în calea sarcinii, nu este nevoie ca mioamele să fie eliminate pe cale chirurgicală. Cu toate acestea, pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală în cazul în care:

– mioamele afectează cavitatea uterină
– mioamele se află într-o structură care va perturba alimentarea cu sânge a țesutului din interiorul uterului
– dimensiunea fibromului uterin este de peste 4 cm

Deciderea modului în care intervenția chirurgicală urmează să fie efectuată, adică prin laparoscopie sau chirurgie deschisă, aparţine în întregime chirurgului. După orice fel de intervenție chirurgicală pentru sarcină trebuie să se aștepte cel puțin 3 luni.

Laparoscopia este o metodă chirurgicală închisă prin care se aplică mici incizii în abdomen, fiind preferată în special pentru problemele existente în trompele uterine. Un exemplu în acest sens este acumularea de lichid în trompele uterine drept urmare a obstrucțiilor datorate anomaliilor structurale. Lichidul acumulat de-a lungul timpului se poate transforma în inflamație și poate curge în uter. Acesta este un factor care slăbește puterea de aderență a embrionului și perturbă mediul sănătos al țesutului interior al uterului.

ENDOMETRIOZA SAU „CHIST DE CIOCOLATĂ”

Procedurile chirurgicale sunt de asemenea, aplicate cu succes pentru problemele existente în ovare. Multe chisturi ovariene pot fi îndepărtate prin laparoscopie. Cu toate acestea, situația ”chisturilor de ciocolată” este puțin diferită. Aceste chisturi au efecte negative asupra formării și calității ovulelor. Prin urmare, pentru femeile care doresc să aibă copii, aceste chisturi, care afectează rezerva ovariană trebuie să fie examinate foarte minuțios, iar decizia de intervenție chirurgicală trebuie să fie luată numai în anumite condiții, având în vedere riscurile sale. Dacă rezerva ovariană a pacientei este într-o stare foarte bună, aceasta este tânără, iar perioada în care nu a reușit să aibă copii este scurtă, chisturile respective pot fi îndepărtate prin laparoscopie. Cu toate acestea, chiar și în cazul îndepliniri tuturor acestor condiții, este totuși posibil să începeți prima dată tratamentul cu FIV și să aveti succes. Chisturile de ciocolată cu două fețe sau îndepărtate anterior prin intervenție chirurgicală nu trebuie reoperate atâta timp cât acest lucru nu este absolut necesar. În plus, atunci când se suspectează cancer și există un chist care împiedică accesul la ovare în tratamentul FIV, se poate lua în considerare laparoscopia în scopul eliminări chisturilor. Cu toate acestea, nu trebuie uitat că intervențiile chirurgicale pot provoca în orice caz o oarecare scădere a rezervei ovariene. Deși este recomandat pentru cupluri să încerce conceperea pe cale naturală timp de un an după intervenția chirurgicală, tratamentul cu FIV poate fi început dacă la sfârșitul acestei perioade nu există sarcină.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ

După operația de histeroscopie, de exemplu dacă este deschis un septum uterin, se așteaptă ca țesutul să se repare prin aplicarea unui tratament hormonal timp de două luni menit a preveni aderențele prezente. Cu toate acestea, în cazul eliminării unui polip, tratamentul FIV poate fi început luna următoare. Dacă un miom este îndepărtat prin intervenție chirurgicală laparoscopică sau deschisă, nu se recomandă sarcina timp de cel puțin trei luni de zile. Nu există nici o perioadă de așteptare după intervenția chirurgicală pentru inflamația trompelor uterine și intervenția chirurgicală pentru chisturile ovariene.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions