Știri

Fibromialgia afectează de 2 ori mai des femeile

Fibromialgia, o boală reumatismală caracterizată prin dureri la nivelul sistemului musculo-scheletal și răspândite în tot corpul, poate fi întâlnită la toate vârstele, dar afectează cel mai frecvent vârsta mijlocie. Afirmând că fibromialgia este de 2 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, Prof. Dr. Semih Akı, specialist în medicină fizică și reabilitare la Centrul Medical Anadolu, a declarat: “Pe lângă sex, evenimentele care pot provoca traume, cum ar fi accidentele de mașină, sunt factori de stres atât fizic, cât și psihologic, creând astfel un risc pentru această boală. Leziunile repetate și leziunile în aceeași zonă sau articulație pot crește riscul. În plus, infecțiile, obezitatea și un istoric familial de fibromialgie se numără printre factorii care cresc riscul de apariție a bolii.”

Fibromialgia poate fi întâlnită cu dureri de cap cronice, depresie/anxietate, sindromul colonului iritabil, sindromul vezicii urinare dureroase, perioada menstruală dureroasă, sindromul piciorului neliniștit, fenomenul Raynaud și sindromul piciorului neliniștit. Subliniind că, deși cauza fibromialgiei nu a fost pe deplin clarificată, există o serie de factori cunoscuți ca fiind eficienți în dezvoltarea bolii, Prof. Dr. Semih Akı, specialist în medicină fizică și reabilitare la Anadolu Medical Center, a declarat: “Modificările sistemului nervos și ale nivelului hormonal, tulburările de somn și gruparea bolii în unele familii întăresc ideea că ar putea fi genetică. Fibromialgia poate fi declanșată de stresul fizic sau psihologic.”

7 simptome ale fibromialgiei

Durere generalizată: Acesta este principalul simptom al fibromialgiei. Durerea este resimțită în tot corpul și poate fi concentrată în zone precum spatele și gâtul. Durerea poate continua mult timp și se poate ameliora sau înrăutăți în timp. Durerea poate fi de arsură, ascuțită, înjunghiată.

Hipersensibilitate: Sensibilitatea la durere crește în fibromialgie. Pacientul poate simți durere chiar și la cea mai mică atingere. Durata durerii poate fi prelungită la atingeri mici și lovituri ușoare.

Rigiditate: Pacienții se simt înțepeniți și au dificultăți în a se mișca, mai ales după ce au rămas în aceeași poziție pentru o perioadă lungă de timp. De exemplu, ei pot avea probleme în a se ridica din pat după ce se trezesc dimineața.

Crampe musculare: Mușchii se pot contracta strâns și dureros, provocând durere.

Oboseală: Nivelul de oboseală poate varia de la o persoană la alta. Acesta poate varia de la o ușoară slăbiciune până la senzația de prea multă oboseală pentru a mai face ceva.

Deteriorarea calității somnului: Este posibil ca pacienții să nu se simtă odihniți și relaxați chiar dacă dorm un timp suficient. Motivul pentru aceasta este că partea numită somn profund, care permite organismului să se reînnoiască, este scurtată la pacienții cu fibromialgie. Această modificare a calității somnului se poate manifesta prin oboseală și distragere a atenției.

Probleme cognitive: Persoanele cu fibromialgie pot avea probleme în procese precum gândirea și învățarea. Pacienții pot avea o structură a minții care poate fi descrisă ca fiind încețoșată sau neclară. Pot apărea unele simptome precum dificultatea de a învăța evenimente noi și de a-și aminti evenimente vechi, incapacitatea de a se concentra, vorbire încetinită.

Senzația de prea cald sau prea frig: Acest lucru este cauzat de incapacitatea organismului de a regla temperatura adecvată.

Cum se pune diagnosticul?

Împărtășind faptul că nu există un test specific pentru diagnosticarea fibromialgiei, Prof. Dr. Semih Akı a declarat: “Nici metodele imagistice nu oferă indicii despre boală. Pentru a pune diagnosticul, este necesar să se excludă alte boli care ar putea cauza simptome. Pot fi solicitate analize de sânge sau teste biochimice pentru a evalua starea generală a pacientului și pentru a investiga prezența unor posibili bolnavi. Deși prezența punctelor sensibile nu mai este folosită la fel de mult ca înainte în diagnosticare, prezența acestor puncte îl apropie pe medic de diagnosticul de fibromialgie. Durerea cronică pe ambele părți ale corpului, descrisă ca fiind generalizată, care durează mai mult de 3 luni, este diagnosticată ca fibromialgie dacă nu se găsește nicio altă cauză. Atunci când se pune diagnosticul de fibromialgie, trebuie luate în considerare și alte sindroame cu care boala poate fi asociată și, dacă este necesar, trebuie efectuate examene legate de sindromul/boala respectivă. Ca urmare, pot fi administrate medicamente precum analgezice, antidepresive, relaxante musculare și somnifere. Tratamentul este administrat pentru a trata simptomele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.” Prof. Dr. Semih Akı a adăugat că unul dintre punctele care nu ar trebui să fie omise în tratament este că și alte boli care pot coexista cu fibromialgia ar trebui tratate, iar omiterea tratamentului acestor boli pe lângă fibromialgie poate face ca tratamentul fibromialgiei să eșueze.

Schimbarea stilului de viață este importantă în reducerea simptomelor bolii.

Subliniind că, pe lângă tratamentul medical, modificările stilului de viață și unele terapii sunt considerate eficiente în ameliorarea simptomelor pacienților cu fibromialgie, prof. Dr. Semih Akı a spus: „Sederea în apă caldă/caldă, cunoscută și sub numele de hidroterapie, înotul, activitățile cu programe de exerciții personalizate, psihoterapie, relaxare prin explicarea situației pacienților și împărtășirea sentimentelor acestora, tehnici de relaxare și terapii de grup pot fi numărate. Metode precum acupunctura, aromaterapia și masajul se numără și ele printre metodele încercate pentru tratamentul fibromialgiei. Dacă aveți dureri de lungă durată pe care le simțiți pe scară largă în organism, ar trebui să vă adresați la cea mai apropiată instituție de sănătate.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions