Știri

Glanda hipofiză – rol în organism și afecțiuni asociate

Glanda hipofiză, cunoscută și sub denumirea de glandă pituitară, este un organ responsabil cu sănătate organismului nostru. Hipofiza controlează funcțiile tuturor celorlalte glande endocrine.

Glandele endocrine sunt hipotalamusul, hipofiza, epifiza, glanda tiroidă, glandele paratiroide, pancreas, glandele renale, gonadele (ovarele și testiculele). Glanda hipofiză este localizată median într-o structură osoasă numită saua turceasca (sella turcica). Această glandă se conectează cu hipotalamusul prin tija pituitară și are două componente principale:

  • adenohipofiza sau hipofiza anterioară – reprezintă locul de secreție a hormonilor care supraveghează funcția glandelor periferice sau acționează direct asupra diverselor aparate, sisteme și metabolisme. Aici regăsim TSH, POMC (ACTH, αMSH, βlipoproteina, βendorfina, met-enkefaline) GH, FSH si LH, Prolactina.
  • neurohipofiza sau hipofiza posterioară – la nivelul acesteia sunt localizate proiecțiile axonale ale neuronilor magnocelulari hipotalamici. Este formată din țesut nervos, și nu din țesut glandular precum restul glandei hipofize. Hipofiza posterioară este cea care controlează eliberarea în circulație a vasopresinei și oxitocinei.

Glanda hipofiză – roluri

Glanda hipofiză controlează funcțiile glandelor endocrine. Așa cum am menționat mai sus, hipofiza este împărțită în două zone, lobi, și anume hipofiză anterioară (adenohipofiză) și hipofiză posterioară (neurohipofiză).

Fiecare lob îndeplinește funcții diferite după cum urmează:

Lobul anterior sau adenohipofiza este cea care se ocupă de secreția mai multor hormoni, precum:

  • Prolactina (PRL) – o regăsim în procesele de: fertilitate, funcționarea normală a ovarelor și testiculelor, ciclul menstrual, precum și în secreția lactată la femeile care au născut și alăptează;
  • Hormonul de creștere (STH) – contribuie la dezvoltarea sistemului muscular, osteoarticular, precum și la distribuția țesutului adipos (grăsimi corporale)
  • Hormonul foliculostimulant (FSH) – procesul de fertilitate, responsabil pentru producerea lichidului spermatic și stimularea secreției ovariene de hormoni estrogeni;
  • Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) – stimulează activitatea secretorie a glandei tiroide
  • Hormonul adrenocorticotrop (ACTH) – stimulează secreția cortizolului;

    Lobul posterior sau neurohipofiza este responsabil pentru secreția a doi hormoni principali:
  • Oxitocina sau ocitocina – regăsit în procesul nașterii, este hormonul care contribuie la declanșarea travaliului. Nivelul crescut de oxitocină înseamnă că expulzia fătului este iminentă.
  • Hormonul antidiuretic (ADH, vasopresina) – este responsabil cu menținerea presiunii arteriale prin reglarea cantității de apă și a nivelului de sodiu din vasele de sânge. Prin vasoconstricție și mărirea diametrului de parcurgere al sângelui, se va menține o cantitate de lichid în circulație, necesară în cazul în care persoana în cauză suferă de un șoc hipovolemic. Astfel, acest hormon va încerca să oprească scăderea tensiunii din cauza șocului hipovolemic.

    Astfel, principalele roluri ale glandei hipofize sunt:
  • Menținerea greutății sub control
  • Stimulează lactația proaspetelor mămici
  • Influențează creșterea în înălțime
  • Reglează funcția reproductivă

Afecțiuni posibile generate de glanda hipofiză

În cazul unor dereglări hormonale ale glandei hipofize, se pot dezvolta anumite boli, care pot fi tratate, dacă sunt depistate la timp. În cazul în care suferi de dureri de cap, probleme cu vederea, dereglare menstruală, scăderea libidoului, creșterea sau scăderea ponderală, creșterea numărului pe care îl porți la pantofi, apariția unor vergeturi noi pe corp etc., este bine să te consulți cu un medic endocrinolog.

Afecțiunile posibile generate de glanda hipofiză:

  • Insuficiența hipofizară post-partum Sheehan – este o afecțiune ce apare după naștere ca urmare a unor sângerări masive, atunci când hipofiza suferă un infarct și iese din circulație, iar toți hormonii își pierd brusc toate funcțiile.
  • Adenom hipofizar – acestea sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ale hipofizei și sunt niște formațiuni benigne, produse prin înmulțirea necontrolată a unor celule din hipofiză.

Diagnosticul se va face prin combinarea consultului clinic, al analizelor de laborator și al investigațiilor imagistice – cea mai fină fiind examinarea RMN hipofizară.

La clinica Anadolu există tratamente revoluționare pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor oncologice. Departamentul de neurochirurgie și neurologie reunește Centrul de Științe Neurologice, dedicat diagnosticării și tratării bolilor ce afectează sistemul nervos, și secția de neurochirurgie ce aplică tehnologii cum ar fi Radiochirurgia, monitorizarea video EEG și realizarea hărții cerebrale pentru localizarea tumorilor, angiografia digitală, precum și scanări avansate RMN și CT.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions