Știri

Ileostomie cu tub – procedură inovativă pentru cancerul de colon

Vafi Atalay, Assoc. Prof. în Chirurgie Generală

Ileostomia cu tub își are originile într-o poveste veche de 100 de ani când un general american a descoperit “stoma” în timpul Primului Război Mondial.

Datorită acestei noi metode, intestinul era adus mai aproape de peretele abdominal, scos prin orificiu (stoma de deviere) astfel fiind creată o nouă zonă de ieşire pentru deşeurile alimentare. Astfel, deşeurile erau scoase din corp înainte de a ajunge pe zonele lezate din partea inferioară a intestinului fiind prevenită intoxicarea pacientului. Această metodă, numită „ostomie”, care poate fi utilizată temporar sau permanent, este folosită şi în medicina actuală. În timp ce ostomia, care este folosită cu succes ca metodă vitală în special în tratamentul cancerului de colon, a intrat pe scena medicală în urmă cu un secol, povestea sa continuă cu perspective inovatoare şi în prezent. Conf.univ. Dr. Vafi Atalay medic specialist în Chirurgie Generală si Chirurgie Colorectală în cadrul Centrului de Medicină Anadolu a dezvoltat metoda şi a transformat-o într-o metodă de tratament mai confortabil pentru pacienţi. De la Dr. Atalay, nu numai că învăţăm metoda nou de ileostomie cu tub; de asemenea, aflăm cum metoda pe care a dezvoltat-o, care a fost publicată în jurnalul ştiinţific internaţional recunoscut de toţi specialiştii în chirurgie, Colorectal Disease, a făcut o diferenţă în viaţa pacienţilor care suferă de cancer de colon.

Ileostomia – când este necesară

După cum se ştie, cancerul de colon (intestinul gros) este unul dintre tipurile de cancer a cărui incidenţă a crescut în ultimii ani. Potrivit cifrelor, este al treilea cel mai frecvent întâlnit cancer în lume şi una dintre principalele cauze ale morţii cauzate de cancer atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Cu toate acestea, este printre tipurile de cancer cel mai uşor de vindecat în cazul când este diagnosticat şi tratat în stadii incipiente. De fapt, rata de supravieţuire pe cinci ani a celor care sunt diagnosticaţi şi trataţi într-un stadiu incipient este la un nivel foarte ridicat de 90%.

Atunci când la majoritatea pacienţilor părţile tumorale sunt îndepărtate cu tratamente chirurgicale, devine riscant ca pacientul să îşi facă nevoile în mod natural înainte ca locul chirurgical să se vindece.

Putem spune că îşi spune cuvântul în tratamentul cancerului de colon, care este de obicei diagnosticat prin colonoscopie. Pe lângă cancerul de colon; această metodă, care este folosită şi în cazurile de cancer de rect, traumatisme, boli intestinale sau unele malformatii congenitale care împiedică defecaţia, poate fi aplicată uneori şi în cazul leziunilor intestinale în cazul operaţiilor de cezariană repetate. Dacă chirurgul aduce intestinul gros la suprafaţa abdominală şi de aici face un orificiu (gură – stoma), metoda se numeşte colostomie, iar dacă intestinul subţire este adus la peretele abdominal anterior unde face o stomă, metoda se numeşte ileostomie. Scopul stomei creată pentru a conecta intestinul la pungă (pungă de stomie care poate fi folosită pentru colectarea scaunului); este de a asigura eliminarea temporară sau definitivă a conţinutul intestinului prin orificiul din peretele abdominal. Când recuperarea este completă după intervenţia chirurgicală, intestinul este luat în interior cu o a doua intervenţie chirurgicală şi stoma deschisă în abdomen este închisă.

A trăi cu colostomie este în primul rând o traumă psihologică. Dacă pacientul se încordează puţin sau tuşeşte, intestinul poate ieşi în afară, iar uneori poate intra înăuntru. În plus, orificiul din peretele abdominal se poate mări în timp şi se poate transforma în hernie. Există, de asemenea, riscul de infecţie şi arsuri pe piele din cauza stomei. În acest sens, întreţinerea şi curăţarea zilnică pot fi obositoare. Când vine momentul ca stoma să fie închisă, este nevoie din nou de o intervenţie chirurgicală foarte delicată. În acest proces, este important ca în viitor să nu existe scurgeri din intestin în abdomen. Deşi are părţile sale dificile, trebuie subliniat că metoda are un rol salvator pentru grupele de pacienţi pe care le-am menţionat, adică în cazuri excepționale, care nu au o altă alternativă.

Metoda inovativa – ileostomia cu tub

Ca alternativă la colostomie, încă din urmă cu 40 de ani au fost elaborate idei precum introducerea unui tub prin orificiul din abdomen. Datorită acestei idei, numită „ileostomie cu tub”, s-a urmărit atât ca intestinul să nu fie scos, cât şi procedură să nu fie permanentă. De altfel, au fost încercate şi metode care vizează prevenirea scurgerilor prin umflarea unui balon în intestin. Cu toate acestea, deşi toate aceste metode au fost susţinute de publicaţii ştiinţifice de-a lungul anilor, nu au putut fi utilizate pe scară largă din cauza ineficienţei lor.

Metoda de ileostomie cu tub

În noua metodă, sunt utilizate diferite materiale (aşa cum se vede în desenul de mai sus). Noul material folosit nu se îndoaie deloc, dar are o flexibilitate care nu îngrădeşte mişcările pacientului precum cele efectuate şezând şi culcat. Acest lucru este datorat unei spirale speciale din interiorul materialului. A doua diferenţă importantă este un balon umflat si un sistem special de manevră utilizat pentru a preveni posibila trecere a deşeurilor alimentare în zona operată din partea de jos.

Acest lucru este realizat datorită unei benzi speciale trecute prin intestin, astfel încât deşeurile alimentare să nu coboare în jurul tubului. După această operaţie, care durează doar 10 minute, nu este necesară o a doua operaţie, deoarece intestinul nu este scos în afară. Acest tub poate fi folosit la orice intervenţie chirurgicală în care se va folosi o pungă temporară. Tubul se scoate după 2 săptămâni fără a fi nevoie de intervenţie chirurgicală iar orificiul deschis se vindecă în 2-3 zile. Monitorizarea metodei, care a fost aplicată la mulţi pacienţi şi poate fi folosită la pacienţi de orice vârstă, este de asemenea reuşită. Fără îndoială, pentru pacient cel mai important confort este în primul rând, să plece acasă fără pungă.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions