Știri

În cât timp avansează cancerul pulmonar?

de Necdet Üskent, Prof. Dr. în Medicină Internă şi Hematologie

Cancerul pulmonar (localizat la nivelul plămânilor, cancerul de plămân) este definit de înmulțirea necontrolată a celulelor din plămân, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori, și este o formă de cancer considerată a fi agresivă.

În România, cancerul pulmonar este pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât și cu privire la numărul de decese în rândul bărbaților și devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul 4, după cancerul de sân, colorectal și cancerul de col uterin.

Din păcate, cancerul pulmonar este greu de depistat și nu prezintă simptome în stadiile incipiente. De aceea, în cele mai multe cazuri, semnele apar când cancerul pulmonar este deja în stadiu avansat.

Există 2 tipuri principale de cancer pulmonar: cu celule mici și fără celule mici. Această clasificare se bazează pe aspectul microscopic al celulelor tumorale. Aceste tipuri de cancere se dezvoltă, se răspândesc și sunt tratate în moduri diferite, astfel încât distincția dintre aceste două tipuri este importantă. O altă clasificare a cancerului la plamâni se poate face în funcție de locul in care aceste debuteaza. Cancerul pulmonar poate să fie primar sau secundar, în funcție de localizarea sa.

Simptomele precoce ale cancerului pulmonar pot include:

– tuse persistentă cu agravare;
– tuse cu sânge;
– durere toracică care se agravează atunci când respirați adânc, râdeți sau tușiți;
– răguşeală;
– dificultăți de respirație;
– slăbiciune și oboseală;
– lipsa poftei de mâncare
– pierderea în greutate.

Evoluția cancerului pulmonar – în cât timp avansează?

Netratat, cancerul pulmonar evoluează în multe cazuri destul de rapid, cu accentuarea simptomelor, scădere în greutate, lipsa completă a apetitului, degradarea stării generale, ce variază de la câteva luni la un an de la data diagnosticului.

Există totuși și cazuri care cancerul pulmonar evoluează mult mai lent, dar și altele la care o complicație (cum ar fi o hemoptizie masiva) poate duce brusc la moarte. Tratamentul combinat chirurgical și oncologic îmbunătățește mult lucrurile, iar rata de supraviețuire se îmbunătățește cu câtiva ani. Cu cât tratamentul se face într-un stadiu mai precoce, cu atât vor crește șansele de supraviețuire.

Pacienții care suferă de cancer pulmonar în stadiu avansat au nevoie de o relație de susținere cu un specialist în cancer pulmonar, care să fie atent la necesitățile acestora și în care să aibă toată încrederea.

Ce prognostic are pacientul cu cancer pulmonar?

Cancerul pulmonar poate fi vindecat, dacă este depistat din timp!

Prognosticul în cadrul cancerului pulmonar se stabilește pentru fiecare caz în parte în funcție de stadiul bolii (conform stadializării TNM – tumoră, nodul, metastază), de celularitatea neoplasmului, de vârsta și bolile asociate ale pacientului. Chiar dacă vorbim despre cel mai agresiv tip de cancer, în ultimii ani tratamentele chirurgicale și oncologice s-au dezvoltat în așa fel încât evoluția pacienților este semnificativ mai bună.

Centrul Medical Anadolu înţelege complexitatea dezvoltării tratamentelor noi și inovatoare, din acest motiv asigurăm pacienţii din România și din întreaga lume că vor primi cele mai bune soluții care au beneficii demonstrate în tratarea cancerului pulmonar în cadrul Centrului Oncologic Anadolu.

Oferim servicii de diagnoză şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii inovatoare în tratarea cancerului. Totodată, oferim şi un program complet de screening dezvoltat să identifice persoanele sănătoase şi să informeze publicul cu privire la prevenirea cancerului.

La Anadolu tratăm cancerul pulmonar într-un cadru multidisciplinar

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pulmonar pe plan naţional şi internaţional. Prin urmare, echipa noastră multidisciplinară vă oferă cea mai potrivită opțiune pentru a trata cancerul pulmonar.

Fiecare caz este unic, chiar dacă poate fi încadrat in diverse tipare, prin urmare este necesară consultația multidisciplinară, formată din specialişti în chirurgie toracică, oncologie, medicină nucleară, radiologie, histo-patologie. În funcție de stadializarea cancerului pulmonar, medicul oncolog va stabili tratamentul care poate fi bazat pe intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, tratamente targetate sau imunoterapie.

Căutați un medic specialist în diagnosticarea și tratarea cancerului pulmonar?

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions