Știri

Melanomul malign – cea mai gravă formă de cancer de piele

de Necdet Üskent, Prof. Dr. în Medicină Internă şi Hematologie

Fiecare tip de cancer de piele se manifestă diferit și prezintă anumite caracteristici specifice.

Cancerul de piele este cea mai întâlnită formă de cancer din lume, iar incidența acestuia crește mai mult decât a oricărui alt tip de cancer. Chiar dacă tumorile cutanate pot fi localizate oriunde pe corp, aproximativ 80% dintre acestea apar pe față, cap și gât.

Tratamentul tumorilor cutanate este diferit, în funcție de tipul de cancer, de rata de dezvoltare și de localizarea sa.

Cancer de piele – factori de risc

– Moștenirea genetică
– Expunerea la radiații ultraviolete fără protecție solară;
– Folosirea solarului;
– Arsurile solare
– Traumatismele repetate de la nivelul pielii de-a lungul unei perioade îndelungate, precum fața și nasul, urechile, ceafa si zona cu chelie de pe scalp.

Cum poate fi diagnosticat cancerul de piele?

Medicul dermatolog va începe procesul printr-o examinare a alunițelor de pe corpul tău. Prin compararea acestora, dar și printr-o serie de întrebări pe care ți le va adresa, va face tot posibilul să stabilească un diagnostic corect.

Pentru certitudinea diagnosticului se recurge la efectuarea unei biopsii. Dupa examinarea microscopica, medicul dermatolog va decide metoda de tratament, în funcție de dimensiunile zonei afectate și de tipul de cancer de piele.

Tratamentul standard pentru cancerul de piele non melanom (carcinom bazal sau scuamos) poate include excizia țesutului, criochirurgie (înghețarea țesutului afectat), chiuretaj, electrodisecare, tratamente cu radiații sau chimioterapie. În cazul melanomului, se recurge la excizii largi, radioterapie, chimioterapie.

Din păcate, oricine poate dezvolta cancer de piele. Însă, riscul este mai mare pentru persoanele care au:

– pielea deschisă la culoare și cu pistrui, mai ales dacă pielea se arde ușor
– persoanele cu păr roșcat sau blond și ochi albaștri sau verzi
– persoanele care au un istoric de expunere crescută la soare și alte surse de radiații UV
– persoanele care merg des la solar
– persoanele cu un sistem imunitar slăbit
– persoanele care au multe alunițe pe piele
– persoanele cu un istoric familial sau personal de cancer de piele
– persoanele cu alte afecțiuni ale pielii.

Cancerul de piele: melanomul, bazaliomul și spinaliomul

Cea mai cunoscută formă de cancer de piele este cancerul negru al pielii, numit melanomul malign.

Melanomul reprezintă aproximativ 4% din totalitatea tumorilor maligne, frecvența fiind mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Basaliomul are o frecvență de cinci ori mai mare decât spinaliomul.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial se înregistrează anual în jur de două- trei milioane de cazuri noi de cancer alb al pielii și de 130 000 de cazuri noi de cancer negru al pielii (melanom malign).

Melanomul malign

Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, în piele sau într-o aluniță existentă, care devine canceroasă. Apare cel mai frecvent pe față sau corp, inclusiv în zonele neexpuse la soare și poate arăta sub forma de:

• Pată mare, maronie, cu puncte de culoare mai închisă
• Aluniță care își schimbă culoarea si dimensiunea sau care sângerează
• O leziune cu margini neregulate si pete care par sa fie colorate în roșu, alb, albastru sau albastru-negru
• Leziuni întunecate pe palme, tălpi, degete de la mâini sau de la picioare, față sau în zonele intime

La Anadolu tratăm cancerul de piele într-un cadru multidisciplinar

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer de piele pe plan naţional şi internaţional. Prin urmare, echipa noastră multidisciplinară vă oferă cea mai potrivită opțiune pentru a trata cancerul de piele.
Centrul Oncologic este compartimentat astfel încât oferă acces facil la gama complexă de servicii moderne pentru diagnosticul și tratamentul cancerului și monitorizarea post-terapeutică.

Fiecare caz este unic, chiar dacă poate fi încadrat în diverse tipare, prin urmare este necesară consultația multidisciplinară, formată din specialişti în chirurgie toracică, oncologie, medicină nucleară, radiologie, histo-patologie. În funcție de stadializarea cancerului pulmonar, medicul oncolog va stabili tratamentul care poate fi bazat pe intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, tratamente targetate sau imunoterapie.

Centrul Medical Anadolu este un spital de ultimă generație, multispecializat în diagnosticare și tratare pentru toate tipurile de cancer precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două avantaje majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine SUA, recunoscut la nivel mondial în tratamentul cancerului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions