Știri

Ce este Obstrucția Canalelor Lacrimale? Simptome și tratament

de Yusuf Avni Yılmaz, Dr. în Oftalmologie

Obstrucția canalelor lacrimale este observată la aproximativ 5% dintre bebeluși nou-născuți. Specialistul în Oftalmologie al Centrului Medical Anadolu Medicul Chirurg Yusuf Avni Yılmaz afirmând că plângerile legate de obstrucția canalelor lacrimale încep la câteva săptămâni după naștere, a spus, „Deși cea mai frecventă cauză a udării ochilor la bebeluși o reprezintă obstrucția canalelor lacrimale, există și alte motive. Cel mai important dintre acestea este glaucomul congenital, adică tensiunea oculară. Glaucomul congenital este mult mai grav decât obstrucția canalului. Pe lângă defectul congenital simplu care obturează canalul, ar mai trebui luate în considerare și tumorile și chisturile.” Mai jos sunt recomandările Medicului Chirurg Yusuf Avni Yılmaz.

Structurile sistemului lacrimal încep să se formeze în a cincea săptămână de sarcină, iar canalul lacrimal începe să se formeze în a 8-a săptămână de sarcină. Această formare și dezvoltare continuă pe tot parcursul sarcinii. Lacrimile se formează în glanda lacrimală, umple sacul prin canale mici și curg în cavitatea nazală prin canalul lacrimal. Contracția mușchilor pleoapelor acționează precum o pompă pentru drenarea lacrimile în cavitatea nazală. Obstrucția în orice parte a acestui sistem are drept rezultat apariția udării ochilor.

Obstrucția canalului lacrimal: glaucomul congenital trebuie de asemenea, evaluat în timpul consultului oftalmologic

Obstrucția lacrimală observată la bebelușii nou-născuți, cu toate că poate apărea oriunde de-a lungul sistemului, apare mai ales în cazul în care canalul lacrimal se deschide în nas. Plângerile încep în câteva săptămâni după naștere. Adesea primul semn este apariția udării ochilor. Cu toate acestea, pe măsură ce situația continuă, udarea ochilor este însoțită de o scurgere galbenă, cunoscută în rândul oamenilor sub numele de urdori. Deși cea mai frecventă cauză a udării ochilor la bebeluși o reprezintă obstrucția canalelor lacrimale, pot exista și alte motive. Cel mai important dintre acestea este glaucomul congenital, adică tensiunea oculară. Aceasta trebuie neapărat luată în considerare la diagnosticarea diferențială. Glaucomul congenital este un lucru mult mai grav decât obstrucția canalelor. Totodată trebuie luate în considerare și tumorile și chisturile, precum și defectele congenitale simple care obstrucționează canalul.

Obstrucția canalelor lacrimale: Tratamentul trebuie aplicat în funcție de cauza udării ochilor

Diagnosticarea începe în urma unui consult atent. Caracterul udării ochilor și existența altor simptome însoțitoare ne dau posibilitatea de a ne forma o idee. Dacă este necesar, pot fi aplicate teste suplimentare, cum ar fi examinarea bebelușului, măsurarea presiunii oculare, măsurarea diametrului corneei și vizualizarea canalelor lacrimale efectuate sub anestezie. Tratamentul trebuie aplicat în funcție de cauza udării. Deoarece motivul este adesea stenoza sau obstrucția congenitală a canalului, în acest caz, este necesar ca tratamentul să fie împărțit în două. Inițial, se recomandă tratamentul neinvaziv, elementul principal în acest tratament constituind masajul aplicat aspura sacului lacrimal. Scopul urmărit aici este creșterea presiuni din sac prin masare și deschiderea membranei de la capătul canalului care provoacă obstrucția. Printr-un un masaj adecvat, majoritatea cazurilor se remediază până la vârsta de 1 an. În afară de masaj, în cazul în care udarea ochilor se transformă în scurgeri galbene, tratamentul necesar trebuie să fie aplicat luând în considerare posibilitatea existenței unei infecții.

Obstrucția canalelor lacrimale: există diferite metode de tratament de la terapia medicamentoasă până la intervenția chirurgicală.

A doua opțiune de tratament este sondarea canalelor lacrimale în situația în care problema nu se remediază prin aplicarea mesajului sau bebelușul, cu toate că are o vârstă mai mică de un an, prezintă o infecție incontrolabilă a canalelor lacrimale. Această procedură se efectuează sub anestezie generală (prin adormire) și este o procedură care durează puțin. Bebelușul nu are nevoie să fie anesteziat pentru o perioadă foarte lungă de timp. Procesul dă rezultate semnificative.

Tratamentul udării ochilor, altul decât simpla obstrucție a canalului, este în întregime orientat pe cauză. Glaucomul congenital este o afecțiune gravă de care trebuie să se țină cont cu prioritate. În acest caz, există metode de tratament, de la aplicarea tratamentului medicamentos până la intervențiile chirurgicale. Şi în situația existenței unor tumori, chisturi etc. care blochează sistemul lacrimal este necesar de asemenea aplicarea unui tratament orientat pe cauză.

Obstrucția canalelor lacrimale: Tratamentul nu trebuie întârziat

În cazul obstrucției canalelor, dacă aplicarea tratamentului întârzie, se pot dezvolta unele complicații datorate infecțiilor frecvente. În plus, succesul sondării scade pe zi ce trece după vârsta de 12-15 luni. Dacă în cazul diagnosticării precoce, problema va putea fi rezolvată printr-o intervenție simplă, cum ar fi sondarea, după împlinirea vârstei de un an vor fi necesare intervenții chirurgicale mai complexe. Întârzierea diagnosticării glaucomului congenital poate provoca, de asemenea, o pierdere severă permanentă a vederii.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions