Operație cancer stomac
Medicii din cadrul clinicii Anadolu au o vastă experiență în operație cancer stomac. Medicina avansată de care dispun a reușit să atragă persoanele ce se confruntă cu această boală. Cancerul de stomac sau cancerul gastric se instalează atunci când celulele sănătoase din stomac devin anormale și nu mai funcționează așa cum ar trebui. Scăparea de sub control duce la înmulțirea acestora și inevitabil la apariția tumorilor. O tumoră poate fi benignă sau malignă. Cel de-al doilea tip este canceroasă, ceea ce se traduce prin posibilitatea de a crește și de a se răspândi și în alte părți ale corpului. În cazul în care tumora este benignă, aceasta poate crește în dimensiune, însă nu există posibilitatea de a extinde și la alte organe.
Cancerul la stomac poate apărea în orice parte din această regiune a corpului. Atunci când este o tumoră malignă la cancer aceasta se poate răspândi în ganglionii limfatici din apropiere și în alte zone ale corpului, cum ar fi ficatul, plămânii, oasele și ovarele, în cazul femeii. De cele mai multe ori, cancerul la stomac nu este depistat în fazele incipiente, din cauză că pacienții nu prezint simptomele bolii în faza de debut.
La nivel mondial, cancerul de stomac reprezintă una dintre principalele cauze provocate de cancer.
Medicul gastroenterolog poate depista cancerul la stomac atunci când se realizează o endoscopie. Nu trebuie confundat cancerul la stomac cu alte tipuri de cancer care pot apărea la nivelul abdomenului, cum ar fi cancerul de colon, ficat, pancreas sau intestin subțire. În cazul acestor tipuri de cancer, simptomele sunt evidente și pot avea evoluții și tratamente diferite.
În cadrul centrului medical Anadolu, medicii oncologi specialiști folosesc Chimioterapia hipertermică (HIPEC), Chimioterapia hipertermică intraperitoneală sau chiar și pentru cancerul depistat într-o fază avansată.
Operație cancer stomac – ce presupune metoda HIPEC?
Pentru o operație cancer stomac, medicii specialiști din cadrul clinicii Anadolu folosesc chimioterapia intraperitoneală, după ce s-a aplicat chirurgia citoreductivă. Scopul acestui tratament este de a distruge metastazele microscopice reziduale.
Beneficiile metodei HIPEC sunt:
- Căldura facilitează penetrarea medicamentului în țesuturi;
- Căldura sporește efectul ucigător al agentului chimioterapeutic ales asupra celulelor canceroase;
- Căldura însăși are un efect antitumoral;
- Chimioterapia intraperitoneală poate fi răspândită în abdomen prin manipulare manuală, căldura contribuind la distribuirea uniformă a medicamentului pe toate suprafețele intraabdominale;
- În timpul HIPEC, efectele adverse ale medicamentului asupra rinichilor și producției de urină pot fi monitorizate și pot fi luate măsuri;
- În timpul HIPEC pot fi normalizați mulți parametri fiziologici ai pacientului (temperatura corpului, coagularea, hemodinamica etc.);
- În timpul HIPEC sunt eliminate mecanic celulele tumorale de pe suprafața intestinului subțire și prin straturile cheagurilor de fibrină.
Chimioterapia HIPEC face parte dintr-un tratament ce are loc în 3 faze. Prima data sunt îndepărtate toate țesuturile tumorale de la nivelul peritoneului și organelor, asigurându-se o citoreducție completă sau aproape completă. După care se va aplica chimioterapia HIPEC, urmată de o chimioterapie sistemică. Metoda HIPEC constă în introducerea a două tuburi de dren, înainte de a închide abdomenul, în cadranul abdominal inferior și în cadranul abdominal superior. Este asigurată o comexiune între cele două tuburi de dren și dispozitivul special care încălzește lichidul chimioterapeutic, iar în cadranele abdominale inferior și superior sunt plasate două sonde de temperatură, pentru a se monitoriza nivelul temperaturii. Aceste sonde garantează că, atâta timp cât se administrează chimioterapia, căldura rămâne constantă, la un nivel cuprins între 41 și 43 de grade. Durata chimioterapiei este de 60 de minute. Lichidul chimioterapeutic (3,5 litri) este administrat în abdomen, iar abdomenul este manipulat manual pe interior și clătinat din exterior pentru a permite lichidului chimioterapeutic să pătrundă în fiecare cavitate. La sfârșitul procedurii, lichidul din abdomen este extras și procesul este terminat.
Trio-ul „chirurgie citoreductivă + HIPEC + chimioterapie sistemică” este astăzi singura metodă de tratament care oferă o șansă de viață mai lungă (20-50%). Pentru mai multe informații despre procedură puteți intra în legătură cu unul dintre medicii specialiști.
Operație cancer stomac – tipuri de intervenții
Pentru o operație cancer stomac se va apela la gastrectomie parțială, pentru a îndepărta o parte a stomacului, sau gastrectomie totală, pentru îndepărtarea în întregime a stomacului.
În cazul ambelor tipuri de intervenții chirurgicale, medicul va îndepărta și ganglionii limfatici (ţesuturi cu rol în apărarea imunitară a organismului) care se află cel mai aproape de cancerul din stomac. Îndepărtarea acestora contribuie la prevenirea recidivei cancerului.
Gastrectomia parțială se realizează atunci când cancerul este localizat în partea inferioară a stomacului. Astfel, partea afectată va fi îndepărtată, stomacul căpătând dimensiuni mai mici. Partea superioară a stomacului nu va fi afectată, aceasta fiind partea în care esofagul intră în stomac.
Gastrectomia totală sau esofago-gastrectomie presupune îndepărtarea întregului stomac. Această intervenție se aplică atunci când cancerul este localizat în mijloc sau în partea superioară a stomacului. Atunci când tumora este aproape de capătul esofagului, la locul de joncțiune cu stomacul, există posibilitatea să se îndepărteze și o parte a esofagului.
Operație cancer stomac – apelează la serviciile clinicii Anadolu
Pentru cei care optează pentru operație cancer stomac, medicii din cadrul centrului medical Anadolu vă așteaptă pentru a vă oferi mai multe informații legate de această intervenție chirurgicală.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.
Centrul Medical Anadolu adoptă o abordare multidisciplinară în tratarea cancerului oferind servicii de diagnosticare şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.
Pentru fiecare pacient din cadrul Centrului Medical Anadolu, indicația chirurgicală este stabilită de o echipă multidisciplinară, nu doar de chirurgul oncolog.
În prezent, Centrul Medical Anadolu primește pacienți din peste 65 de țări din întreaga lume. Serviciile în stil boutique permit pacienților să se simtă bine primiți într-o țară străină și să fie în largul lor pe parcursul întregului proces. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două caracteristici majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine din Statele Unite, recunoscut la nivel mondial.