Știri

Procedura HOLEP în tratamentul măririi prostatei

Toți sunt curioși în privința asta, încercând să învețe ce este. Tot ce trebuie să știți despre HoLEP, o metodă de tratament care a început să fie aplicată în ultimii ani în special pentru hiperplazia benignă de prostată, se află în articolul nostru.

Centrul Medical Anadolu

Specialist Urologie
ELNUR ALLAHVERDIYEV, MD

„Prin principiul tăierii prostatei cu laser, HoLEP este o metodă în care sângerarea și alte riscuri legate de anestezie sunt mult mai puțin severe în comparație cu procedurile chirurgicale deschise.”

Prostata este un organ pe care fiecare bărbat trebuie să-l aibă și, ca fiecare organ din corpul nostru, este legată de un set de boli – și anume mărirea benignă sau malignă a prostatei sau infecția prostatică. Mărirea prostatei odată cu vârsta poate apărea spre exterior la unii bărbați și spre interior la alții. În mărirea exterioară, prostata nu provoacă probleme urinare, deoarece nu comprimă canalul urinar. In orice caz; dacă există o mărire în interior (spre canalul urinar), pacientul poate avea dificultăți la urinare. Acest lucru aduce probleme precum sânge în urină, dificultăți la urinare, pietre la vezică, infecție a tractului urinar și vezică urinară deformată Există mărirea prostatei? Cât de mare este? Efectuarea unei scanări USG este necesară pentru a identifica toate aceste probleme. În ceea ce privește tratamentul, vedem că HoLEP – o procedură chirurgicală cu laser – iese în prim-plan în special în ultimii ani. Urolog Dr. Elnur Allahverdiyev, MD de la Centrul Medical Anadolu împărtășește informații cheie despre această abordare de tratament, care prezintă pacienților avantaje semnificative.

Când ar trebui efectuat HoLEP?

În cazurile de mărire benignă a prostatei, nu trebuie făcut nimic atâta timp cât pacientul nu are simptome și dacă tratamentul medical este posibil, nu se preferă intervenția chirurgicală. Dacă mărirea prostatei provoacă pietre la vezica urinară, sânge în urină, malformații ale vezicii urinare sau discomfort severe de urinare, acești pacienți trebuie să fie supuși unei intervenții chirurgicale. Desigur, fiecare intervenție chirurgicală la prostată poate fi efectuată confortabil în timpurile actuale. Totuși, trebuie să avem în vedere că preferința metodei chirurgicale variază în funcție de diagnostic și starea generală de sănătate a pacientului.

La pacienții care primesc tratament medical, testul de uroflowmetrie, care măsoară debitul de urină al pacientului, este un punct cheie pentru evitarea potențialei pierderi de timp. Medicamentele care urmează să fie administrate asigură o îmbunătățire cu 25% a simptomelor pacientului cu privire la direcția fluxului de urină. Presupunând că debitul normal al pacientului ar trebui să fie de 15 sau mai mult, pe baza literaturii; dacă debitul de urină al pacientului este de 8 și când tratamentul medical îl îmbunătățește cu 25%, debitul de urină va ajunge la 12. Deoarece este încă sub 15, pacientul trebuie în mod clar să fie supus unei intervenții chirurgicale. Pe scurt, dacă starea pacientulului este bine evaluată și se ajunge la concluzia conform căreia tratamentul medical va rămâne insuficient, intervenția chirurgicală fără întârziere este cea mai corectă decizie. Când un pacient care urmează un tratament medical de 3 până la 5 ani atinge vârsta înaintată (70 de ani sau mai mult), el poate pierde șansa de a fi supus unei intervenții chirurgicale din cauza afecțiunilor medicale generale și poate ajunge cu un cateter.

Pe baza literaturii de specialitate, chirurgia deschisă este recomandată pentru prostatele cu o greutate de peste 80 de grame; Procedurile TUR-P sunt efectuate pentru prostatele sub 80 de grame în greutate. HoLEP este destul de promițător pentru acești pacienți. În această metodă bazată pe tăierea prostatei cu laser, mai puține sângerări și riscuri mai puțin severe legate de anestezie reprezintă un avantaj semnificativ.

Cum este HoLEP avantajos?

3 motive puternice pentru HoLEP în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată:

1. Sângerare minimă, recuperare mai rapidă

La pacienții cu hiperplazie benignă de prostată, în cazul unei intervenții chirurgicale cu laser HoLEP se constată un risc minim de sângerare şi se obține o îmbunătățire postoperatorie mult mai rapidă.

2. Aplicabilitate pentru fiecare pacient

HoLEP poate fi efectuat pe fiecare pacient diagnosticat cu mărirea prostatei. Prostatele deosebit de mari sunt adecvate pentru HoLEP, deoarece rezultatele sunt mult mai sigure în comparație cu procedurile chirurgicale deschise. In orice caz; țesutul îndepărtat nu poate fi trimis la patologie în această metodă. Cu toate acestea, trimiterea țesutului îndepărtat la patologie este o chestiune semnificativă în unele cazuri, deoarece cancerul poate fi specificat în țesutul trimis la patologie chiar dacă nu există nicio indicație în genetica familiei. În acest moment, tehnica TUR-P este importantă pentru țesuturile trimise spre evaluare patologică.

3. Utilizare pe scară largă

HoLEP poate fi utilizat în afara prostatei. Holmium este un tip de laser și HoLEP înseamnă în cele din urmă utilizarea laserului holmium în prostată. Laserul este o tehnică foarte comună în chirurgia pentru tratamentul calculilor. Este o tehnică preferată pentru tumorile endoscopice ale tractului urinar și pentru deschiderea stricturilor în unele cazuri. Se efectuează și în cancerele de prostată, dar nu este foarte frecventă.

Durata procedurii

Operațiile la prostată durează în medie 40 până la 60 de minute. Durata HoLEP variază în funcție de dimensiunea prostatei. Dacă prostata este cu adevărat mare, zona care trebuie curățată este, de asemenea, destul de mare, ceea ce înseamnă că procedura poate dura puțin mai mult.

Cum este detectată prezența cancerului în mărirea prostatei?

Nu orice caz de mărire a prostatei reflectă existenta cancerului de prostată și nu orice caz de mărire a prostatei crește riscul de cancer de prostată. Cel mai comun indicator pentru cancerul de prostată astăzi este testul PSA. In orice caz; în timp ce creșterea PSA indică cancer de prostată, acest lucru nu înseamnă întotdeauna că există cancer de prostată. Trebuie să țineți cont de actul sexual, călătoriile lungi pe scaun, traumatismele în regiunea prostatei (călărie, ciclism etc.), predispoziția genetică, infecția și mărirea benignă pot determina o creștere a PSA.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions