Știri

Radioterapia ca tratament pentru cancerul de sân

de Prof. Dr. Metin Çakmakçı Specialist Chirurgie Generală şi Director al Centrului de Sănătate a Sânilor

Radioterapia reprezintă utilizarea medicală a radiației cu ionizare asupra tumorilor maligne și unele afecțiuni benigne. Radioterapia utilizează doze controlate de radiaţie pentru a distruge celulele canceroase. Aproximativ 60-80% dintre toți pacienții care au cancer, pe parcursul afecțiunii sunt expuși la radioterapie cel puțin o dată. În anumite cazuri, este suficientă folosirea acesteia ca tratament exclusiv și curativ.
Radioterapia este utilizată în tratamentul diferitelor tipuri de cancer, între care și cancerul de sân.


Cancer la sân – simptome

Cel mai important este ca acest tip de cancer să fie depistat la timp. De aceea, cunoașterea simptomelor cancerului de sân este vitală mai ales pentru femeile care fac parte din categoriile de risc.
Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate. Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un cadru medical cu experiență în diagnosticarea bolilor de sân.

Cancerul de sân nu este dureros, deci nu trebuie aşteptată apariţia unei dureri pentru a consulta medicul. De fapt, multe femei sănătoase descoperă că sânii lor sunt plini de noduli înaintea unui ciclu şi că unele tipuri de excrescenţe mamare benigne sunt dureroase.

Fiecare femeie ar trebui să știe care sunt semnele și simptomele cancerului la sân, iar atunci când descoperă o anomalie, să meargă pentru investigații medicale la un medic specializat în afecțiunile sânilor.

Radioterapia în cancerul de sân

Radioterapia este indicată atât înainte de intervenția chirurgicală, cu scopul de a reduce dimensiunea tumorii, cât și după operația de mastectomie, care, alături de chimioterapie, are rolul de a distruge celulele canceroase ce nu pot fi văzute cu ochiul liber în timpul operației, ci pot fi detectate doar printr-o analiză histopatologică locală.
Tratamentul standard în cancerul de sân presupune efectuarea radioterapiei după intervenția chirurgicală cu ajutorul unei aparaturi de iradiere cu energii înalte pe două câmpuri tangenţiale opuse. Tipul de radioterapie pe care îl veţi urma depinde de tipul de cancer de care suferiți.

Radioterapia în cancerul la sân poate avea:


– intenție curativă (în cancerul de sân limitat loco-regional);
– scop paliativ (în cancerele mamare avansate sau metastazate).

Indicațiile de radioterapie în cancerul mamar includ:


– Carcinoamele non-invazive tratate prin intervenții chirurgicale limitate (chirurgie conservatoare a sânului);
– Carcinoame invazive tratate prin intervenții chirurgicale limitate (chirurgie conservatoare a sânului);
– Radioterapia post-masectomie este recomandată pacienților cu patru sau mai mulți ganglioni axilari invadați sau cu tumori T3-T4 indiferent de statusul ganglionar.
– Margini de rezecție pozitive (daca nu se poate efectua re-excizia);
– Radioterapia preoperatorie recomandată în cazurile avansate locoregional, inoperabile dupa tratamentul sistemic neoadjuvant (preoperator);
– Radioterapia exclusivă în cazurile cu contraindicații pentru chirurgie și chimioterapie;
– Radioterapia paliativă este indicată în cazurile în care există metastaze la distanța (osoase, cerebrale etc.), sau în cazurile avansate locoregional în care nu se poate aplică un protocol.

Stadializarea cancerului mamar

După stabilirea diagnosticului de cancer, urmează determinarea gradului de răspândire a bolii. Această etapă este foarte importantă, deoarece tratamentul propus şi recomandările pentru recuperare depind de stadiul neoplasmului. Stadializarea are loc după anumite norme şi foloseşte trei noţiuni cheie, care servesc drept criterii decisive.Ţinând cont de această stadializare, dar şi de alţi factori cum ar fi: vârsta, starea generală de sănătate, bolile asociate, instalarea menopauzei, se decide un anumit tip de tratament. Utilizarea unui program de tratament potrivit face mai puţin probabilă trecerea cancerului de la un stadiu la altul.


Centrul Medical Anadolu tratează paciente cu cancer la sân din întreaga lume

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă femeile, motiv pentru care autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să devină un obicei constant în viața oricărei femei.
În Centrul Oncologic de la Centrul Medical Anadolu, pacienții beneficiază de o serie de teste ce îi permit medicului să ofere un diagnostic complet, prin combinarea disciplinelor ce sunt parte din oncologia medicală: oncologie radiologică, medicină nucleară și biochimie.

Medicii oncologi de la Centrul Medical Anadolu sunt pionieri în utilizarea acestor tehnici în sectorul de radioterapie oncologică. Focusul principal al experților în radioterapia oncologică este să utilizeze tehnica aleasă cât mai bine în folosul pacientului. Asta înseamnă că doza de radiații asupra zonei tumorale trebuie să fie setată pentru distrugerea celulelor canceroase, dar cu risc minim asupra țesuturilor sănătoase, pentru a nu cauza efecte negative pe termen lung.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions