Știri

Terapia radionuclidică în tratarea cancerului

de Kezban Berberoğlu, Dr. SERVICII DIAGNOSTICARE – MEDICINĂ NUCLEARĂ

A avea o boală în stadiu avansat nu înseamnă întotdeauna că boala este în stadiul final. Deoarece majoritatea tumorilor neuroendocrine sunt tumori cu dezvoltare relativ lentă, pacienții pot supraviețui ani de zile cu ajutorul tratamentelor adecvate. Spre exemplu, terapia cu radionuclizi este o alternativă, uneori complementară, în încercarea de a reduce durerea intensă și de nesuportat provocată de metastazele osoase.

Cum funcționează terapia radionucleară

Înainte de a fi supus terapiei radionucleare, veți fi supus imaginilor corporale pentru a se cartografia locația celulelor canceroase și posibilele metastaze. Echipa de medici care se ocupă de pacient, va pregăti tipul și doza de medicamente radioizotopice (care conțin compuși radioactivi) care sunt adaptate condiției fizice.

După ce veți fi pregătit pentru a începe procedura, medicamentul se va injecta direct în venă. În câteva minute, acest medicament va ajunge în locația celulei canceroase vizate.

În timpul tratamentului, trebuie să fiți izolat într-o cameră specială și să fiți spitalizat astfel încât mediul înconjurător să nu fie poluat, până când nivelurile de material radioactiv sunt sub limite rezonabile. În timpul tratamentului, poate fi necesar să purtați o mască sau alt echipament de protecție care să împiedice radiațiile să afecteze alte părți ale corpului.

Indicații pentru terapia radionuclidică

Terapia radionuclidică se folosește pentru tratamentul metastazelor – în cancerele de prostată, cancere mamare, pulmonare sau osteosarcom. Cu toate acestea, cercetătorii dezvoltă și testează noi terapii cu radionuclizi vizați pentru a trata o varietate de alte tipuri de cancer.

Este mai eficientă terapia radionucleară decât chimioterapia?

Terapia radionucleară și chimioterapia funcționează diferit. Chimioterapia folosește medicamente speciale destinate să vizeze și să distrugă celulele canceroase care se răspândesc rapid în organism. Însă, medicamentele pentru chimioterapie pot ucide și celulele sănătoase ale organismului. De aceea, chimioterapia presupune de obicei o varietate de efecte secundare, de la căderea părului la apariția unor probleme digestive.

Galiu-68 PSMA PET-CT

Este cea mai de succes tehnologie imagistică actuală utilizată pentru a evalua răspândirea cancerului de prostată la alte organe sau țesuturi. Agentul specific prostatei numit PSMA se leagă de radioizotopul de galiu-68 și este administrat pacientului intravenos pentru a se efectua imagistica PET-CT. Galiul-68 PSMA se leagă de unele molecule speciale din celulele canceroase de prostată și permite vizualizarea țesuturilor canceroase.
În această metodă de investigație, radiațiile sunt în doze extrem de mici.

Terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici (PRRT)

”Terapia cu radionuclizi a receptorilor peptidici” (PRRT) este o terapie din ce în ce mai utilizată la pacienții cu tumori neuroendocrine. Scopul acestei terapii este de a reduce dimensiunea tumorii și de a opri creșterea celulelor tumorale. În acest context, atât progresia bolii poate fi controlată, dar va fi posibilă și ameliorarea simptomelor avansate ale bolii, cum ar fi durerea osoasă difuză și oboseala. Această terapie se administrează de obicei atunci când boala progresează, se răspândește sau când efectele secundare ale altor terapii nu pot fi tolerate de pacient.

La Anadolu tratăm cancerul într-un cadru multidisciplinar

Centrul Medical Anadolu este unul dintre cele mai bune spitale din lume pentru tratamentul, diagnosticarea și prevenția cancerului.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional. Prin urmare, echipa noastră multidisciplinară vă oferă cea mai potrivită opțiune pentru a trata cancerul. În cadrul Centrului Oncologic există o bună colaborare între mai multe discipline, printre care radiologia, medicina nucleară, patologia, oncologia şi chirurgia plastică şi reconstructivă, prin care se implementează o abordare multidisciplinară în etapele de diagnosticare şi tratament. Această abordare multidisciplinară asigură etapa de follow-up a pacienților noștri şi facilitarea procesului printr-o îngrijire medicală adecvată, concomitent cu consolidarea relaţiei pacient – medic.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions