Știri

Tratamente cu radiații inteligente: Tratamente cu radionuclizi

de Kezban Berberoğlu, Dr. SERVICII DIAGNOSTICARE – PATOLOGIE

Odată cu creșterea prevalenței cancerului, ce reprezintă una dintre cele mai necruțătoare boli ale epocii noastre, apar tratamente noi, mult mai eficiente. „Tratamentele cu radionuclizi” reprezintă unele dintre cele mai importante tratamente împotriva cancerului. Pacienții diagnosticați cu cancer de prostată și tumori neuroendocrine pot fi tratați cu cele mai moderne metode de tratament țintit utilizând materiale radioactive marcate cu radiații. Radiația marcată cu substanța care vizează țesutul tumoral se administrează intravenos, apoi se deplasează la toate celulele tumorale din corp și le distruge. La fel ca radioterapia, acest tratament oferă posibilitatea distrugerii tumorii cu radiații interne. Cu această metodă, care este un tratament țintit, celulele sănătoase din corp nu sunt deteriorate, calitatea vieții pacientului nu este afectată și durata de viață este prelungită. Putem numi acest tratament „radioterapie inteligentă” pentru că se concentrează pe distrugerea tumorilor fără a leza țesuturile și organele sănătoase.

Kezban Berberoğlu, MD, specialist în medicină nucleară la Centrul Medical Anadolu, a răspuns la câteva întrebări importante despre tratamentele cu radionuclizi.

Ce reprezintă terapia cu radionuclizi?

„Terapia cu radionuclizi” poate fi definită pe scurt ca tratamentul administrat cu substanțe care transmit radiații. Aceste tratamente fac o diferență foarte importantă pentru recuperarea pacienților în tratamentul bolilor precum cancerul de prostată și tumorile neuroendocrine. Reprezintă o metodă de tratament suplimentară, diferită de chimioterapie și radioterapie.

În Departamentul de Medicină Nucleară, folosim agenți radioactivi pentru a diagnostica bolile. Aceștia sunt agenți radioactivi, cum ar fi tehneziu 99m și fluor18. La această parte radioactivă adăugăm agenți specifici organelor respective. De exemplu, adăugăm un agent osos specific pentru scintigrafia osoasă sau, dacă dorim să vizualizăm tumora, adăugăm o substanță precum glucoza care intră în tumoră. In patologia oncologică, de cele mai multe ori, examenul PET-CT se efectuează cu 18F-FDG. Doza de radiofarmaceutic administrată este calculată în funcție de greutatea corporală, iar scanarea se efectuează la 60-75 min post-injectare.

Folosim acest agent pentru multe tipuri de cancer, este o metodă specificată în liniile directoare. Însă, deși știința medicală avansează se dovedește că nu se pot vizualiza bine anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată. În studii, vedem că imagistica efectuată cu un agent specific prostatei marcat cu Gallium 68, unde putem vizualiza cancerul de prostată, diagnostica și stadiul bolii și arăta răspunsul bolii la tratament. La fel, pentru tumorile neuroendocrine, un alt tip de tumoare pentru care metoda FDG PET-CT nu este foarte potrivită, atunci când legăm Gallium 68 cu agentul Dota specific acestei tumori, a apărut o metodă imagistică foarte fiabilă. Folosind aceste metode în practica noastră de rutină din clinica noastră, putem aduce o contribuție semnificativă pacienților.

Este foarte important să vizualizăm bolile folosind materiale radioactive adecvate, deoarece putem trata boala marcând-o cu radiații și administrând intravenos radiații marcate vizate. Acești agenți de imagini poartă denumirea de agenți „teranostici” în medicină.

Medicina este în continuă transformare și e mereu adaptată timpurilor moderne. Prin urmare, putem vorbi despre o nouă eră în domeniul medical. Cu alte cuvinte, în boli precum cancerul de prostată sau tumorile neuroendocrine, acum putem diagnostica și stadializa boala pentru a vedea răspunsul la tratament prin imagistica PET-CT prin intermediul agenților corespunzători. O altă informație importantă dată de acești agenți teranostici este că ne arată dacă aceste boli pot fi tratate cu radiații special marcate pentru ei. Putem vedea în prealabil dacă tratamentul care trebuie administrat va fi benefic pentru pacient sau nu. Dacă vom putem vedea leziunile și vom putem identifica celulele canceroase în imaginea pre-tratament PET-CT Gallium-68, terapia cu radionuclizi va putea fi utilizată.

Ce agenți sunt disponibili pentru tratament?

Există doi agenți radioactivi pentru tratament. Una este Lutetium-177 și cealaltă este Actinium 225. Ambele pot fi utilizate în tratamentul cancerului. Actinium 225 furnizează energie alfa pură tumorii. Luteciul intră în celula tumorală cu energia sa beta. Ambii agenți radioactivi deteriorează ADN-ul celulei tumorale și provoacă moartea celulei tumorale. Este posibil să se descrie această metodă de tratament ca „radioterapie internă”. Cea mai bună parte a acestui tratament este că agentul radioactiv vizează și distruge doar tumora și provoacă leziuni minime țesuturilor și organelor din jur. Putem spune că tratamentele cu radionuclizi sunt terapii inteligente și direcționate. Oamenii sunt externați în aceeași zi sau a doua zi după aceste tratamente și nu emit o cantitate semnificativă de radiații în mediul înconjurător.

Când se utilizează aceste tratamente?

Tratamentele cu radionuclizi sunt de fapt metode utilizate atunci când radioterapia și chimioterapia nu sunt eficiente. De fapt, tratamentele sunt complementare. Având o abordare multidisciplinară, adică într-un mediu în care multe ramuri sunt împreună și susținute între ele, programul de tratament este evaluat. Afirmația „administrarea tratamentului ca ultimă opțiune” nu este corectă. Tratamentele administrate la momentul potrivit au o rată de succes mai mare.

Cât de utilizate sunt tratamentele cu radionuclizi?

Pe măsură ce publicațiile privind succesul tratamentelor cresc, frecvența lor de administrare crește. Vedem că succesul tratamentului este mai mare în rândul echipele cu cultură de lucru experimentată și multidisciplinară. Efectuarea unei planificări specifice pacientului și o urmărire adecvată crește succesul tratamentului.

Cine este eligibil pentru acest tratament?

Aceste tratamente sunt pentru pacienții diagnosticați cu cancer de prostată metastatic rezistent la hormoni și tumori neuroendocrine. Prin aceste tratamente, vedem că, de exemplu, pacienții cu cancer de prostată metastatic care anterior nu răspund la tratament, prin această metodă răspund la tratament și durerea resimțită este mult redusă. Întrucât nu există efecte secundare între timp, pacienții se simt confortabil, în special pacienții vârstnici. Suntem fericiți să putem oferi acest tip de tratament inovator și să tratăm pacienții după ce aceștia au încercat deja tratamente ineficiente care au avut efecte secundare.

În câte cicluri se administrează tratamente cu radionuclizi?

Doza de radiații pe care trebuie să o administrăm pentru a înlătura complet cancerul este prea mare. Atunci când se administrează doze mari de radiații, celulele normale mor și ele, deci nu se poate face totul dintr-o dată. Prin urmare, administrăm aceste tratamente în 4 până la 6 cicluri la fiecare 2 luni. Folosind această metodă, care oferă un proces de tratament confortabil pentru pacienții noștri cu posibilități reduse de efecte secundare în timpul tratamentului și răspunsuri favorabile, putem aduce contribuții semnificative la tratamentul pacienților.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions