Știri

Tratamente cu radionuclizi

Tratamentele-cu-radionucliziTratamente cu radionuclizi

PET/CT cu galiu-68 PSMA este cea mai de succes tehnologie imagistică actuală utilizată pentru a evalua răspândirea cancerului de prostată în alte organe sau țesuturi.

Galațiu-68 PSMA PET/CT

Este cea mai de succes tehnologie imagistică actuală utilizată pentru a evalua răspândirea cancerului de prostată la alte organe sau țesuturi. Substanța specifică prostatei numită PSMA este legată cu radioizotopul galiu 68 și administrată pacientului pe cale intravenoasă, iar imagistica se realizează cu un dispozitiv PET/CT. PSMA cu galiu 68 se leagă de unele molecule speciale din celula cancerului de prostată și permite evidențierea țesuturilor canceroase. Prin această metodă, pacienților nu li se administrează radiații foarte mari.

 

Care este procesul de procesare PET/CT cu galiu-68 PSMA?

Examinarea necesită o planificare cu o zi înainte. Din acest motiv, lucrăm pe bază de programare. Există o perioadă de așteptare de 45-60 de minute după ce medicamentul este administrat intravenos. Timpul de fotografiere în interiorul aparatului este de aproximativ 20 de minute și nu trebuie să vă mișcați în această perioadă. Poate dura în total 2-3 ore în Departamentul de Medicină Nucleară. Se recomandă să beți multă apă înainte și după examinare. Deoarece radiațiile vor rămâne în organism pentru o perioadă de timp (8-12 ore) după examinare, este necesar să păstrați o distanță, în special față de femeile însărcinate și copii.

 

PET/CT cu galiu-68 DOTATAT

Este cea mai avansată tehnologie care poate fi utilizată în diagnosticarea tumorilor neuroendocrine. Pe suprafața celulelor tumorilor neuroendocrine există un receptor special (proteină de detecție) numit “somatostatină”. DOTATAT este un compus peptidic care se poate lega de acești receptori. Atunci când este combinat cu o substanță radioactivă numită “galiu-68” și administrat pacientului, țesuturile care conțin celule tumorale pot fi imaginate cu mare precizie cu ajutorul dispozitivului PET/CT. În cadrul acestei metode, pacientului nu i se administrează o doză mare de radiații.

 

Tratamentul cu LUTECIUM-PSMA

Tratamentul cu lutețiu-PSMA (177Lu-PSMA) este un tratament cu radionuclizi a cărui utilizare crește pe zi ce trece în cazul pacienților cu cancer de prostată avansat. Scopul acestui tratament este de a reduce dimensiunea tumorii și de a opri proliferarea celulelor tumorale. În acest context, progresia bolii poate fi controlată și este posibilă calmarea simptomelor bolii avansate, cum ar fi durerile osoase generalizate și oboseala. Acest tratament este de obicei necesar atunci când boala progresează, se răspândește sau când se face chimioterapie etc. Este utilizat atunci când efectele secundare ale altor tratamente, cum ar fi tratamentul, nu pot fi tolerate de pacient.

 

Este tratamentul cu LUTECIUM-PSMA sigur?

Radiațiile utilizate în acest tratament sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase. PSMA injectat în organism se deplasează spre tumoare și țintește celulele canceroase. În afară de celulele canceroase de prostată, PSMA se găsește, de asemenea, în țesuturi precum glandele salivare, glandele lacrimale și rinichi. Prin urmare, aceste țesuturi pot fi, de asemenea, expuse la radiații. Cu toate acestea, acest efect este redus și, deoarece PSMA aderă direct la celulele canceroase, nu prezintă efectele secundare distructive ale chimioterapiei. La unii pacienți pot fi observate efecte secundare, cum ar fi uscăciunea gurii, oboseala temporară sau scăderea temporară a valorilor sanguine. Aceste efecte pot fi controlate cu ajutorul analizelor de sânge efectuate la intervale regulate după tratament. În plus, pacienții care pot fi expuși la efecte secundare pot fi identificați prin teste înainte de a se lua o decizie de tratament. Efectele secundare sunt menținute la cel mai scăzut nivel posibil datorită strategiilor de tratament personalizate, specifice fiecărui pacient, susținute de rezultatele testelor și de studiile de dozimetrie.

 

Tratamentul cu LUTECIUM-DOTATAT

Tratamentul cu Lutețiu-Octreotidă, [Lutețiu-DOTATAT (177Lu-DOTATAT)] este un tratament din ce în ce mai frecvent în cazul pacienților cu cancer neuroendocrin avansat. O altă denumire este “terapia cu radionuclizi cu receptori peptidici” (PRRT). Scopul acestui tratament este de a reduce dimensiunea tumorii și de a opri proliferarea celulelor tumorale. În acest context, progresia bolii poate fi controlată și este posibilă calmarea simptomelor avansate ale bolii, cum ar fi durerile osoase răspândite și oboseala. Acest tratament este utilizat, de obicei, atunci când boala progresează, se răspândește sau când efectele secundare ale altor tratamente nu pot fi tolerate de pacient.

 

Este tratamentul cu LUTESIUM-DOTATAT sigur?

Radiațiile utilizate în tratamentul cu Lutețiu-Octreotidă sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase. Moleculele inteligente care vizează receptorii somatostatinei injectate în organism țintesc celulele canceroase în timpul călătoriei lor spre tumoare. În afară de celulele canceroase, receptorii de somatostatină se găsesc în multe organe diferite. Prin urmare, aceste țesuturi pot fi, de asemenea, expuse la radiații. Cu toate acestea, acest efect este la un nivel scăzut și nu prezintă niciunul dintre efectele secundare distructive ale chimioterapiei, deoarece moleculele inteligente aderă direct la celulele canceroase.  La unii pacienți pot fi observate efecte secundare sub forma unei scăderi temporare a valorilor sanguine. Aceste efecte pot fi controlate cu ajutorul analizelor de sânge efectuate la anumite intervale de timp în perioada post-tratament. În plus, pacienții care sunt susceptibili de a fi expuși la efecte secundare pot fi identificați prin teste efectuate înainte de luarea deciziei de tratament. Strategiile de tratament personalizate, specifice pacientului, susținute de rezultatele testelor și de studiile de dozimetrie, garantează că efectele secundare sunt reduse la minimum.

Terapia cu radiu

Terapia cu radiu este o formă de tratament utilizată la pacienții la care cancerul de prostată a făcut metastaze sau s-a răspândit la nivelul sistemului osos și al oaselor.  Scopul acestui tratament este de a distruge celulele canceroase din oase, astfel încât tumorile să se micșoreze sau chiar să dispară. Pe lângă efectul terapeutic, este utilizat și pentru a reduce durerea provocată de metastazele osoase.

 

 

Este terapia cu radium sigură?

Deoarece nivelul energetic al radiațiilor utilizate în radioterapie este foarte ridicat, puterea sa distructivă este foarte mare. Cu toate acestea, aceste radiații de tip alfa pot parcurge o distanță foarte scurtă datorită naturii lor. Ceea ce se înțelege aici prin distanță scurtă este o lungime care este de mărimea a 2 până la 10 celule. Datorită acestor proprietăți, radiațiile de tip alfa distrug celulele canceroase din oase, în timp ce nu afectează celulele normale sănătoase. Efectele secundare după tratament sunt rare și apar de obicei sub forma unei scăderi temporare a valorilor din sânge. Din acest motiv, pacienții trebuie să fie verificați la intervale regulate după tratament.

 

Terapia cu Actinium

Ac-225 PSMA este numele substanței radioactive administrată pacientului în terapia alfa țintită în cancerul de prostată. Este un tratament care poate fi utilizat la pacienții cu cancer de prostată avansat metastatic. Scopul acestui tratament este de a reduce dimensiunea tumorii, de a opri proliferarea celulelor tumorale și de a distruge celulele tumorale. Terapiile cu radionuclizi sunt preferate în tratamentul cancerului de prostată atunci când boala progresează, se răspândește sau când alte tratamente, cum ar fi chimioterapia etc., sunt ineficiente sau când efectele secundare ale acestora nu pot fi tolerate de pacient.  Ca o abordare generală, prima alegere pentru pacienții pentru care se decide un tratament cu radionuclizi este tratamentul cu Lutețiu-PSMA. Lutețiu-PSMA este o metodă de tratament care a fost aplicată la mii de pacienți în lume și în Turcia. Principalele obiective ale tratamentului LUTI-PSMA sunt reducerea simptomelor, prelungirea speranței de viață și îmbunătățirea calității vieții. Cu toate acestea, la unii pacienți, în ciuda tratamentului cu LUTIUM-PSMA, este posibil să nu existe niciun răspuns la tratament sau răspunsul bolii la tratament poate fi inadecvat. Boala poate chiar să continue să progreseze în ciuda tratamentului.  În acest grup de pacienți, s-a demonstrat în literatura medicală că terapia alfa țintită cu Actinium-225-PSMA dă rezultate mult mai bune la tot mai mulți pacienți.

 

Este terapia cu actinium sigură?

Radiațiile utilizate în terapia cu Actinium (Ac-225) sunt concepute pentru a distruge celulele canceroase. PSMA injectată în organism țintește celulele canceroase în timpul călătoriei sale către tumoare. În afară de celulele canceroase de prostată, PSMA se găsește, de asemenea, în țesuturi precum glandele salivare, glandele lacrimale și rinichii. Prin urmare, aceste țesuturi pot fi, de asemenea, expuse la radiații. Cu toate acestea, acest efect este foarte scăzut și, deoarece PSMA aderă direct la celulele canceroase, nu prezintă niciunul dintre efectele secundare distructive ale chimioterapiei.  La unii pacienți pot fi observate efecte secundare, cum ar fi uscăciunea gurii, oboseala temporară sau scăderea temporară a valorilor sanguine. Aceste efecte pot fi controlate prin analize și examinări periodice ale sângelui în perioada post-tratament.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions