Știri

Ultrasonografia endobronșică – diagnosticul și stadializarea într-o singură ședință!

Ultrasonografia endobronșică (EBUS) este o metodă de diagnostic cu un risc scăzut de complicații. Cu toate acestea, ceea ce îl face diferit este faptul că este posibilă atât diagnosticarea, cât și stadializarea cancerului pulmonar în același timp, într-o singură ședință, făcând astfel ca pacientul să nu piardă timp prețios.

Ultrasonografia endobronșică (EBUS) în cancerul pulmonar

Conf. Univ. Dr. Tayfun Çalıșkan Specialist În Bolile Toracice din Centrul Medical Anadolu explică cum se efectuează Ultrasonografia endobronșică (EBUS) în cancerul pulmonar:

“EBUS, care se efectuează de cele mai multe ori pe cale orală sub anestezie generală pentru confortul pacientului, este un dispozitiv utilizat în diagnosticul cancerului pulmonar obținut prin combinarea bronhoscopiei flexibile și a ultrasunetelor. De asemenea, are un Doppler, adică o funcție care arată vasele de sânge.”

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în țara noastră și în lume, unde diagnosticarea precoce este foarte importantă pentru o speranță de viață lungă. În ciuda faptului că acest tip de cancer se diagnostichează din timp, mulți pacienți fumători se pot adresa târziu medicului, atribuind fumatului afecțiunile, cum ar fi expectorația și tusea.

În perioada pandemiei, mulți pacienți nu au mers la medic, crezând că astfel de simptome sunt legate de boala COVID-19. Pe de altă parte, există și pacienți la care sunt detectate tumori în tomografiile efectuate cu suspiciune de COVID-19. La unii pacienți, o proliferare excesivă de celule anormale în plămâni poate fi detectată în timpul screening-ului de rutină.

Screeningurile sunt foarte importante, deoarece în special persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani care au fumat un pachet de țigări în fiecare zi timp de 20 de ani li se recomandă să facă cel puțin o dată o tomografie pulmonară cu doză mică, chiar dacă nu prezintă simptome. Pentru că, așa cum am menționat la început, este important să depistați cancerul pulmonar într-un stadiu incipient și să începeți tratamentul corespunzător fără a pierde timp.

Am dorit să cunoaștem procesul de diagnosticare a cancerului pulmonar și metoda ultrasonografiei endobronșice (EBUS), care se evidențiază printre metodele aplicate în acest proces, îndeaproape cu Specialistul În Boli Toracice Conf. Univ. Dr. Tayfun Çalıșkan din Centrul Medical Anadolu;

ULTRASONOGRAFIA ENDOBRONȘICĂ ÎN DIAGNOSTICUL CANCERULUI PULMONAR

Există mai multe metode utilizate în prezent pentru diagnosticarea cancerului pulmonar. Cea mai frecvent utilizată metodă este “bronhoscopia flexibilă”, în care căile respiratorii din plămâni sunt vizualizate, examinate și supuse unei biopsii cu ajutorul unui tub subțire, luminat, care poate fi îndoit. La unii pacienți, biopsiile ghidate prin tomografie pot fi efectuate din exterior, adică prin peretele toracic cu un ac, în timp ce la alți pacienți pot fi efectuate biopsii ghidate prin ultrasunete. Cu toate acestea, subiectul articolului nostru este ultrasonografia endobronșică (EBUS), care oferă un diagnostic mai rapid și este utilizată în unele centre din Turcia, deși nu este foarte frecventă.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ METODA CARE URMEAZĂ SĂ FIE UTILIZATĂ ÎN DIAGNOSTIC?

De asemenea, devine foarte important să se decidă care dintre metodele de diagnosticare să fie utilizate pentru pacient. Atunci când se decide ce metodă de diagnosticare se alege, rata de succes a diagnosticului și riscul scăzut de complicații sunt doi factori foarte importanți. Alegerea celei mai precise metode de diagnosticare în funcție de stadiul bolii și de caracteristicile generale ale tumorii are o valoare vitală în ceea ce privește stabilirea unui diagnostic cât mai curând posibil. În plus, experiența specialistului care va lua și va pune în aplicare decizia este un alt punct critic. În acest proces, este important să se evalueze efectele secundare minime și riscul minim pentru a nu se pierde timp, care este foarte valoros pentru pacient.

După diagnosticarea prin bronhoscopie sau biopsie ghidată prin tomografie, este necesară stadializarea, adică determinarea extensiei cancerului, înainte de a începe tratamentul cancerului pulmonar. Prin urmare, în cazul în care ecografia endobronșică nu este disponibilă, se efectuează o mediastinoscopie sub anestezie generală pentru a preleva probe din ganglionii limfatici mediastinali afectați de cancer.

Mediastinoscopia este o procedură efectuată prin gât pentru a preleva probe din ganglionii limfatici, dar nu este o procedură recomandată inițial din cauza riscului de complicații. În plus, riscurile de complicații ale mediastinoscopiei sunt mult mai mari decât cele ale ultrasonografiei endobronșice și poate fi efectuată doar o singură dată. Cu alte cuvinte, este foarte dificil să se repete procedura de mediastinoscopie; cu toate acestea, EBUS poate fi aplicat cu ușurință unui pacient din nou.

Din punct de vedere al costurilor, EBUS este o metodă mai rentabilă decât mediastinoscopia. Dacă este posibil, ultrasonografia endobronșică este prima metodă de diagnostic și de stadializare care trebuie recomandată. Avantajele sale importante sunt riscul mai mic de complicații și capacitatea de a oferi diagnostic și stadializare în același timp, într-o singură ședință.

De exemplu, dacă un pacient are o tumoare în partea exterioară a plămânului, dimensiunea acesteia este mai mică de 3 cm și nu există o răspândire a tumorii la un alt organ, ceea ce numim metastază la distanță, tratamentul recomandat pacientului va fi o intervenție chirurgicală, fără un diagnostic suplimentar. Cu toate acestea, dacă tumora este mai mare și localizată central, se recomandă EBUS. În plus, pacienții cu ganglioni limfatici mediastinali patologici detectați prin tomografie computerizată pulmonară sau tomografie cu emisie de pozitroni/tomografie computerizată (PET/CT) ar trebui să fie analizați prin EBUS.

CUM ESTE APLICATĂ METODA EBUS?

EBUS este o metodă de imagistică obținută prin combinarea bronhoscopiei și a ultrasonografiei, care se efectuează de obicei sub anestezie generală prin gură pentru confortul pacientului. În această metodă, care se bazează pe intrarea în gură cu o cameră și prelevarea unei bucăți de probă printr-un ac mic care iese din vârful dispozitivului, se vizualizează ganglionii limfatici mediastinali sau, uneori, o leziune masivă, nu bronhiile, și se prelevează o bucată pentru examinare. Metoda are, de asemenea, o funcție de ultrasonografie doppler. În timp ce vizualizează ganglionii limfatici, acesta vizualizează și vasele din apropiere, prevenind astfel deteriorarea structurilor vasculare. În timp ce procesul de diagnosticare și stadializare ulterioară poate depăși 30 de zile cu metoda bronhoscopică, diagnosticarea și stadializarea bolii prin metoda EBUS durează doar 2 zile. De fapt, cu metoda de examinare rapidă la fața locului (ROSE, rapid on-site examination) a probelor de biopsie prelevate în timpul procedurii în spitalul nostru, rezultatul biopsiei poate fi aflat imediat ce procedura s-a încheiat.

Durata EBUS variază în funcție de faptul că procedura este efectuată sub anestezie generală sau locală. Cu toate acestea, durează în medie 20-30 de minute, iar pacientul se poate întoarce acasă în aceeași zi.

ESTE POSIBILĂ APLICAREA ÎN CAZUL FIECĂRUI PACIENT?

Putem spune că EBUS este utilizat în diagnosticarea și stadializarea cancerului pulmonar, precum și în diagnosticarea unor boli precum limfomul și tuberculoza (tuberculoza), care implică în special ganglionii limfatici. În plus față de biopsia ganglionilor limfatici, se utilizează și pentru biopsia leziunilor pulmonare. Din nou, este o metodă care este, de asemenea, utilizată în investigarea metastazelor datorate altor tipuri de cancer decât cancerul pulmonar și în cazul necesității de re-biopsie pentru noi examinări genetice avansate la pacienții cu cancer pulmonar în stadiu avansat care nu răspund la chimioterapie și în determinarea recidivelor cancerului pulmonar. Desigur, nu este corect să spunem că “se aplică la fiecare pacient”; nu este recomandată pacienților care au suferit un atac de cord în ultimele patru săptămâni, pacienților cu tulburări de sângerare, pacienților cu insuficiență respiratorie și pacienților care primesc suport de oxigen pe termen lung.

Secția de boli toracice, care diagnostichează cancerul pulmonar, este înlocuită de secțiile de oncologie medicală, radio-oncologie și chirurgie în procesul de tratament. La Centrul Medical Anadolu, pacienții sunt evaluați în cadrul unor comisii de tumori cu o largă participare, în conformitate cu standardele internaționale și cu opinia comună a tuturor ramurilor relevante. În timp ce tratamentele chirurgicale se aplică, în general, pacienților cu cancer pulmonar până în stadiul 3, tratamentele radio-oncologice pot fi administrate atunci când există și alte boli însoțitoare. În cazul pacienților în stadiul 3, pacientul este evaluat chirurgical după chimioterapie. În cazul pacienților cu cancer în stadiul 4, se aplică tratamente combinate (chimioterapie și/sau radioterapie) cu toate aceste opțiuni.

Unul din 10 fumători dezvoltă cancer pulmonar. Cu toate acestea, ceea ce este și mai frapant este faptul că unul din 2 fumători moare din cauza bolilor legate de fumat. În special cancerele, cum ar fi cancerul de laringe, esofag, stomac, vezică urinară și bolile cardiovasculare sunt, din păcate, în creștere din cauza fumatului. Din acest motiv, recomandăm tuturor celor care fumează să renunțe la fumat. 

Potrivit unui studiu, incidența cancerului pulmonar a scăzut ușor la bărbați în ultimii ani, în timp ce la femei a crescut din cauza creșterii numărului de fumători. Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer la bărbați. La femei, este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, după cancerul de sân.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions