Știri

Vârstnicii și factorii de risc cardio-vasculari

de Ertan Ökmen, Prof. Dr. în Cardiologie (FESC)

Secolul XXI aduce cu sine modificări dramatice în ceea ce priveşte evoluţia demografică mondială, caracterizată prin creşterea şi îmbătrânirea populaţiei. Acest fenomen se datorează, pe de o parte, creşterii speranţei de viaţă şi pe de altă parte ilustrează performanţele realizate în medicină, cu scăderea mortalităţii prin bolile transmisibile în favoarea creşterii bolilor cronice, degenerative. În Romania, din cauza stilului de viaţă necorespunzător şi pe fondul îmbătrânirii populaţiei, ponderea factorilor de risc cardiovascular a crescut, ceea ce se reflectă în creşterea complicaţiilor cardiovasculare.

Bolile cardiovasculare cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, boala arterială periferică, reprezintă un handicap major pentru pacient, din cauza scăderii calităţii vieţii şi a deteriorării stării sale de sănătate. Departamentul de cardiologie şi afecţiuni vasculare din cadrul Centrului Medical Anadolu oferă servicii complete de cea mai înaltă calitate pentru toţi pacienţii cu afecţiuni cardiace, de la făt la cel mai în vârstă pacient.

De ce este necesară o abordare specială a vârstnicilor?

  • există particularități biologice ale senescenței;
  • vârstnicul este victima preferențială a patologiei iatrogene;
  • vârstnicul este ținta principală și progresivă a dizabilităților

Simptomatologia clinică a vârstnicului cu boală cardiacă este frecvent atipică şi frecvent coexistă simptome sau semne de afectare neurologică, ortopedică, tulburări cognitive, de orientare. Explorarea funcţională cardiovasculară (ECG, monitorizarea Holter, ecocardiografia, radiografia toracică) participă la precizarea diagnosticului.

Modificările structurale şi funcţionale induse de procesul de îmbătrânire la nivelul aparatului cardiovascular aduc următoarele modificări cu privire la vasele de sânge:

  • scad elasticitatea şi distensibilitatea;
  • scad elasticitatea şi distensibilitatea arterelor coronare datorită modificării structurii matricei conjunctive; la aceasta se adaugă apariţia de calcificări la nivelul mediei datorate arteriosclerozei, aterosclerozei (ATS) şi, eventual, modificări induse de HTA;
  • scade elasticitatea şi creşte impedanţa aortei (cu 10%), ceea ce va duce la scăderea umplerii coronariene în diastolă;
  • creşte rigiditatea arterială datorită modificărilor în structura şi cantitatea de ţesut conjunctiv din peretele vascular;
  • creşteri moderate ale TAs (cu 10-20 mmHg) prin următoarele mecanisme: creşterea rigidităţii arteriale și creşterea presiunii în rădăcina aortei prin modificarea velocităţii undei reflectate

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, bolile cardiovasculare reprezintă în continuare principala problemă de sănătate în România, iar aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt cauzate de boli cardiovasculare. În 2001, bolile cardiovasculare reprezentau 61% din cauzele de deces, net detaşate faţă de următoarele trei clasate (17% neoplazii, 11% boli digestive şi 6% boli respiratorii). Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că în Europa de Est trend-ul mortalităţii este încă în ascensiune, în timp ce în restul Europei este de mult în scădere. Ar fi necesară redefinirea obiectivelor medicinii preventive la
vârstnici şi mai ales la cei foarte vârstnici: prevenirea mortalităţii ar trece în planul doi, esenţială fiind menţinerea calităţii vieţii şi a autonomiei; prevenţia primară a unei anumite boli este depăşită, esenţială fiind prevenirea evoluţiei bolilor spre dizabilitare şi handicap.
Boala cardio-vasculară şi mortalitatea cardio şi cerebro-vasculară domină și în ţările dezvoltate, factorii de risc care operează fiind în general aceiaşi ca la populaţia de vârstă medie (HTA, fumat, dislipidemie, DZ etc), dar ponderea lor creşte deoarece operează în asociere cu BCV deja instalată. Principalele comorbidităţi cu influenţă prognostică sunt: prezenţa AVC, a insuficienţei renale şi/sau insuficienţei cardiace.

În concluzie

Riscul cardiovascular creşte odată cu vârsta şi cu asocierea altor factori precum HTA, DZ, inactivitatea fizică, obezitatea. Riscul de complicaţii este mai ridicat şi prin prezenţa altor comorbidităţi care fac recuperarea dificilă. Este mai cost-eficientă considerarea vârstnicilor ca având risc înalt şi, în consecinţă, aplicarea riguroasă şi intensivă a măsurilor de prevenţie secundară.

Toate procedurile cardiologice inovatoare sunt realizate de specialişti cardiologi din cadrul Unităţii de Cardiologie Intervenţională a Centrului Medical Anadolu.

Având întotdeauna în minte nevoile pacienţilor noştri, ne asigurăm că ultimele proceduri de cardiologie intervenţională sunt disponibile la orice oră, pentru un tratament cât mai eficient.

 

Căutați un medic specialist în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor vasculare?

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions