Știri

Vitamina D poate reduce riscul de cancer?

de Necdet Üskent, Prof. Dr. în Medicină Internă şi Hematologie

Numeroase studii publicate de-a lungul ultimilor ani au arătat că vitamina D reduce riscul de cancer. Ultimele cercetări arată că suplimentarea alimentaţiei cu vitamina D reduce, în general, riscul de cancer şi încetinirea îmbolnăvirii către stadiul avansat cu 17%, dar acest beneficiu se întâlnește cu precădere la 38% dintre persoanele cu indice de masă corporală normal (fără supraponderalitate). Rezultatele studiilor clinice sunt promițătoare în ceea ce privește utilizarea terapeutică a acestei vitamine în multe tipuri de cancer.

Vitamina D ar putea fi un ajutor important în tratarea cancerului

Din studiul realizat inițial în 2018, care analiza reducerea frecvenței bolilor canceroase la oamenii care îşi suplimentează alimentaţia cu vitamina D și Omega 3, s-a constat că nu a existat nicio legătură între consumul de vitamina D şi apariţia cancerului, dar s-a crezut că vitamina D ar putea avea o contribuție limitată la diminuarea decesele cauzate de cancer. Acestui stiudiu din 2018 i-a urmat altul derulat recent în care s-a analizat tocmai influenţa aportului de vitamina D asupra riscului de cancer metastatic sau fatal. Când rezultatele acestui studiu au fost publicate, s-a arătat că vitamina D contribuie la reducerea risculului de a dezvolta cancer avansat cu 17%. Când cercetătorii au analizat participanții cu un indice de masă corporală normală, adică cei nu erau supraponderali, au descoperit că această reducere a riscului era de ordinul a 38% și au concluzionat că supraponderabilitatea este un factor de risc în apariţia cancerului.

Perspectivele utilizării farmacologice a vitaminei D în tratarea cancerului

Deoarece acest tratament este ieftin, disponibil și a fost folosit de mulți ani, cercetătorii se pun de acord asupra faptului că ar trebui luat în considerare, în special la persoanele care nu sunt supraponderale. Acest studiu de 5 ani s-a efectuat pe brațul de control fără niciun medicament, pe care îl numim placebo. În acest studiu au fost incluşi subecţi masculini cu vârste mi mari de 50 de ani şi subiecţi feminini cu vârste mai mari de 55 de ani, toţi aceştia nefiind diagnosticaţi cu cancer niciodată. A fost un studiu care a pus sub semnul întrebării contribuția, atât a suplimentelor de vitamina D, cât și a celor de Omega-3. Un grup de pacienți a primit atât Omega-3, cât și vitamina D, un grup de pacienți numai vitamina D, un grup de pacienți numai Omega-3 și un grup de pacienți au primit capsule similare acestor medicamente.

Vitamina D poate scădea cancerul în stadiu avansat și metastatic

Ca urmare a primei părți a acestui studiu din 2018, s-a concluzionat că un consum de suplimente cu vitamina D nu influenţează apariţia sau evoluţia cancerului. Analiza secundară a pus sub semnul întrebării dacă cancerul metastatic sau fatal a fost diferit la pacienții cărora li s-a administrat vitamina D și, de asemenea, s-a studiat dacă indicele de masă corporală al pacienților, în special cel supraponderal, a contribuit la acest curs. În timpul acestui studiu, în care au fost observate 25 de mii de persoane, 1617 persoane au fost diagnosticate cu cancer în următorii 5 ani. Formele de cancer identificate la aceste persoane au fost:cancer de sân, cancer de prostată, cancer de colon, cancer pulmonar, dar au existat și alte tipuri de cancer rare. Dintre participanți, doar 226 din cele 13 mii de persoane care au luat vitamina D, s-au îmbolnăvit de cancer. Cei care au luat tablete goale numite placebo, mai exact 274. 7843 de persoane (mai puțin de 25%) au avut o greutate normală. Dintre acești oameni, 58 de persoane care au luat vitamina D s-au îmbolnăvit de cancer. Relațiile dintre vitamina D și indicele de masă corporală din acest studiu, adică supraponderalitatea, ar fi putut fi aleatoriu, deoarece numerele pacienților care s-au îmbolnăvit de cancer sunt foarte mici.

Supraponderabilitatea poate reduce eficacitatea vitaminei D

Supraponderabilitatea cauzează o inflamație în organism. Acest lucru poate reduce eficacitatea vitaminei D. În studiile anterioare pe diabetici, se demonstrase că beneficiul vitaminei D este mai mare dacă pacienții nu sunt supraponderali. Deficitul de vitamina D este o problemă frecventă la pacienții cu cancer. În studiul amintit, deficitul de vitamina D a fost observat la aproximativ 72% dintre pacienți. Există şi alte cercetări care arată că supraponderabilitatea crește riscul de cancer. Potrivit celor mai recente, Vitamina D trebuie privită ca un hormon esenţial pentru viaţa umană: are capacitatea de a regla metabolismul osos, glicemia, tensiunea, creşterea celulară, demonstrând activitate antiinflamatorie şi acţiune antimicrobiană.

Prin urmare, nu putem concluziona că administrarea vitaminei D reduce complet apariția cancerului metastatic, dar influenţează în sensul diminuării îmbolnăvirilor mai ales la pacienţii cu o greutate normală.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions