Știri

Cancerul de piele: simptome, diagnostic și tratamente

de Figen Akın, Dr. în Dermatologie

Numărul cancerelor de piele este în continuă creștere de la an la an. În parte, acest lucru se explică prin subțierea stratului de ozon și, implicit, printr-o expunere mai intensă la radiațiile UV (A si B) solare, radiații care sunt identificate ca fiind cel mai important factor de risc în geneza melanomului.
Dacă este diagnosticat și tratat în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi ușor de vindecat. Asadar, pacientul trebuie să rețină ca această boală se poate trata și cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.

Cancerul de piele: melanomul, bazaliomul si spinaliomul


Formele mai frecvente decât melanomul sunt: epiteliomul bazocelular (bazaliomul) și epiteliomul spinocelular (spinaliomul). Aceste două forme sunt cunoscute și sub denumirea de cancer alb al pielii.

Frecvența cancerului de piele a crescut sub toate formele în ultimii ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual se înregistrează în jur de două-trei milioane de cazuri noi de cancer alb al pielii și de 130 000 de cazuri îmbolnăviri noi de cancer negru al pielii (melanom malign) la nivel mondial.

Melanomul reprezintă aproximativ 4% din totalitatea tumorilor maligne, frecvența fiind mai mare în rândul femeilor decât al bărbaților. Basaliomul are o frecvență de cinci ori mai mare decât spinaliomul. Cu toate acestea, rata mortalității este semnificativ mai mare în cazul cancerului negru de piele.

Centrul Medical Anadolu este un spital de ultimă generație, multispecializat în diagnosticare și tratare pentru toate tipurile de cancer precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului. A fost înființat de către Fundația Anadolu în 2005 și are două avantaje majore: statutul său non-profit și apartenența sa unică la Johns Hopkins Medicine SUA, recunoscut la nivel mondial în tratamentul cancerului.


Semnele și simptomele cancerului de piele pot include orice modificare care este observată pe piele, cum ar fi:

 • o leziune care nu se vindecă
 • o aluniță care își modifică aspectul
 • leziuni sau formațiuni cu prurit
 • formațiuni ce se dezvoltă pe piele
 • formațiuni și pete/leziuni roz, albe, roșiatice, ce produc durere, secreții sau sângerări

Principalele cauze ale cancerului de piele pot fi reprezentate de:

 • moștenirea genetică
 • expunerea la radiații ultraviolete fără protecție solară
 • folosirea solarului
 • arsurile solare
 • traumatismele repatate la nivelul pielii de-a lungul unei perioade îndelungate, precum fața și nasul, urechile, ceafa și zona fără păr de pe scalp.

Din păcate, oricine poate dezvolta cancer de piele. Însă, riscul este mai mare pentru persoanele care au:

 • pielea deschisă la culoare și cu pistrui, mai ales dacă pielea se arde ușor
 • persoanele cu păr roșcat sau blond și ochi albaștri sau verzi
 • persoanele care au un istoric de expunere crescută la soare și alte surse de radiații UV
 • persoanele care merg des la solar
 • persoanele cu un sistem imunitar slăbit
 • persoanele care au multe alunițe pe piele
 • persoanele cu un istoric familial sau personal de cancer de piele
 • persoanele cu alte afecțiuni ale pielii.

Prevenirea cancerului de piele

Pentru a preveni apariția cancerului de piele, trebuie evitată expunerea excesivă la soare și mersul la solar. De asemenea, se recomandă utilizarea cremelor de protecție solară, cu SPF cel puțin 50, la începutul sezonului cald, după care se pot folosi și creme cu SPF mai mic. Persoanele cu risc crescut de a dezvolta un cancer de piele (cei cu număr mare de nevi pe piele, fototip 1,2 etc.), vor efectua controale dermatologice anuale.

Tratament cancer de piele

Medicul oncolog va recomanda diferite tratamente, în funcție de tipul de cancer de piele descoperit și de gradul de răspândire a tumorii în organism.

Tratamentul cel mai des utilizat este cel chirurgical prin care se îndepărtează sau distruge leziunea, odata cu o parte din țesutul sănătos din jurul ei. Majoritatea terapiilor sunt foarte eficiente, cu rate de succes de până la 90%.

Radioterapia, terapia țintită, imunoterapia și chimioterapia sunt și ele folosite în tratarea melanomului. Doar medicul oncolog va alege cel mai potrivit tratament pentru pacient.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pe plan naţional şi internaţional.

Rata de supraviețuire cancer de piele

Rata de supraviețuire este definită ca fiind procentul de pacienţi care supraviețuiesc unei boli cum ar fi cancerul, pentru o anumită perioadă de timp.
Pentru melanom, rata generală de supraviețuire la 5 ani este de 92%. Supraviețuirea depinde de grosimea tumorii, de implicarea nodulilor limfatici, răspândire etc. Pentru stadiile incipiente și localizate, rata de supraviețuire în cazul cancerului de piele este de 98%. Când s-a răspândit la nodulii din jur, rata scade la 64%, iar când vorbim de răspândire la alte organe sau regiuni, rata de supraviețuire este de 23%. Pentru cancerul de piele non-melanom, rata de supraviețuire la 10 ani pentru carcinom cu celule Merkel este de 57%.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions