Știri

Cancerul ovarian – simptome, cauze, tratament

de Murat Dede , Prof. Dr. în ŞTIINŢE ONCOLOGICE

Cancerul ovarian afectează în cea mai mare măsură femeile tinere și de vârstă medie, dar poate să apară la orice vârstă, inclusiv la fetițe. Statistic, fiecare persoană de sex feminin are un risc de 5-7% de a dezvolta în cursul vieții o tumoare ovariană și aproximativ 15% din aceste tumori vor fi maligne.

Simptome cancer ovarian

Simptomele cancerului ovarian includ:

– senzație de umflare sau presiune în burtă
– dureri de burtă sau pelvine persistente
– urinare mai frecventă
– greață
– dificultăți de respirație

Cu toate acestea, deoarece aceste simptome sunt prezente și în cazul mai multor afecțiuni cum ar fi de exemplu în bolile intestinului, diagnosticul este dificil de emis într-un stadiu incipient, doar pe baza simptomelor. Din acest motiv, cancerul ovarian este diagnosticat, în majoritatea cazurilor, într-un stadiu mai avansat.

Tipuri de cancer ovarian

Tipul de celule în care se dezvoltă cancerul determină tipul de cancer ovarian. Tipurile de cancer ovarian includ:

Tumorile epiteliale, care încep în stratul subțire de țesut ce acoperă exteriorul ovarelor. Aproximativ 90% dintre cancerele ovariene sunt tumori epiteliale.
Tumorile stromale, care încep în țesutul ovarian care conține celule producătoare de hormoni. Aceste tumori sunt de obicei diagnosticate într-o etapă timpurie comparativ cu alte tumori ovariene. Aproximativ 7% dintre tumorile ovariene sunt stromale.
Tumorile celulelor germinative, care încep în celulele producătoare de ovule. Aceste tipuri rare de cancere ovariane au tendința de a apărea la femeile mai tinere.

Cancer ovarian – tratament

Care sunt opțiunile de tratament disponibile pentru cancerul ovarian? Tratamentul cancerului ovarian este discutat în prima fază într-o comisie multidisciplinară alcătuită din medici cu diferite specializări.

Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulți factori printre care dimensiunea tumorii, tipul tumorii sau alte caracteristici ale tumorii. Intervenția chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene și a altor organe din jur (dacă este cazul) precum trompe uterine sau uter și reprezintă primul pas obligatoriu al secvenței terapeutice.

Există trei tratamente principale: chirurgie, chimioterapie și radioterapie. Aproape toate femeile diagnosticate cu cancer ovarian au nevoie de intervenții chirurgicale, iar schema de tratament cuprinde de regulă o combinație de tratamente. În plus, tratamentul depinde de cât de avansat este cancerul și de sănătatea generală a pacientei.

Tratamentul cancerului ovarian depinde și de alți factori, precum:

• Stadiul tumorii
• Tumora reziduală după operație
• Starea generală a pacientei
• Vârsta pacientei
• Rezultatul histopatologic

Secţia de Ginecologie Oncologică se ocupă de tratamentul pe cale medicală sau chirurgicală, după ce au fost stabilite diagnostice oncologice la sistemul de reproducere feminin, tipurile de cancer precum cancerul la uter, ovare, etc.

Medicul dumneavoastră va stabili în ce stadiu se află cancerul ovarian, în funcție de cum s-a răspândit cancerul în corp.

Cel mai probabil, tratamentul va include două sau mai multe dintre variantele de mai jos:

• chimioterapie
• radioterapie
• intervenție chirurgicală, pentru a se îndepărta tumora și pentru a se stabili în ce stadiu este cancerul
• terapie țintită
• terapie hormonală.

Operație cancer ovarian – ce presupune

Intervenția chirurgicală este principalul tratament pentru cancerul ovarian. Obiectivul operației este să se îndepărteze tumora, însă histerectomia (îndepărtarea completă a uterului) este adesea necesară.

Medicul dumneavoastră poate recomanda, în același timp, și îndepărtarea ambelor ovare și a trompelor uterine, a nodulilor limfatici din apropiere și a altor zone de țesut pelvin. Din păcate, identificarea tuturor locurilor unde există tumori este dificilă.

Deciziile de tratament post-operatoriu se iau în baza şedinţelor periodice ale consiliului, cu participarea medicilor noştri din diferite specialităţi, inclusiv oncologie radiologică, oncologie medicală, radiologie şi patologie.

Centrul Medical Anadolu tratează paciente care suferă de cancer ovarian din întreaga lume

Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer ovarian pe plan naţional şi internaţional.

Centrul Medical Anadolu este un spital de ultimă generație, multispecializat în diagnosticare și tratare pentru toate tipurile de cancer precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului ovarian.

Misiunea noastră este de a fi în slujba permanentă a pacientelor noastre și de a furniza servicii medicale la cel mai înalt nivel de performanță, astfel încât să reușim să insuflăm pacientelor care suferă de cancer ovarian încredere, curaj, dorința de a lupta și de a învinge boala.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions