Știri

Ce ar trebui să știe fiecare femeie despre cancerul ovarian

de Prof. dr. Murat Dede, Obstetrică şi Ginecologie

În România, cancerul ovarian reprezintă a cincea formă de cancer ca frecvență la femei.

Cancerul ovarian se formează în țesuturile ovarului. Ovarele reprezintă organele de reproducere feminine unde iau naștere celulele sexuale și sunt produși hormonii sexuali feminini. Cancerul ovarian poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai frecvent întâlnit la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani.

Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri. Din păcate însă, cancerul ovarian este detectat de obicei în stadii avansate, când deja s-a răspândit la ţesuturile din jur.

Cancer ovarian – factori de risc

În timp ce la majoritatea femeilor cu cancer ovarian nu se cunoasc motivele care au stat la baza apariției bolii, medicii specialiști au identificat câțiva factori care cresc riscul de apariție al cancerului ovarian, cum ar fi:

– Vârsta înaintată
– Istoricul familial și genetic
– Menarha precoce sau menopauza tardivă
– Prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani)
– Nuliparitatea
– Istoric de cancer de sân

Alte sindroame genetice asociate cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian sunt:

– Sindromul Lynch

– Sindromul Peutz Jaghers

– Obezitatea

– Endometrioza

Primele simptomele cancerului ovarian pot fi:

• Dureri în abdomen
• Senzație permanentă de balonare
• Indigestie continuă, gaze
• Stări de greață
• Modificări ale tranzitului intestinal
• Pierderea poftei de mâncare și scăderea neintenționată în greutate
• Dureri în zona lombară
• Sângerări vaginale
• Senzație permanente de urinare

Diagnosticarea cancerului ovarian

Pacienta va fi consultată de medicul oncolog după efectuarea anamnezei de un medic specialist chirurg sau ginecolog. În plus, se examinează ovarele prin ecografie abdomino-pelvină, iar suplimentar se verifică valoarea serologica a markerului CA-125, care are relevanță în diagnosticul și urmărirea cancerului ovarian. Totuși, acest marker poate crește și în cazul unor boli benigne ale ovarului.

Tipuri de cancere ovariene

Tipul de celule în care se dezvoltă cancerul determină tipul de cancer ovarian. Tipurile de cancer ovarian includ:

Tumorile epiteliale, care încep în stratul subțire de țesut ce acoperă exteriorul ovarelor. Aproximativ 90% dintre cancerele ovariene sunt tumori epiteliale.

Tumorile stromale, care încep în țesutul ovarian care conține celule producătoare de hormoni. Aceste tumori sunt de obicei diagnosticate într-o etapă timpurie comparativ cu alte tumori ovariene. Aproximativ 7% dintre tumorile ovariene sunt stromale.

Tumorile celulelor germinative, care încep în celulele producătoare de ovule. Aceste tipuri rare de cancere ovariane au tendința de a apărea la femeile mai tinere.

Cancer ovarian – tratament

Care sunt opțiunile de tratament disponibile pentru cancerul ovarian? Tratamentul cancerului ovarian este discutat în prima fază într-o comisie multidisciplinară alcătuită din medici cu diferite specializări.

Există trei tratamente principale: chirurgie, chimioterapie si radioterapie. Aproape toate femeile diagnosticate cu cancer ovarian au nevoie de intervenții chirurgicale, iar schema de tratament cuprinde o de regulă o combinație de tratamente. În plus, tratamentul depinde de cât de avansat este cancerul și de sănătatea generală a pacientei.

Secţia de Ginecologie Oncologică se ocupă de tratamentul pe cale medicală sau chirurgicală, după ce au fost stabilite diagnostice oncologice la sistemul de reproducere feminin, tipurile de cancer precum cancerul la uter, ovare, etc.

Tehnologii revoluționare la Centrul Medical Anadolu

Centrul Medical Anadolu oferă servicii de diagnoză si tratament pentru toate tipurile de cancer, precum și medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.
De asemenea, Centrul Medical Anadolu oferă și un program complet de screening menit să identifice persoanele sănătoase și să informeze publicul cu privire la prevenirea cancerului.

Anadolu Medical Center înţelege complexitatea dezvoltării tratamentelor inovatoare și revoluționare din domeniul medical, din acest motiv asigurăm pacienţii din România și din întreaga lume că vor primi cele mai bune soluții care au beneficii demonstrate în tratarea cancerului. Cererea ridicată pentru serviciile medicale oncologice se datorează tratamentelor inovatoare pe care spitalul nostru le oferă pacienţilor, precum imunoterapia şi terapia personalizată.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions