Știri

Ce trebuie să știți despre cancerul pulmonar

de Altan Kır, Dr. Conferenţiar în Chirurgie Toracică

Ce este cancerul pulmonar (de plămâni)?

Cancerul pulmonar debutează atunci când celulele de la nivelul plămânului cresc incontrolabil și formează o formațiune denumită tumoră, leziune sau nodul.
Există 2 tipuri principale de cancer pulmonar: cu celule mici și fără celule mici. Această clasificare se bazează pe aspectul microscopic al celulelor tumorale. Aceste tipuri de cancere se dezvoltă, se răspândesc și sunt tratate în moduri diferite, astfel încât distincția dintre aceste două tipuri este importantă.
Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat atât la bărbații, cât și la femeile din Statele Unite. Motivul ar putea fi faptul că aproape 90% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt diagnosticate în stadii tardive, inoperabile. Cancerul pulmonar este greu de detectat și nu cauzează simptome în stadiile incipiente.
La nivel global, cancerul pulmonar deține prima poziție într-o statistică publicată în 2019 privind situația tipurilor de cancer la nivelul anului anterior:

  • Pulmonar (2,1 milioane de cazuri noi);
  • Mamar (2,1 milioane de cazuri noi);
  • Colorectal (1,8 milioane de cazuri noi);
  • Prostatic (1,3 milioane de cazuri noi).

Principala cauză a cancerului pulmonar este reprezentată de fumat. Astfel, dacă sunteți fumător sau fost fumător, trebuie să știți că aveți cel mai mare risc pentru apariția cancerului pulmonar. Dintre persoanele diagnosticate, se estimează că 40% sunt fumători activi, 45% sunt foști fumători, iar 15% nu au fumat niciodată. Vârsta medie a unui pacient diagnosticat cu cancer pulmonar este de 60-70 de ani, aproximativ 66% din pacienti au peste 65 ani, și mai puțin de 2% au vârste sub 45 de ani. Este adevărat că, în general, sunt diagnosticate cu cancer la plămâni persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, însă nici adulții tineri nu sunt scutiți de riscul acestei afecțiuni.

Pentru cei 15% dintre pacienți care nu au fumat, alți factori de risc posibili pentru cancerul pulmonar pot fi reprezentați de:

  • Poluanții interiori;
  • Expunerea la azbest și alti agenti cancerigeni;
  • Poluarea aerului;
  • Antecedentele familiale de cancer pulmonar;
  • Vârsta înaintată (peste 65 ani);

Cancerul pulmonar – Simptome

Cancerul pulmonar, de obicei, nu are simptome în stadiile sale incipiente. Atunci când semnele bolii încep să apară, acestea pot include:

  • Tuse;
  • Spută cu sânge;
  • Pierderea vocii, deşi gâtul pare sănătos;
  • Infecții respiratorii care continuă să revină, inclusiv bronșită sau pneumonie;
  • Dificultăți de respirație;
  • Răguşeală;
  • Umflarea gâtului și a feței;
  • Durere și slăbiciune la nivelul umărului, brațului sau mâinii;
  • Stări de oboseală;
  • Pierderi inexplicabile de greutate;
  • Diaspnee;
  • Dureri în zona pieptului;

Diagnostic și tratament la ANADOLU

Second opinion

 

Cancerul pulmonar se împarte în două categorii principale:

  • Cancer pulmonar cu celule mici (CPCM) în circa 25% din cazuri, sunt de 3 tipuri: carcinoame cu celule mici, carcinoame cu celule mixte, mici şi mari și carcinoame cu celule mici combinate;
  • Cancer pulmonar fără celule mici – non-microcelular (CPNMC) în circa 75% din cazuri: carcinomul epidermoid, adenocarcinomul, carcinomul nediferenţiat cu celule mari și carcinomul adenoscuamos;

Alte tipuri de cancer pulmonar

  • Mezoteliomul – este asociat frecvent cu un istoric de expunere la azbest. Afectează în general barbații în vârstă și pot să treacă 35-40 de ani de la prima expunere la azbest până la momentul apariției cancerului.
  • Carcinoidul – este un tip rar de tumoră a plămânului (1-2% dintre toate cancerele pulmonare). Este mai frecventă la tineri iar majoritatea pacienților nu au simptome la momentul diagnosticului.

Cancerul la plămâni – tratament

Tratamentul cancerului pulmonar va depinde de mărimea, tipul și stadiul tumorii și de asemenea de starea dumnevoastră de sănatate. Deşi cancerul pulmonar se dezvoltă frecvent într-un singur loc în plămân, acesta se poate răspândi în alte zone ale corpului. Cele mai comune locuri de răspândire sunt ganglionii limfatici, oasele, ficatul şi creierul. Medicul va decide cel mai potrivit tratament și cel mai eficace cu cele mai puține reacții adverse pentru dumneavoastră.

Persoanele cu cancer pulmonar trebuie să beneficieze de cea mai bună îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare. Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a fost înfiinţat ca un centru de referinţă pentru a veni în întâmpinarea nevoilor pacienţilor bolnavi de cancer pulmonar pe plan naţional şi internaţional. Prin urmare, echipa noastră de tratament multidisciplinar conlucrează pentru a face o evaluare globală și pentru a oferi cea mai potrivită opțiune de tratament împotriva cancerului pulmonar.
La Anadolu Medical Center, toate cazurile de cancer pulmonar sunt examinate de un consiliu de evaluare a tumorilor, alcătuit din patologi, radiologi, specialişti în medicină nucleară, oncologi medicali, oncologi specializaţi în radioterapie şi chirurgi. În funcție de stadializarea cancerului pulmonar, medicul oncolog va stabili tratamentul care poate fi bazat pe intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, tratamente targetate sau imunoterapie.
Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu a stabilit un parteneriat strategic cu Johns Hopkins Medicine, lider mondial în tratamentul cancerului şi instituţie medicală existentă de un secol, care oferă cele mai bune servicii posibile în practicile de cercetare, formare şi clinice. Centrul Oncologic al Centrului Medical Anadolu urmează îndeaproape standardele de îngrijire dezvoltate şi practicate de Johns Hopkins în cercetarea cancerului pulmonar.

Tratamentul cancerului pulmonar la Centrul Medical Anadolu are trei mari avantaje:

 

Căutați un medic specialist în diagnosticarea și tratarea cancerului pulmonar?

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions