Știri

Chirurgia obezității (micșorarea stomacului)

de Metin Çakmakçı, Prof. Dr. CHIRURGIE GENERALĂ

Chirurgia obezității este cunoscută şi sub denumirea de chirurgie bariatrică şi reprezintă tratamentul modern indicat pacienţilor care suferă de obezitate morbidă. Rezultatele cele mai bune pot fi obţinute prin intermediul intervenţiilor chirurgicale de tratament ale obezităţii. Acestea includ montarea unui inel gastric, bypass-ul gastric, gastrectomia, plicatura gastrică şi abdominoplastia (intervenţia estetică după slăbire).

Ce reprezintă chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică influențează balanța echilibrului energetic, diminuând considerabil aportul alimentar și determinând organismul să consume energie din rezervele acumulate. Reducerea depozitelor de energie înseamnă diminuarea țesutului adipos, slăbire, recăpătarea aspectului normal, ușurarea semnificativă a funcțiilor vitale, dispariția sau ameliorarea importantă a maladiilor determinate de obezitate. Pacienții operați slăbesc treptat și ar trebui să ajungă la o greutate convenabilă în circa 8-12 luni.

           Organizația Mondială a Sănătății (OMS), împreună cu celelalte entități naționale și internaționale din domeniul științific, au ajuns la concluzia ca obezitatea este o boala progresivă ce rezultă din combinarea mai multor factori de mediu și genetici.

Conform doctorului Erdem Türemen, specialist în Endocrinologie și Metabolism de la Centrul de Sănătate Anadolu, ,,obezitatea rezultată dintr-o singură genă constituie doar un procent foarte mic. Cele mai multe cazuri de obezitate sunt cele clasice, care apar din cauza dezechilibrului între caloriile produse și cele arse. În plus, unele boli endocrinologice, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul Cushing și sindromul polichistic pot provoca obezitate.

  • Departamentul de Ştiințe Chirurgicale acoperă o gamă largă de competențe și afecțiuni. Specialiștii de renume și cu experiență la nivel internațional ai departamentului nostru sunt garanția serviciilor de top Anadolu Medical Center.

     Beneficiile chirurgiei obezității

  • pierderea până la 90% din excesul de greutate
  • menținerea greutății optime pentru sănătate
  • în peste 80% din cazuri, remisia imediată a diabetului de tip 2
  • creșterea speranței de viață și a calității vieții

 

Ce pacienți pot să beneficieze de procedeele bariatrice?

În 1991, Federația Internațională pentru Chirurgia Obezității (IFSO) a stabilit criteriile de includere a pacienților candidați la procedeele bariatrice:

– IMC 40 kg/mp sau mai mare;

– IMC 35-40 kg/mp asociat cu comorbidități importante;

– istoric al obezității de peste 5 ani;

– eșecul tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate;

– vârsta 18-60 de ani.

Alături de criteriile enumerate mai sus, candidații pentru chirurgia bariatrică trebuie:

– să prezinte un risc acceptabil pentru actul operator (pacient ‒ procedeu);

– să nu prezinte o cauză endocrină a obezității (obezitate secundară, hipofizară, boala lui Cushing/ tiroidiană/ obezitatea Zondek;

– să accepte rigorile terapeutice și dieta impusă de procedeul bariatric.

 

Cine NU beneficiază de procedeele bariatrice?

Contraindicațiile procedeelor de chirurgia obezității sunt reprezentate de:

– riscuri majore asociate anesteziei generale la respectivii pacienți;

– graviditate;

– dependența de alcool sau droguri

– patologie psihiatrică severă;

– pacienți cu boli grave asociate: neoplazii, TBC, HIV;

– pacienți cu ulcer gastric sau altă patologie gastrică importantă.

 

Inelul gastric – o metodă folosită în procedeele bariatrice

Această metodă de tratament a obezităţii presupune montarea unui inel, la nivelul stomacului, cu scopul reducerii cantităţii de alimente ingerate, fapt care permite ajustarea alimentaţiei pacienţilor.

Dispozitivul medical sub formă de bandă sau inel poate fi umplut cu soluție salină și poziționat în zona superioară a stomacului. Atunci când banda este dilatată, aceasta comprimă stomacul acționând ca o curea, astfel stomacul este împărțit în două zone, buzunarul superior comunicând cu restul stomacului printr-un canal micșorat. Cantitatea de alimente ingerată este limitată, intervenția fiind una restrictivă.

 

Avantajele inelului gastric montat laparoscopic

– Procedura determină dureri de intensitate minimă, ajutând la restabilirea pacientului ȋntr-un timp redus.

– Restricţia cantitativă a dietei se bazează pe faptul că se va realiza o balanţă energetică negativă, cu alte cuvinte, organismul va fi nevoit să apeleze la rezervele de grăsime.

– După intervenţie, se vor reduce riscurile bolilor asociate obezităţii (afecţiuni cardio-vasculare, modificările funcţiei respiratorii, diabetul zaharat, insuficienţa venoasă cronică, afecţiunile aparatului locomotor, deficienţe ale echilibrului hormonal).

– După intervenţie nu va fi necesar consumul de suplimente cu minerale sau vitamine.

– Cicatricile sunt minime şi vor dispărea, gradual.

– Intervenţia este ȋnsoţită de o rată extrem de mică a unor posibile complicaţii postoperatorii. 

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions