Știri

Cum poți avea grijă de ficatul tău?

Sănătatea ficatului tău este foarte importantă, întrucât acest organ are un rol esențial în procesul de digestie. Ficatul descompune grăsimile, elimină toxinile și alte substanțe chimice dăunătoare din sânge și luptă împotriva infecțiilor. Dacă te-ai întrebat adesea cum poți avea grijă de ficatul tău, articolul de față este potrivit pentru tine.

Dacă stilul tău de viață este unul nesănătos, ficatul poate fi afectat dezvoltând afecțiuni care pot merge până la cancer hepatic.

În articolul de astăzi, vă vom prezenta cum poți avea grijă de ficatul tău urmând câțiva pași simpli.

Importanța ficatului în organism

Ficatul este un organ important, cu peste 300 de funcții în corp. Acesta cântărește în jur de 1,36 kg și se poziționează în partea dreaptă a abdomenului, sub diafragma, chiar deasupra stomacului. Este singurul organ capabil de regenerare și are capacitatea de a transforma substanțele toxice, de exemplu cele din alcool, în substanțe inofensive.

De asemenea, ficatul ajută sângele să se coaguleze și descompune grăsimile pentru a crea energie. Acest organ primește vitaminele și mineralele, pe care ulterior le va elibera în sânge, atunci când este necesar. Mai mult de atât, ficatul controlează nivelul glicemiei prin eliminarea zahărului în exces din sânge. Zahărul este depozitat sub formă de glicogen și va fi eliberat în sânge atunci când este necesar. Astfel, ficatul este al doilea organ ca importanță, prin funcțiile diferite pe care le are în corpul nostru. De aceea este esențial să avem grijă de el.

Metode prin care poți avea grijă de ficatul tău

Ficatul funcționează ca un filtru al organismului, întrucât transformă toxinele în produse reziduale și metabolizează nutrienții și medicamentele, pentru a-i oferi organismului proteinele esențiale. Cu toate că, ficatul are capacitatea de a se regenera, sarcina lui este una dificilă și complexă. De aceea, următoarele metode reprexintă soluții prin care îți poți ajuta ficatul să își îndeplinească funcțiile corespunzător.

Redu fumatul și consumul de alcool

Tutunul și alcoolul conțin substanțe toxice pentru organism, care sunt prelucrate de ficat. Însă, excesul substanțelor nocive va îngreuna funcția ficatului. Din cauza unui consum mare de alcool apare un metabolit numit acetaldehidă, care în timp poate duce la apariția cirozei hepatice.

Menține un stil de viață activ

Sportul este esențial pentru un stil de viață sănătos. Încearcă să faci mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi. Poți face o scurtă plimbare prin parc sau poți lua bicicleta. Multe persoane apelează la mașina personală sau la mijloacele de transport în comun pentru a se deplasa prin oraș, însă este indicat ca, măcar din când în când, să alegem mersul pe jos.

De asemenea, sportul favorizează transpirația, mai ales exercițiile cardio. Prin acest proces se vor elimina din organism toxinele, ceea ce va ajuta mult funcția ficatului.

Nu mânca mai mult decât îți cere organismul

Mâncatul în exces dăunează ficatului, mai ales dacă stilul tău de viață nu este unul activ. Trebuie să existe un echilibru între nevoile nutritive ale organismului și senzația de foame. De asemenea, asigură-te că ai un program de masă regulat. Încearcă totodată să eviți consumul de zahăr în exces și să înlocuiești alimentele procesate cu cele naturale. Energia se poate obține și din alimente sănătoase.

Hidratează-te în mod corespunzător

Consumul de lichide contribuie la eliminarea toxinelor din organism, de aceea este esențial să consumăm lichide pentru ca organismul nostru să funcționeze normal. Este recomandat să bem între 1,5 și 2,5 l de apă în fiecare zi, sau chiar mai mult în lunile toride de vară.

Alimente benefice pentru o bună funcționare a ficatului

Așa cum ați observat, ficatul este un organ important de care trebuie să avem grijă, iar o alimentație sănătoasă este esențială. De aceea, vă recomandăm să consumați următoarele alimente pentru a ajuta corpul în procesul de detoxifiere.

  • Merele – acestea sunt bogate în pectină, o substanță care ajută organismul în procesul de eliminare a toxinelor din tractul digestiv, astfel contribuind și la activitatea ficatului
  • Avocado – conține vitaminele C și E, care au rol de antioxidanți și protejează celulele hepatice. De asemenea, avocado are în compoziția sa și vitaminele E și K, care protejeaă ficatul de efectele nocive, fiind elemente antiinflamatoare.
  • Nuci – nucile au în compoziția lor arginină, glutanion și acizi grași omega 3, care susțin funcția de detoxifiere a ficatului. De asemenea, nucile împiedică acumularea de grăsimi în ficat, prin conținutul bogat în antioxidanți și grăsimi nesaturate benefice. Acestea, la rândul lor, creează membrane celulare puternice în jurul celulelor hepatice.
  • Grapefruit – conține peste 70 mg de glutation și ajută ficatul să genereze enzime de detoxifiere

Importanța controlului medical de rutină

Controlul medical de rutină este esențial pentru pentru a depista din timp diferite anomalii ce ne pot pune în pericol sănătatea. Centrul Medical Anadolu oferă pachete de control medical, care acoperă analize biochimice, investigaţii cardiologice, precum și imagistică radiologică. Un check-up complet te va ajuta să depistezi la timp orice problemă de sănătate, oferindu-ți șanse în plus pentru vindecare sau prevenirea unor complicații.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions