Știri

Hipertensiunea arterială – cauze, simptome, tratament

de Ertan Ökmen, Prof. Dr. în Cardiologie 

Hipertensiunea arterială este o problemă serioasă de sănătate care afectează din ce în ce mai mulți pacienți, întrucât este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare (cardiopatie ischemică, infarct miocardic) şi cerebrovasculare, mai ales la pacienţii hipertensivi netrataţi sau necontrolaţi terapeutic.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri de coloana de mercur. (mm col Hg). Tensiunea arteriala se măsoară la ambele brațe, iar dacă există diferențe, se va măsura la brațul cu tensiunea mai mare. Tensiunea sa măsoară în milimetri coloana de mercur, iar hipertensiunea arterială (HTA) se măsoară cu ajutorul unui tensiometru.
În funcție de valorile obținute, medicul dvs. vă spune dacă aveți tensiunea mare sau normală.

Tensiune mare – simptome

Dacă valorile tensiunii arteriale sunt foarte crescute şi apar complicaţii, diagnosticul fiind de hipertensiune, este posibil să apară simptome precum:

– dureri de cap
– hemoragie nazală
– dificultăţi de respiraţie
– ameţeală
– greață și vărsături
– dureri în piept
– tulburări de vedere (vedere înceţoşată sau dublă)
– urină cu sânge
– bufeuri de căldură
– oboseală
– înroşirea feţei
– tulburări de somn
– iritabilitate
– letargie

Hipertensiune arterială – Factori de risc

Pacienții sunt considerați ca făcând parte din grupe de risc pentru a face hipertensiune arterială dacă:

– au valori mari ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice
– au o anumită vârstă Vârsta (bărbați > 55ani și femei > 65ani)
– fumează, fumatul fiind unul dintre factorii de risc importanți în cazul hipertensiunii arteriale
– au dislipidemie: colesterol >190 mg/dl sau trigliceride > 150mg/dl
– au glicemie > 102-125 mg/dl
– au toleranță alterată la glucoză (prediabet)
– suferă de obezitatea abdominală, tradusă prin circumferința taliei la bărbați>102 cm și la femei >88 cm.

Mediul potrivit pentru măsurarea tensiunii

Sunt anumite persoane care pot reacționa negativ la mediile clinice (emoții, teamă, panică), iar această reacție poate infuența rezultatele măsurării tensiunii. Din acest motiv, măsurătorile realizate acasă pot oferi mai multă încredere și precizie. La măsurarea tensiunii în clinică sau acasă, este important ca mediul ambiental sa fie relaxant si liniștitor. Pacientul trebuie sa stea așezat, cu bratul întins, sprijinit pe o suprafață plană.
Orice măsurare a tensiunii făcută într-un mediu neadecvat poate altera valorile, putând astfel duce la un diagnostic care nu corespunde realității.

Care sunt valorile pe baza cărora medicul stabilește că ai sau nu hipertensiune – tensiune mărită?

Medicul stabilește dacă tensiunea arterială este într-un interval normal pe baza următoarelor repere:

– tensiune normală: se consideră că ai tensiune normală atunci când valoarea este mai puțin de 120 pentru sistolică și mai puțin de 80 pentru diastolică
– prehipertensiune: se consideră că ai prehipertensiune atunci când rezultatul este de 120–139 pentru sistolică sau 80–89 pentru diastolică
– hipertensiune: se consideră că ai hiperensiune atunci când valorile sunt de 140 și mai mare pentru sistolică și peste 90 pentru diastolică


Și aici însă, în funcție de severitate, există mai multe categorii de hipertensiune arterială:

– Prehipertensiune: 120/80 mmHG;
– Hipertensiune arterială stadiul I: > 140/90 mmHg;
– Hipertensiune arterială stadiul II: > 160/110 mmHg;
– Criza hipertensivă: >180/110 mmHg.

Tensiune mare – tratament

Regimul igieno-alimentar presupune adoptarea unei alimentații hipolipemiante, hiposodate, renunțarea la consumul de alcool, cafea și la fumat, adoptarea unui program de exerciții fizice regulate pentru scăderea în greutate și adoptarea unui stil de viață sănătos.
În cazul în care modificările stilului de viață nu duc la scăderea valorilor tensiunii arteriale, medicul vă poate prescrie unul sau mai multe medicamente antihipertensive.

Medicamentele antihipertensive includ următoarele clase de medicamente:
– beta blocante
– diuretice
– inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei
– blocantele receptorilor de angiotensină
– blocantele canalelor de calciu
– alfa blocantele

Cât de importantă este monitorizarea constantă a tensiunii arteriale?

Pentru persoanele hipertensive, monitorizarea valorii tensiunii arteriale reprezintă un control de rutină foarte important, care poate fi efectuat atât de medic, cât și de pacient, în confortul propriului domiciliu. De multe ori, rezultatele obținute în urma măsurării tensiunii arteriale reprezintă adevărate semnale de alarmă, care ajută la prevenirea hipertensiunii.

Sănătatea cardiovasculară

Departamentul de cardiologie şi afecţiuni vasculare din cadrul Centrului Medical Anadolu oferă servicii complete de cea mai înaltă calitate pentru toţi pacienţii cu afecţiuni cardiace, de la făt la cel mai în vârstă pacient. Ne străduim să oferim cel mai înalt nivel calitativ de îngrijire posibil.

Centrul Medical Anadolu tratează pacienţi din întreaga lume, fiind o organizaţie cu dezvoltare constantă, implicată în proiecte de responsabilitate socială corporativă. Obiectivul nostru este să îmbunătățim calitatea vieții fiecărui pacient care ne trece pragul și să asigurăm servicii medicale profesioniste la cele mai înalte standarde, bazate pe un suport tehnologic de ultima generație, în condiții impecabile de siguranță și confort.

Afilierea Centrului Medical Anadolu la Johns Hopkins Medicine USA poziționează spitalul la nivelul celor mai bune spitale din lume. Această afiliere oferă acces continuu la cele mai noi inovații și tehnologii de ultimă generație din domeniul medical cu suportul unei echipe de medici dedicați și de un înalt profesionalism.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions