Știri

Mastectomie – Operație cancer de sân

Mastectomia, sau operația de cancer de sân, este o procedură chirurgicală la care se apelează în anumite situații pe care le vom detalia în prezentul articol.

Mastectomia poate avea efecte psihologice asupra femeilor, întrucât este extirpat un organ simbol al feminității. Este o operație dificilă pentru orice femeie, iar impactul după operație, la vederea lipsei unui sân poate fi copleșitor.

Tratamentul chirurgical conservator al sânului presupune îndepărtarea țesutului canceros, fără a renunța total la sân. Prin mastectomie se va îndepărta nu doar organul, ci și mamelonul, respectiv areola.

Ce este mastectomia?

Medicul oncolog apelează la mastectomie pentru a trata cancerul sau pentru a preveni apariția acestuia. Este o intervenție chirurgicală ce presupune extirparea unuia sau a ambilor sâni. La recomandarea medicului, unele femei apelează la această operație pentru a preveni cancerul la sân. De asemenea, există anumite cazuri în care și bărbații sunt nevoiți să apeleze la această intervenție.

Termenul de mastectomie se referă la metoda locală de tratament pentru cancerul de sân, prin care se extirpă unul sau ambii sâni. Mastectomia este folosită alături de radioterapie, întrucât este vizată zona în care se află tumora. În funcție de stadiul cancerului la sân se decide și tratamentul pentru cancerul la sân. De asemenea, pentru stabilirea tratamentului utilizat se ia în considerare și prezența parametrilor (markerilor) biologici, inclusiv a receptorilor pentru hormoni și un receptor denumit HER2.

Pentru a stabili stadiul cancerului de sân, se iau în considerare mai mulți factori:

  • Dimensiunea tumorii
  • Gradul de afectare a ganglionilor limfatici
  • Nivelul de răspândire a ganglionilor limfatici în afara sânului și în alte regiuni ale organismului, conform sistemului TNM (T – tumoră, N – ganglioni limfatici, M – metastaze)

Există două tipuri de intervenții chirurgicale folosite pentru tratarea cancerului de sân. Prima este chirurgia conservatoare, prin care echipa de medici îndepărtează tumora, încercând să păstreze cât mai mult din sân. A doua intervenție chirurgicală este mastectomia, care presupune îndepărtarea totală a sânului.

Pacientele care au trecut prin mastectomie, pot să beneficieze de reconstrucție mamară imediată sau ulterioară, excepție fiind prezența unui cancer de sân de natură inflamatorie. Reconstrucția sânului le poate ajuta pe femei să-și recapete încrederea în sine.

Tipuri de mastectomie

Există mai multe tipuri de mastectomie, pe care medicul chirurg le poate aplica;

  • Mastectomie radicală (simplă) – acest tip de mastectomie nu este atât de des utilizată. Această intervenție presupune înlăturarea totală a sânului, o parte din peretele mușchiului mare pectoral, ganglionii limfatici axilari, precum și surplusul de grăsime și piele.
  • Mastectomie cu prezervare cutanată – presupune îndepărtarea țesutului mamar, urmată de conservarea a cât mai mult din pielea ce acoperă sânul, pentru reconstrucție. Acest tip de mastectomie nu este posibilă dacă tumora a afectat pielea din jur și depinde de decizia unei reconstrucții mamare imediate.
  • Mastectomie radicală – o procedură medicală foarte rar utilizată. Se efectuează atunci când cancerul s-a răspândit la nivelul țesutului muscular. Prin această procedură se îndepărtează întregul sân, ganglionii limfatici și mușchii pectorali.
  • Mastectomie radicală modificată – prin această procedură se păstrează mușchiul pectoral și pielea, pentru a putea fi acoperită plaga rezultată în urma operației. Se îndepărtează glanda mamară împreună cu piele și ganglionii limfatici auxiliari.
  • Mastectomie cu prezervarea mamelonului – prin această intervenție se îndepărtează țesutul mamar, dar în același timp se păstrează areola și mamelonul. Se folosește atunci când tumora nu a afectat încă mamelonul și țesutul din jur.
  • Mastectomie dublă (bilaterală) – sunt extirpați ambii sâni, simultan.
  • Mastectomie profilactică – se realizează la pacientele care au mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2, prezentând un risc ridicat de a avea cancer de sân.

Când este recomandată operația de mastectomie?

Femeile apelează la mastectomie dacă suferă de cancer mamar sau chiar pentru a preveni apariția acestuia.

Grupul de risc mediu pentru dezvoltarea cancerului de sân se încadrează în intervalul de 45-54 de ani, fiind recomandată realizarea unei consultații mamografice anuale. De asemenea, persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani pot efectua o mamografie de screening, pentru a ține sub control riscul de apariție sau dezvoltare a cancerlui mamar.

Procedura de mastectomie este recomandată în următoarele cazuri:

  • Cancerul de sân este de tip inflamator
  • Cancerul de sân multicentric
  • Atunci când terapia conservatoare nu a dat rezultate
  • Calcificări difuze suspecte la examinarea mamografică ce nu permit aprecierea exacta a gradului de extensie
  • Tumorile de sân de dimensiuni mari raportate la întregul volum al sânului
  • Radioterapia nu este recomandată
  • Cancer recurent (recidivă)
  • Boala Paget a sânului
  • Mutații genetice care cresc riscul de recidivă

Pregătirea pentru mastectomie

Pentru operația de mastectomie, pacienta va fi consultată înainte de medicul chirurg și de un medic anestezist. Echipa care se va ocupa de pacientă trebuie să cunoască în detaliu istoricul ei medical. Pacienta va fi informată în legătură cu operația de mastectomie, despre tipul de anestezie utilizat și posibilele riscuri și complicații ce pot apărea în timpul operației sau postoperator.

Pacienta trebuie să-i informeze pe medici dacă fumează, dacă are vreo alergie sau alte afecțiuni, dacă consumă alcool sau dacă ia alte tratamente cronice. Anumite medicamente, precum aspirina, medicamentele anticoagulante sau medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) pot provoca o sângerare excesivă în timpul operației. Alte medicamente pot interacționa cu anestezicul. De aceea, este important ca pacienta să oprească administrarea acestor medicamente. Înainte de operație pacienta trebuie să facă analize de sânge și o electrocardiogramă (EKG), iar cu 12 ore înainte de operație nu trebuie să mănânce sau să bea apă.

Cum se efectuează procedura de mastectomie?

Procedura de mastectomie se realizează sub anestezie generală și durează între o oră și două ore, în funcție de particularitățile anatomice ale pacientei. În cazul în care este necesară și reconstrucția mamară operația se prelungește până la 6-8 ore.

Sunt folosite 1-2 tuburi de drenaj, atașate la niște pungi colectoare, pentru evacuarea secrețiilor de la nivelul plăgii operatorii, ce vor fi păstrate pentru 10-14 zile.

Pacienta va fi dusă la terapie intensivă, pentru monotorizare cardio-pulmonară.

După operația de mastectomie

După operația de mastectomie pacienta va rămâne internată pentru 2-3 zile pentru a fi monotorizată și pentru a ține sub control posibilele complicații ce pot apărea. Tuburile de dren vor fi ținute aproximativ 3 săptămâni de la operație. Pentru durere, medicul îi va prescrie pacientei anumite analgezice. Pacienta nu trebuie să facă efort fizic, fiind încurajată doar mișcarea brațelor. De asemenea, pacienta va fi informată cu privire la metoda de îngrijire a plăgii (cât de des trebuie schimbat pansamentul, soluțiile antiseptic folosite, cum se schimbă sau se golesc pungile de colectare de la tuburile de drenaj).

Tratamentul după operația de mastectomie va fi ales în funcție de examenul histopatologic (care durează 1-2 săptămâni). Medicul oncolog va stabili schema de tratament pentru a preveni recidiva tumorală sau a metastazelor și poate include chimioterapie, radioterapie sau terapia hormonală.

După operație pot apărea complicații precum durere, infecție, umflarea brațului, necroza pielii, sensibilitate sporită în zona operației, amorțeală, etc. De aceea, pacienta trebuie să îi comunice medicului orice simptome îngrijorătoare.

Mastectomie – Clinica Anadolu

Dacă ai fost diagnosticată cu cancer de sân și ai nevoie de o mastectomie, Clinica Anadolu este un centru oncologic care te poate ajuta să depășești această boală.

Oferim servicii de diagnoză şi tratament pentru toate tipurile de cancer, precum şi medicină preventivă, cu ajutorul unor tehnologii de standard mondial în tratarea cancerului.

Centrul Oncologic permite desfăşurarea tuturor disciplinelor şi le combină: pacienţii care vin la Centrul Medical Anadolu pot fi consultaţi de specialiștii din departamentele de chirurgie, oncologie medicală, oncologie radiologică, patologie, medicină nucleară şi biochimie, cu obiectivul stabilirii şi furnizării celui mai bun plan de tratament.

De asemenea, oferim şi un program complet de screening dezvoltat să identifice persoanele sănătoase şi să informeze publicul cu privire la prevenirea cancerului.

Prin trimiterea acestui formular, sunt de acord cu transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor mele personale de catre Anadolu Medical Center si a colaboratorilor sai, in vederea procesarii cererii mele.
Call Now Button

Copyright © 2024
Anadolu Sağlık Merkezi
Toate drepturile rezervate

Developed by Infinit Solutions